Kuhinje sveta
Partnerji pri projektu:

V Minicityjevem novem kotičku Kuhinje sveta vas čaka najbolj kulinarična pustolovščina malega mesta.

Pod pokroviteljstvom Kotanyi otroci spoznavajo izvor začimb in zelišč ter razliko med njimi. Otroci se spoznavajo z različnimi vrstami zelišč in začimb in na zemljevidu sveta urijo svojo prostorsko orientacijo, medtem ko na zemljevidu spoznajo katera zelišča in začimbe izhajajo iz katerega dela sveta. Otroci si s pomočjo izurjenih animatorjev odgovorijo na vprašanje kaj je začimba in kaj je zelišče, spoznajo svetovne kuhinje, in se urijo v pripravi raznoraznih jedi z začimbami in zelišči. Otroci med pripravo spoznavajo tudi kuhinjski bonton ter spoznajo, da je potrebno po kuhanju kuhinjo spraviti tudi v red:). 

Po pokroviteljstvo podjetja Barilla se bodo otroci v naši kuhinji naučili, kaj so in kako nastanejo testenine - tista glavna sestavina okusnega obroka, ki ji potem dodamo še omako po okusu in nasiti lačne želodčke. V družinskem podjetju Barilla s 1 40-letno tradicijo verjamejo, da se vzgoja potrošnika, ki zahteva kvalitetne izdelke, začne že v zgodnji mladosti. Namig: Otroci bodo s pomočjo animatorjev sami izdelovali testenine. Spoznali bodo celoten proces: od skrbno izbranega žita durum, do mletja in priprave testa pa vse do končnega izdelka poljubne oblike (špageti, polžki ...).

Otroci bodo spoznali tudi kaj so to oreški, kje in kako rastejo, kakšne so njihove pozitivne lastnosti na naše telo in  kaj vse vsebujejo. Ker  pa otroci radi eksperimentirajo, si bodo v kuhinji sveta lahko pripravili svoje oreške Odlično s poljubnimi začimbami.

Znanja, ki jih pridobimo

spoznavanje poti začimb od semena do kuhanja

spoznavanje razlike med začimbo in zeliščem

spoznavanje pravilne uporabe začimb

spoznavanje izvora začimb in zelišč

spoznavanje kuhinj sveta

spoznavanje vrst in oblik testenin

kuhanje testenin

izdelava testenin

spoznavanje receptov testenin

spoznavanje bele tehnike in malih gospodijnjskih aparatov

spoznavanje celotne kuhinjske opreme in njene uporabe

spoznavanje hladilnika in pomivalnega stroja

kako pripraviti zdrav jedilnik in katere aparature uporabimo za pripravo

Poklici, ki jih spoznavamo

poklic izdelovalca testenin

kuhar

kuharski pomočnik

Kompetence, ki jih krepimo

fina motorika

razmišljanje

ekipno delo

samostojnost

samoiniciativa

orientacija

matematične naloge

razvrščanje