Ko pomislimo na priljubljene jedi z dolgo tradicijo in neizmerno raznolikostjo, se špageti vedno znajdejo na vrhu seznama. Te gladke, dolge testenine so že dolgo priljubljene v Italiji, a so osvojile srca po vsem svetu. Danes bomo razkrili skrivnosti špagetov - od osnovnih dejstev in zgodovine, do nasvetov in idej za popolno pripravo, katere vas bodo popeljale na okusno kulinarično popotovanje. 

 

Zgodovina, ki se vrti okoli vilic

 

Začnimo s spoznavanjem zgodovine špagetov. Ste vedeli, da so podobne testenine špagetom že poznali na Kitajskem v 2. stoletju pred našim štetjem? V 12. stoletju so pisali, da na Siciliji kuhajo niti iz pšenice. Njihova priljubljenost se je širila po Italiji, predvsem južnem delu, kjer so se počasi oblikovali klasični špageti, kot jih poznamo danes. Inovativni načini izdelave testenin so se skozi stoletja razvijali, kar je pripomoglo k neverjetni raznolikosti oblik in velikosti špagetov, ki jih lahko najdemo danes.

 

Skrivnost popolnih špagetov

 

Priprava špagetov je lahko preprosta, vendar ima nekaj trikov, ki zagotavljajo vrhunski rezultat. Prva in ključna sestavina je sveža in kakovostna testenina. Izberite najboljše špagete Barilla, ki so narejeni iz visokokakovostne pšenice in se bodo med kuhanjem obdržali al dente. Pomembno je tudi pravilno kuhanje špagetov, ki vključuje pravilno količino vode, soljenje vode in natančen čas kuhanja. Za popoln rezultat sledite navodilom na embalaži in pazite, da špageti ostanejo lepo al dente, kar pomeni, da so mehki, a še vedno malce čvrsti na ugriz.

 

Pri pripravi omake za špagete je izbira ključna. Tradicionalne italijanske omake, kot so bolognese, carbonara, arrabbiata ali pesto, so priljubljene izbire, vendar se lahko poigrate tudi z drugimi okusi in sestavinami ter ustvarite svojo unikatno omako. Sveže začimbe, paradižnik, sir, zelenjava, meso ali morski sadeži - možnosti so neskončne. Bodite kreativni in eksperimentirajte z različnimi okusi, da odkrijete svoj najljubši recept.

 

Ideje za odlične jedi s špageti

 

Ideje za malico, kosilo ali večerjo, ki vključuje špagete, najdete na spletni strani Barilla.

 

-  Špageti s česnom, olivnim oljem, čilijem in parmezanom. Ta preprost recept je poln okusa in bo navdušila ljubitelje pikantnih jedi.

 

- Špageti v smetanovi omaki s piščancem, špinačo in gobicami. Ta kremasta in obilna jed je odlična izbira za tiste, ki uživate v bogatih okusih.

 

- Špageti s pestom, pinjolami in parmezanom. Ta klasična italijanska jed je osvežujoča in aromatitična, s polno aromo sveže bazilike in hrustljavimi pinjolami.

 

- Špageti v morski omaki z gamberi, školjkami in česnom. Ta okusna jed vas bo popeljala na obalo, saj je polna morskih sadežev in omamnih okusov.

 

- Špageti s pečeno zelenjavo in feta sirom. Ta barvita jed je polna zdravih sestavin, kot so pečene paprike, jajčevci, bučke in sveža feta, ki bo poskrbela za popolno ravnovesje okusov.

 

- Špageti s tartufato omako in drobnjakom. Ta ekskluzivna jed vas bo očarala s svojim bogatim okusom tartufov in svežim drobnjakom, ki bodo ustvarili nepozabno kulinarično doživetje.

 

Špageti so praznik za brbončice, ki nas vedno znova navdušujejo s svojo raznolikostjo, preprostostjo priprave in neverjetnim okusom. Združujejo družino ob obedu, predstavljajo ljubezen do hrane in nam pričarajo trenutke užitka in zadovoljstva. Torej, pripravite svoje vilice in se prepustite čarobnosti špagetov. V svetu špagetov ni omejitev - le vaša domišljija in apetit! Neomejene možnosti kombinacij, okusov in tekstur vas čakajo, zato se prepustite svoji kreativnosti in razvajajte svoje brbončice s špageti, ki jih imajo rade prav vse generacije.

 

Kuhinje sveta v kreativnem otroškem mestu Minicity

Veliko znanja iz sveta testenin pa lahko otroci osvojijo tudi v Kuhinjah sveta, tematski igralnici, ki je nastala v sodelovanju s partnerji Barilla, Kotányi in Odlično.  Pod budnim očesom animatorja med drugim spoznajo poklic izdelovalca testenin in si jih tudi samostojno pripravijo. Obenem se podučijo o celotnem procesu nastanka testenin. Njihove glavice vsrkavajo informacije o pšenici, njeni zgodovini, lastnostih, razširjenosti v Sloveniji, tipih mok, vrstah testenin, njihovem pakiranju in kuhanju ter še in še. Pozorno lahko prisluhnejo o tem, kaj vse mora znati izdelovalec testenin, katere pripomočke uporablja pri svojem delu, kakšno opremo potrebuje, zakaj je pomembno, da upošteva higienske predpise itd. Za piko na i pa še spoznajo omake, kaj je pravzaprav njihov namen, kakšne poznamo ... Čaka pa jih tudi ''slepi'' test. 

Omogočite vašemu otroku druženje s sovrstniki, pri katerem bo pridobil veščine, ki mu bodo prišle prav v vsakdanjem življenju. Mogoče vas bo že naslednji dan po obisku Minicityja in Kuhinj sveta razveselil z božansko okusno pripravljenimi testeninami Barilla

Avtor: N. K.