V kreativnem otroškem mestu Minicity, ki domuje v ljubljanskem BTC-ju, stoji posebna hiška z imenom Srečno mesto, kjer otroci, od dveh do 14 let, skupaj s simpatično druščino Vezalkarjev spreminjajo svet na bolje. Ena izmed simpatičnih junakinj je tudi zabavna navihanka Vojka, ki pozna vse odgovore na vprašanja o pitni in odpadni vodi in je pravi vodni vseved. Na koncu prispevka vam razkrivamo zanimiv izziv Vredno za vedno.

 

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina. Človeško telo lahko preživi brez hrane več tednov, brez pitne vode pa le nekaj dni. Prebivalke in prebivalci mesta Ljubljane porabimo dnevno od 80 do 200 litrov vode. Voda je naša zvesta spremljevalka. Z njo se odžejamo in si pripravimo obrok, v njej si umijemo roke, se kopamo ali tuširamo, pomijemo posodo in operemo perilo, zalijemo rože na vrtu ... Večina vodnih virov, ki jih izkoriščamo v Ljubljani, je podzemnih. Naša podzemna voda je tako kakovostna, da ima že na začetku lastnosti pitne vode. To pomeni, da pitna voda v Ljubljani priteče po vodovodnem omrežju do uporabnikov iz naravnega okolja, brez tehničnih postopkov priprave vode takšna, kot smo jo načrpali v vodarni.

 

Kaj pomeni odgovorno ravnanje z vodo?

 

Gre za širši pojem od varčevanja z vodo. Odgovorno ravnanje z vodo v gospodinjstvih pomeni, da razumno uporabljamo nevarne snovi, recimo pralna in pomivalna sredstva ter čistila. Razumljivo je, da se jim ne bomo povsem odpovedali, njihovo rabo pa lahko omejimo, saj jih v splošnem uporabljamo preveč. Odgovorno ravnanje z vodo pomeni tudi razumno uporabo novodobnih sladil, kozmetike in sredstev za osebno nego, ki vsebujejo težko razgradljive snovi. K težko razgradljivim snovem iz naših domov je treba prišteti tudi zdravila.

 

Odgovorno ravnanje z vodo od nas zahteva tudi premišljeno rabo rastlinskih hranil in rastlinskih zaščitnih sredstev na vrtovih in kmetijskih zemljiščih. Odgovorni bomo, če bomo uporabljali deževnico za zalivanje vrtov in pranje utrjenih površin, ter skrbeli, da bo kup odpadkov, ki nastaja zaradi nas, manjši. Predvsem pa bomo odgovorni do okolja in vode, če se bomo vedli kot razumni potrošniki in kupovali le stvari, ki jih potrebujemo, kajti za proizvodnjo vseh potrošniških dobrin potrebujemo vodo.

 

Hvaležni za naravno pitno vodo

Najbolje je piti vodo, vendar po raziskavah UNICEF-a več kot 1,4 milijarde ljudi, vključno s 450 milijoni otrok, živi na območjih z visoko ali izjemno visoko vodno ranljivostjo, kar pomeni, da se soočajo s kombinacijo pomanjkanja vode in slabo vodno infrastrukturo. Podatki tako pričajo, da vsak peti otrok na svetu nima dovolj vode, da bi zadostil svoje vsakdanje potrebe.

Mi smo lahko izredno hvaležni, da v Ljubljani voda priteče do nas iz naravnega okolja, brez dodatnih pripravljalnih tehnoloških postopkov. In sicer, JP VOKA SNAGA s petimi vodarnami, in sicer v Šentvidu, Hrastju, Jarškem produ, Brestu in Klečah, omogoča nemoteno oskrbo s pitno vodo. Še več, ko se skupaj z otroki potepamo po mestu, bomo naleteli na pitnike, ki jih pred obratovanjem temeljito pregledajo in očistijo. Hkrati z analizami skrbno preverijo, ali je pitna voda ustrezna. Od pomladi do jeseni si boste lahko na vaših avanturah napolnili svoje stekleničke vode na kar 51 lokacijah.

V veliko pomoč pri iskanju pitnikov vam je lahko aplikacija Tap Water Ljubljana, ki določi vašo trenutno lokacijo in vas popelje do najbližjega pitnika. Samo slediti morate začrtani poti, kratkem opisu s fotografijo in kmalu se boste lahko odžejali.

Številčni turisti so presenečeni in obenem navdušeni, ker je v eni izmed evropskih prestolnic, v Ljubljani, voda varna za pitje in si jo lahko brezplačno natočijo iz pipe ali na pitnikih. Vsi skupaj tako ne posegamo po ustekleničeni vodi in naredimo velik korak za okolje, saj s takšnim dejanjem pripomoremo k zmanjšanju plastičnih odpadkov in zaščiti okolja.

Vojka uči otroke spoštovanja vode in življenja

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity v sodelovanju z JP VOKA SNAGA stoji pravi pitnik, na katerem se lahko naši obiskovalci odžejajo. Vojka jim prijazno sporoča: ''Pijte vodo iz pipe.'' Ampak ne samo to! Skupaj z izkušenim animatorjem in junakinjo Vezalkarjev Vojko se učijo spoštovanja vode, saj je kot dobrina izredno pomembna za vsa živa bitja na našem planetu, a je njena količina omejena. Podučijo se, kako moramo ravnati, da je ne trošimo po nepotrebnem in kako moramo skrbeti, da je čista in je ne onesnažujemo.

 

Kot smo omenili, je pravi vodni vseved in otrokom odgovori na pomembna vprašanja, kot so: ''Zakaj je voda tako dragocena dobrina? Zakaj je bolje piti vodo iz pipe kot plastenke? Kako priteče voda do pipe in kam odteče? Koliko vode porabimo ljudje? Kako varčujemo z vodo med umivanjem? Koliko vode potrebujemo za izdelavo 1 kg plastike? Kdaj voda postane odpadna?'' In še in še bi lahko naštevali, ampak najbolje bo, da ji vaši malčki prisluhnejo ob obisku Minicityja.  Prišepnemo vam lahko le še to, da se otroci z Vojko prelevijo v čisto prave znanstvenike. Da je usvajanje znanja zanimivejše, izvajajo pod vodstvom animatorja tudi poskuse z vodo. Primer poskusa si lahko pogledate v učni knjižici Vezalka.si, pusti zelene stopinje.

 

Vrtčevske skupine in razredi, vljudno vabljeni k izzivu Vredno za vedno!

 

Simpatični junaki Vezalkarji: Hubert, Vojka, Cofi, Urbi in Holdi, ki spominjajo na čevljčke, so ob svetovnem dnevu okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, z Javnim holdingom LjubljanaEnergetiko LjubljanaVoko Snago in LPP pripravili poseben izziv Vredno za vedno, s katerim vabijo, da prav vsi skupaj spreminjamo svet na bolje.

 

Kot smo omenili - Vezalkarji trdijo, da vsako dejanje šteje, pa ne kakršnokoli. Vse, kar naredimo, mora biti prijazno do ljudi, živali in rastlin. Prizadevajo si, da so med seboj spoštljivi, si pomagajo, predvsem pa ne delajo ničesar, kar bi komur koli škodovalo. Prav tako k dobrim dejanjem spodbujajo druge in poudarjajo, da si moramo vzeti čas za družino, prijatelje in stvari, ki nas osrečujejo. Oznanjajo, da moramo posebno pozornost nameniti vsemu, kar nam veliko pomeni in kar nam je dragoceno.

 

Z izzivom Vredno za vedno vabijo vrtčevske in šoloobvezne otroke, da med 17. 5. in 17. 6. 2022 pod mentorstvom vzgojiteljev in učiteljev ustvarijo izdelke (fotografije, risbice, kratke posnetke, križanko ali karkoli drugega), ki prikazujejo njihova dobra dejanja, s katerimi koristijo sebi, svojim najdražjim in/ali našemu planetu. Pri iskanju idej so jim lahko v pomoč vprašanja, kot so: ''Kaj mi veliko pomeni? Kako najraje s prijatelji in družino preživljam prosti čas? Kako pokažem, da imam rad naravo? Pijem vodo iz pipe? Odpadke mečem v koš ali na tla? Rad kolesarim? Rad delim pozitivno energijo?'' Navdih lahko poiščejo tudi v učni knjižici Vezalka.si, pusti zelene stopinjeIzdelki se zbirajo na elektronskem naslovu info@jhl.si.

 

Med sodelujočimi vrtčevskimi skupinami oziroma razredi bodo izbrali najbolj kreativne in simpatične izdelke. Nagrajeno vrtčevsko skupino in osnovnošolski razred bodo Vezalkarji povabili na brezplačen obisk v otroško kreativno mesto Minicity, kjer se, kot smo zapisali, skriva čisto posebno mesto, Srečno mesto, kjer stanujejo Vezalkarji. Ljubki junaki male meščane z veseljem pričakujejo in komaj čakajo, da z njimi pokramljajo o vsem, kar je vredno za vedno. Vrtčevski skupini ali razredu bodo Vezalkarji podarili tudi brezplačen avtobusni prevoz do Srečnega mesta.

 

Nikar ne zamudite zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali v Srečnem mestu 3., 4., 11. in 12. 6. 2022! Spremljate naša družbena omrežja, na katerih boste izvedeli podrobnejše informacije.