Najpogostejši vzrok, da ima vse več ljudi težave z vidom

 

Na prvem mestu je neredna kontrola pri oftalmologu oz. optometristu. Z rednimi kontrolami približno na dve leti, lahko pravočasno odkrijemo morebitne anomalije ali patološka stanja in se izognemo resnejšim okvaram vida. Sledi tudi pretirano delo z računalniki in nenazadnje tudi neuravnotežen življenjski slog.

 

Kdaj naj se odločimo za pregled vida?

 

Ko opazimo nejasen vid dlje časa, lahko pomislimo na napako vida. Simptomi so lahko različni. Pri kratkovidnosti je prisotna stalno motna slika, pri daljnovidnosti se ostrina vida spreminja, pri astigmatizmu pa pride do razpotegnjene slike. Pri nagli spremembi, spremljajoči bolečini, ali rdečem očesu, pa gre lahko tudi za resnejšo bolezen. Zato je pomembno, da je pregled celosten. Na pregled vida greste lahko k optometristu ali pa oftalmologu.

 

Zakaj so gotova očala kupljena v trafikah, na bencinskih črpalkah, supermarketih, lekarnah lahko škodljiva?

 

Slabo jo lahko odnesejo tisti, ki dlje časa v iskanju rešitve preizkušajo različna gotova očala in se šele takrat, ko jim res nobena več ne ustrezajo, odpravijo na pregled. Gotova očala so uporabna, kadar gre za kratkotrajno rabo. Ko moramo na primer nekaj na hitro prebrati ali podpisati. Pri bolj natančnem delu, branju ali delu za računalnikom, pa taka očala nikakor niso primerna. Optična stekla so proizvedena z brušenjem, pri gotovih očalih pa so stekla narejena z vlivanjem. zato so neenakomerna in imajo prizmatični učinek, ki na dolgi rok povzroči okvaro oči. Kakovost materiala stekel in samega okvirja je mnogo slabša kot očala, ki jih kupimo narejena po receptu. Lahko povzročijo glavobole, utrujenost ali dvojno sliko.

 

Očala, ki jih dobite v optikah, upoštevajo:

  •  vašo medzenično razdaljo,
  •  razlike v dioptrijah desnega in levega očesa,
  •  astigmatizem in ostale parametre,
  •  narejena so iz kvalitetnejših materialov tako okvir in tudi stekla

 

Očala, ki jih dobite v trafikah, na bencinskih črpalkah, supermarketih, lekarnah:

  • zaradi neprimernih parametrov lahko dolgotrajna uporaba gotovih očal povzroči okvaro vida in
  • že majhno odstopanje v medzenični razdalji povzroči prizmatično delovanje očal, kar lahko povzroči škiljenje (strabizem).
  • gotova očala imajo vedno vgrajena sferična stekla, ki ne korigirajo astigmatizma
  • pogosto so stekla vlita iz ne-optičnih materialov, kar povzroči napačno lomljenje svetlobe na mrežnici. S takimi ulitki si poškodujemo vid, slika ni tako jasna, lahko se pojavijo tudi glavoboli
  • stekla nimajo antirefleksnih nanosov za večjo ostrino vida in hidrofobnih nanosov za lažje čiščenje.

 

Kako pogosto naj bi nekdo, ki ne vidi dobro, šel na pregled vida? Kako pogosto je potrebno zamenjati korekcijska očala?

 

Če so oči sicer zdrave in je edina težava napaka vida, potem je pri odraslih priporočeno obdobje pregleda vida na dve leti. Če se vid spreminja hitreje, pa prej. Pri otrocih so pregledi pogostejši, odvisno od starosti in težav. Kdor nosi kontaktne leče, pa bi moral na pregled najmanj enkrat na leto. Kakovostni okvirji praviloma zdržijo več let, stekla tudi. Paziti moramo le na pravilno čiščenje, ter na to, da očal ne izpostavljamo kemikalijam in vročini. Pri foto-občutljivih steklih se učinek samodejne zatemnitve po nekaj letih zmanjša, a se v tem času večinoma tudi že dioptrija nekoliko spremeni in je smiselna zamenjava.

 

Nekaj nasvetov pri nakupu sončnih očal

 

Vsi, ki preživljamo čas na prostem, smo izpostavljeni nevarnemu UV-sevanju. Nanj vplivajo geografska širina (dlje od ekvatorja smo, manjša je nevarnost UV-sevanja), nadmorska višina (nevarnost je večja na višinah, zato morajo biti še posebej pozorni obiskovalci gora in smučarji), čas dneva (opoldne je izpostavljenost UV-sevanju nekajkrat višja kot tri ure prej ali pozneje). Najboljši način, da zaščitimo svoje oči je, da vedno kadar smo na prostem, nosimo zaščitna sončna očala. Le-ta morajo absorbirati 100% UV-A in UVB-žarkov, ter večino modre svetlobe. Izbirajmo med velikimi okvirji, ki zaščitijo tudi kožo okrog oči, in taka s stranskimi ščitniki, da se izognemo svetlobi, ki prihaja s strani.

 

Predvsem bodite pozorni, da so očala kvalitetna, ter, da imajo poleg UV zaščite tudi optična stekla, kar je najpomembnejše. Očala, kupljena za nekaj evrov v raznih modnih trgovinah, na bencinskih črpalkah in drugih javnih mestih tega nimajo. Mnogokrat se za stekla takšnih očal uporabi cenena folija, ne pa kakovostno optično steklo ali akril. Takšna folija ima lahko popačenja, ki ustvarja na tisoče mikro prizem, te povzročajo nepravilen lom svetlobe na mrežnici. Povzročijo težave z vidom, bolečine v očeh, glavobol, neoster vid. Ravno tako je vprašljiva trajnost UV zaščite, ki se lahko po določenem času zmanjša in stekla prepuščajo škodljivo UV svetlobo.

 

Kakovostna sončna očala imajo površinsko zaščito proti obrabi, stabilno površino, trden okvir, nekatera tudi antirefleksni nanos, in popolno UV zaščito, ter so seveda tudi nekoliko dražja. Pomembno je poudariti, da stopnja UV-zaščite ni odvisna od barve ali zatemnjenosti stekel. To pa ne velja za modro svetlobo – modro svetlobo najbolj absorbirajo oranžna (rjavkasto- rdeča) stekla, zato izbirajmo med temi barvami. Sončna očala nosimo tudi v senci, saj smo takrat prav tako izpostavljeni UV-sevanju, ki se odbija od površine tal, stavb in drugih površin. Ogroženi smo tudi v oblačnem vremenu, saj UV-žarki prodirajo skozi oblake. Uporaba sončnih očal je potrebna tudi v zimskem času, svež sneg namreč odbija tudi do 80 odstotkov UV-žarkov, medtem ko trava le 10 odstotkov, mivka 15 odstotkov, pena na morski gladini pa 25 odstotkov.

 

Sončna očala potrebujejo tudi tisti, ki nosijo kontaktne leče z UV-zaščito. Kontaktne leče bodo zaščitile le del očesa, veznica in kože vek bosta še vedno izpostavljeni sevanju. UV-sevanje pa ne prihaja samo od sonca, pač pa tudi iz umetnih virov, kot so solariji, laserji…Kvalitetna sončna očala nikoli ne bodo stala le nekaj evrov. Kupujte jih v specialističnih prodajalnah, se pravi pri vašem optiku, kjer vam bodo znali svetovati in tudi servisirati.

 

Trendi sončnih očal se vsakih nekaj let spreminjajo glede oblike, barv in velikosti. V modi so večja sončna očala z barvnim zrcalnim odsevom ali brez. Stekla so ravna ali zakrivljena. Vračajo se okrogle oblike, večni Aviator -Ray Ban je še vedno v modi, kakor tudi mačje oblike z okroglim navdihom.

 

Vaša Optika Zajec