Srečno mesto

V podjetjih Javni holding Ljubljana, Energetika Ljubljana, Vodovod Kanalizacija Snaga in Ljubljanski potniški promet smo veseli, da te lahko povabimo v Srečno mesto, skupno igralno enoto, kjer boš s pomočjo simpatičnih likov spoznal veliko koristnih trikov. Dobrodošel..

VOJKA ve vse o pitni in odpadni vodi

Z Vojko se bosta skupaj potopila v svet pitne in odpadne vode. Izvajala bosta vodne poskuse,se pogovarjala, zakaj je pitna voda tako dragocena dobrina in zakaj je bolje piti vodo iz pipe kot iz plastenke. Vojka ti bo pojasnila, kako pitna vode priteče v naše domove, kdaj postane odpadna in kaj se z njo zgodi, preden se očiščena vrne nazaj v naravo. S pomočjo igre in didaktičnih aktivnosti boš izvedel, kako lahko sam prispevaš k varovanju okolja in vode ter zakaj je to tako zelo pomembno.

 

HUBERT iz neuporabnih stvari ustvari praktične pripomočke

Trajnosten in spoštljiv odnos do stvari, ki jih imamo, kritično razmišljanje, premišljeno in odgovorno nakupovanje ter vrednotenje tistega, česar denar ne more kupiti (družina, prijatelji, čas, ki ga preživimo skupaj), so sporočila, ki ti jih bo v Srečnem mestu na zabaven in sproščen način predstavil Hubert. Skozi igro, različne delavnice in aktivnosti te bo navdušil za odgovorno in ozaveščeno potrošništvo. V njegovi družbi se boš lahko samostojno igral, preizkusil v igri vlog, predvsem pa spoznal, kako imenitno je uporabljati rabljene izdelke oziroma izdelke iz ponovne uporabe. Po druženju s Hubertom boš v ospredje postavil uporabo izdelkov iz druge roke, izmenjavo in izposojo stvari, odgovorno in premišljeno ravnanje s hrano, znal pa boš sprejeti tudi boljše nakupovalne odločitve (nakupovanje izdelkov brez embalaže, izbira lokalnih izdelkov in izdelkov pravične trgovine).

URBI te vedno zanesljivo pripelje na cilj

Z Urbi se bosta skupaj odpravila naokrog po Srečnem mestu. Zapeljala se bosta mimo mestnih znamenitosti in si skupaj ogledala vse bližnjice v mestu. Naučila te bo vse o trajnostnih oblikah mobilnosti in potovanju z mestnimi avtobusi. Že imaš Urbano? Jo znaš uporabljati? Poznaš shemo linij in veš, kam te pripelje linija 6? Urbi ti bo predstavila tudi pravi busbonton, da se boš znal pravilno pripraviti na vožnjo, naučila0 te bo tudi, kako se na mestnih avtobusih obnašajo največji frajerji. V njeni družbi pa se boš lahko preizkusil tudi v vlogi voznika mestnega avtobusa, s katerim boš po cestah Srečnega mesta zapeljal svoje prijatelje.

 

COFI je zagret zagovornik prave, pozitivne energije

Cofi te bo prijazno sprejel v svojem toplem domu v Srečnem mestu. V svoji hiški ti bo na plinu skuhal dišeč čaj in med prijetnim klepetom bosta skupaj odkrivala svet daljinskega ogrevanja in plinovodnega omrežja ter spoznavala različne obnovljive in neobnovljive vire energije. Zaupal ti bo tudi, kako njegovi prijatelji v Tovarni energije poskrbijo, da so naši domovi topli, iz naših pip teče tudi topla voda in luči svetijo. Cofi pa je tudi mojster zlatih pravil varčevanja z energijo – z veseljem te jih bo naučil. Predstavil ti bo tudi vse pomembne in zanimive poklice, ki jih v Tovarni energije zaposlujejo.

HOLDI povezuje in združuje

S svojim znanjem je Holdi tebi in drugim prava prijateljica. Naučila te bo, da se je dobro lotiti vsake naloge, predvsem pa jo izpeljati do konca. Skupaj bosta ugotovila, da nobena uganka, za tako brihto kot si, ni nerešljiva. Le malo več časa lahko zahteva. Holdi ima rada svojo Vezalkarsko družino, prijatelje in mesto v katerem živi. Pa ti? Koga imaš ti rad? Kdo je tvoj najboljši prijatelj? Kako skrbiš zase in za svoje mesto? Pomagala ti bo odkriti, kaj je v življenju resnično dragoceno in kako to negovati. S Holdi se bosta zagotovo dobro ujela in razumela.

Znanja, ki jih pridobimo

 • Fizikalne lastnosti in zanimivosti o vodi
 • Pomen čiste pitne vode kot naravne dobrine 
 • Načini ravnanja (pitja, varovanja, varčevanja) z vodo 
 • Delovanje vodovoda in kanalizacije
 • Zaupanje v pitno vodo iz pipe
 • Otroci spoznavajo filozofijo Hygge
 • Bonton na avtobusu
 • Poznavanje poklica voznika in kontrolorja Načrtovanje vožnje
 • Poznavanje načina plačevanja
 • Splošna uporaba kartice Urbana
 • Osveščanje o energetskih virih

Poklici, ki jih spoznavamo

Vodovodar

Voznik avtobusa

Kontrolor

Ključavničar

Stikalničar

Delavec na transportu premoga

Premikač

Strojevodja

Energetik

Inženir elektrotehnike avtomatike

Strojnik kotlovskih naprav

Upravljavec distribucijskega omrežja toplote/zemeljskega plina

Dispečer

Odčitovalec

Metrolog

Varnostni inženir

Kompetence, ki jih krepimo

 • Domišljija 
 • Ustvarjalnost 
 • Občutki odgovornosti in samostojnosti ter odgovoren odnos do okolja 
 • Spodbujanje raziskovalnega duha
 • Kritično in logično mišljenje  
 • Povezovanje in logično mišljenje
 • Krepitev motoričnih spretnosti