V petek, 19. novembra 2021, so v skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji postregli tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji je potekal pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan! Tako je vsako leto, tretji petek v novembru.

 

V desetih letih trajanja projekta Tradicionalni slovenski zajtrk so postregli med 2,5 in 3 milijoni zajtrkov v vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih. Na krožnikih so se takrat bohotila živila, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje. In tako je bilo tudi letos. Tradicionalni slovenski zajtrk pa je mnogo mnogo več, saj vključuje tudi izobraževanje o pomenu lokalne hrane in zdravega načina prehranjevanja, začinijo pa ga tudi z raznimi dogodki in obiski čebelarjev. 

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob tej priložnosti poudarja tudi pomembnost v Sloveniji pridelane hrane. Letos je tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, zato je poudarek tudi na lokalni samooskrbi s sadjem in zelenjavo. Ključno je, da domače sadje in zelenjavo postrežete skozi vse leto.

 

Tudi ilustratorka plakata Tradicionalnega slovenskega zajtrka Ana Zavadlav je pozvala otroke, starše in učitelje k rednemu zajtrkovanju s pisanim sezonskim sadjem in zelenjavo. ''O, poglejte, sadje in zelenjava! Kako lepa sta v vseh možnih oblikah in barvah, ob vseh letnih časih. Za dobro jutro si na mizo pripravim zajtrk s sadjem, ga pojem in imam super dan …'' Plakat si lahko ogeldate TUKAJ. Otroci, vabljeni, da narišete plakat o tradicionalnem slovenskem zajtrku s sloganom Zajtrk s sadjem – super dan. Plakat za risbico si natisnite TUKAJ.

V kreativnem otroškem mestu Minicity smo tudi obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Skupaj z animatorjem smo obiskali trgovino in pekarno, kjer nas je pričakal zabojček HOFER-jevih jabolk. Naša poučno in hkrati zabavna aktivnost se je nadaljevala v mlekarni, kjer smo osvojili znanje, kako nastane maslo. Otrokom smo pričarali pravi tradicionalni slovenski zajtrk in jim postregli izbrane dobrote, kot so kruh, med, maslo in jabolka, ter jih povrh še podučili o zdravem načinu prehranjevanja. Nad posebnim dnem so bili navdušeni in zaupali so nam, da bodo še naprej redno zajtrkovali, preden se odpravijo v šolo in vrtec. Mamico, očka, bratca in sestrico pa bodo presenetili s pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka.