Tiho deževno torkovo popoldne je predramil otroški smeh, ki se je razlegal ob slavnostnem odprtju Hiše dobrega počutja v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana. Hiša, namenjena otrokom, starim od dve do 14 let, je nastala v sodelovanju s Thermano Laško.  

 

V torek, 27. 9. 2022, se je za male obiskovalce Minicityja odprla posebna igralna enota Hiša dobrega počutja, v kateri bodo spoznavali pomen sprostitve na naše dobro počutje in izvedeli, na kakšen način se pravzaprav lahko sproščajo. Preizkusili se bodo v različnih masažah, izdelovanju pilingov in negi nohtov. Ob zaključku sprostitve pa se jim bodo predstavili še bazeni in vse ostale dejavnosti, ki vplivajo na naše dobro počutje, in sicer ob skodelici dobrega slovenskega čaja. Spoznali bodo poklice, kot so receptor, reševalec iz vode in wellness maser. Iz igralne enote bodo odšli urejeni, prerojeni in dobrega počutja.

 

Na dogodku se nam je pridružila tudi Mojca Leskovar, predsednica družbe Thermane Laško. ''Želeli smo vam približati našo Thermano, da vidite, kaj vse počnemo pri nas za dobro počutje naših gostov. V naši mali Hiši dobrega počutja žal nismo mogli strniti vsega pestrega dogajanja, zato otroci, povabite svoje starše, da vas odpeljejo tudi v pravo Thermano v Laško, kjer boste uživali, se kopali, si privoščili masažo, pri čemer otroci še zlasti prisegajo na otroško čokoladno masažo,'' je nagovorila obiskovalce Minicityja in jih povabila, da se tudi posladkajo s posebno Laško medenko – hišno specialiteto, ki so jo pripravili hišni slaščičarji Thermane Laško. Še nekaj smo izvedeli – da je Thermana Laško zelo dobro dostopna tudi z vlakom Slovenskih železnic in da vam vožnja z vlakom na kopanje v Laško prinese še prav poseben popust za kopanje.

 

Otrokom so zasijale oči, ko so lahko pod vodstvom animatorjev po uradnem odprtju začeli z nadvse zabavnimi aktivnostmi. Razdelili so se v dve skupini. Ena si je privoščila wellness, druga pa je spoznavala poklice. Tako je Rok masiral Žana, Maja je naredila manikuro Miji, obenem pa so pozorno prisluhnili, kaj pravzaprav vse vpliva na naše dobro počutje. Prepričani smo, da so ozavestili, da si bodo kdaj pa kdaj vzeli čas zase in poiskali način, kako se odklopijo od vsakodnevnih obvez in skrbi. Naša dekleta in fantje so si privoščili tudi pravo čajanko, ob kateri so si zaupali imena in starost ter kaj jim je najbolj všeč v Hiši dobrega počutja. Male glavice so se strinjale, da je kupola, ki je najbolj prepoznaven element Thermane Laško, nadvse osupljiva. Mali Erik je nadvse užival v vlogi hotelskega receptorja. Da pa so gostje Hiše dobrega počutja vedeli, kakšna je njegova vloga, si je oblekel ustrezno uniformo in se usedel za recepcijski pult. Otroci so se naučili tudi izpolnjevati obrazce ob prijavi v hotel, dobili so tudi prav posebno kartico - kakšno, naj ostane skrivnost do vašega obiska z malčkom v Minicityju, tatuje in balone. Največje navdušenje pa je požel mali Miha, ki je za en dan postal reševalec in ob tej priložnosti je animator zbranim pojasnil, kaj je njegova vloga na bazenu ter kakšno odgovorno delo opravlja. Prav vsi pa so se en dva tri s pomočjo slikovnega materiala naučili pravil lepega vedenja na bazenu in ob njem. Otroci so radovedno spraševali in spraševali, hkrati pa so z veseljem tudi odgovorili na kakšno vprašanje. Oooo, ko bi le videli, kako prešerno in radostno so preživeli torkovo popoldne v Hiši dobrega počutja, obenem pa so se še marsikaj novega naučili.    

 

Mi pa smo za rokav pocukali še Nino Pader Topole, vodjo marketinga v Thermani Laško, in z njo pripravili zelo zanimiv intervju. Vabljeni k branju!

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity ste podprli odprtje Hiše dobrega počutja. Zakaj ste se odločili za takšen korak? V čem vidite dodano vrednost za svojo storitev in ponudbo?

 

Dobro počutje je zelo pomembno. Da lahko kvalitetno živimo, se moramo v prvi vrsti počutiti dobro. To velja tako za odrasle kot tudi za otroke, ki jih moramo o tem informirati in ozaveščati, se z najmlajšimi o tem pogovarjati. Vemo, da je življenjski ritem vsak dan hitrejši, da ga izpolnjujejo številne obveznosti in ob tem lahko v vrtincu nalog in zadolžitev zelo hitro pozabimo nase. V ospredje marsikdaj postavljamo druge, a na dolgi rok to ni prav. Moramo si znati vzeti čas zase, za regeneracijo, sprostitev in tako ustvariti predpogoje za dobro počutje. V naši Hiši dobrega počutja spoznamo nekaj načinov, kako to lahko naredimo. To je en vidik, zakaj smo se odločili za ta korak. Drugi se naslanja na promocijo poklicev. V turistični panogi imamo številne poklice in delovne profile, ki jih želimo tudi s pomočjo hiše v Minicityju promovirati oz. otroke motivirati za delo v turistični panogi. Gre za čudovite, zanimive in vsekakor pomembne poklice, ki vključujejo delo z ljudmi. Prav je, da jih otroci spoznavajo že v ranem otroštvu, da z njimi odraščajo in se morebiti kasneje tudi sami odločijo za opravljanje katerega izmed poklicev v turistični branži.

 

Kaj vam je najbolj všeč pri prvih začetkih sodelovanja z Minicityjevo ekipo?

 

Všeč nam je to, da ste zelo ustvarjalni. V procesu nastajanja te hiše smo stkali dobre vezi, zelo dobro ste poslušali, kaj želimo, s čim se ukvarjamo, zaznali ste naše potrebe, kaj želimo prikazati, in nam pomagali tudi pri izvedbeni plati. Držali smo se zastavljene časovnice in finančnega okvirja. Pohvala in zahvala ekipi za kreativnost in tekoč ter premišljen potek oblikovanja hiše. Verjamemo tudi v nadaljnje dobro sodelovanje.

 

Kakšno je glavno sporočilo Hiše dobrega počutja otrokom?

 

Glavno sporočilo otrokom se glasi: ''Naučite si vzeti čas zase, za počitek, sprostitev, regeneracijo.'' V hiši boste, dragi otroci, spoznavali zanimive poklice iz sveta turizma, ki jih morda še ne poznate, a jih boste morda v prihodnosti z veseljem opravljali.  

 

Zakaj menite, da je pomembno, da starši poskrbimo tudi za dobro počutje, tako psihično kot tudi fizično, otrok? Se odrasli sploh zavedamo, da je wellness pomemben tudi pri najmlajših družinskih članih?

 

Kot sem že dejala, je današnji tempo življenja zelo hiter, večkrat prehiter. Prepogosto pozabimo na najbližje in tudi nase. To pa je pomembno ozaveščati - moramo si vzeti trenutek zase, moramo se znati odpočiti, sprostiti, si oddahniti od vseh obveznosti. Znati moramo pritisniti na »pavzo«, saj naše telo to potrebuje. Nujno je, da o tem ozaveščamo in informiramo tudi naše otroke. To znanje je namreč pomemben samoobrambni mehanizem, ki ga v sodobni družbi moramo znati uporabljati. Otroci lahko to ozaveščenost in znanje prenašajo tudi na svoje starše – tudi mi odrasli namreč večkrat pozabimo, kaj je v življenju res pomembno – definitivno sem sodi tudi kvalitetno preživet čas z najbližjimi.

 

Kaj vključuje vse wellness za otroke v Thermani Laško?

 

Otroški wellness program v našem spa centru Thermane Laško vključuje različne storitve, ki so namenjene najmlajšim. Za vse, ki spa center še niso obiskali, je koristna informacija, da lahko otroci v svoji spa storitvi uživajo v isti masažni sobi z mamico ali očkom. Na voljo so otroška čokoladna masaža, ki je med otroci zelo priljubljena, manikura in pedikura za princeske ter prav posebna čokoladna nega obraza. S temi storitvami spoznajo najmlajši gostje naš wellness center, hkrati pa tudi storitve, ki ugodno vplivajo tako na fizično kot tudi psihično počutje. Če se v spa center odpravijo skupaj s starši, predstavlja to tudi kvalitetno preživet prosti čas.

 

Katere so tiste zanimive aktivnosti, ki se bodo izvajale v Hiši dobrega počutja v Minicityju?

 

V Hiši dobrega počutja bodo lahko otroci spoznavali več naših poklicev. V družbi Thermana se sicer odvija bogat nabor dejavnosti in aktivnosti, zato imamo v pravi Thermani na voljo veliko različnih poklicev. Seveda smo lahko v Minicityjevo hišo prenesli le del tega. Osredotočili smo se na sledeče …Otroci bodo spoznavali poklic hotelskega receptorja, ki sprejema goste in navduši s svojo gostoljubnostjo ter poda vse pomembne informacije, ki jih gost potrebuje ob prihodu v hotel. Spoznavali bodo poklic reševalca v vodi, kako pomemben in odgovoren poklic je to, hkrati se bodo poučili o pravilih obnašanja na bazenu in v njegovi okolici. Spoznavali bodo tudi poklic wellness terapevta oz. maserja in njegovo delo. Obenem bodo v zelo prijetnem in umirjenem okolju, ki dejansko poustvarja okolje naše prave Thermane Laško, uživali in se sprostili.     

 

Thermana Laško ima že skoraj 170-letno tradicijo na slovenskih tleh. Po čem ste najbolj prepoznavni?

 

V letu 2024 bomo praznovali 170. obletnico Thermane Laško – družbe dobrega počutja. Thermana Laško je prepoznavna tako v Sloveniji kot tudi v tujini, izvajamo pa številne aktivnosti in dejavnosti. Ukvarjamo se s hotelsko-turistično dejavnostjo, kjer izpostavljamo naše programe bivanja v 2 hotelih, wellnessa, kongresnega in športnega turizma. Zelo pomemben segment naše ponudbe so medicinski programi (področje rehabilitacije, fizioterapije, ponovnega okrevanja po boleznih ali poškodbah). Pod naše okrilje sodi tudi oskrba starejših v našem lokalnem okolju.

 

Ob tej priložnosti lahko nagovorite tudi družine, da obiščejo Thermano Laško. Kakšna je vaša aktualna ponudba, kaj vse lahko počnejo pri vas?

 

S Hišo dobrega počutja želimo motivirati in spodbuditi otroke ter njihove starše, da na podlagi dobre izkušnje v Minicityju preverijo tudi našo dejansko pravo ponudbo v Laškem, ki je od prestolnice oddaljeno manj kot uro vožnje. Družine so segment gostov, ki nas zelo rade obiščejo. Najbolj priljubljen del naše ponudbe so vsekakor bazeni in številna vodna doživetja, ki se nahajajo pod edinstveno stekleno kupolo, ki se v toplejšem delu leta tudi odpira. Poleg bazenov premoremo pester program animacije za male in malo večje otroke (njim namenjamo posebno sobo virtualnih doživetij), dodaten »bonbonček« v naši ponudbi je otroški wellness program s posebnimi otroškimi masažami in wellness rituali, seveda pa s pestro ponudbo družinskih doživetij navdušuje tudi destinacija Laško.  Konec oktobra se obetajo krompirjeve počitnice, ki bodo z bogatim animacijskim programom na kožo pisane družinam, zagotovo pa velja spomniti, da je hotelska namestitev pri nas brezplačna za otroke do 5. leta starosti. Pripravljamo tudi posebne  programe bivanja v času božiča in novega leta. Med drugim smo pripravili tudi dve vrsti tematskega silvestrovanja, med drugim sproščeno družinsko silvestrovanje v kopalkah v termalnem centru pod kupolo, kjer bo nedvomno prijetno in zabavno. Pod stekleno kupolo se nahajajo tobogan, whirpooli, valovni bazen, hitra reka in številne druge vodne dogodivščine. Povabilo tudi k obisku našega wellness centra, kjer so v ponudbi otroški spa program in ostale storitve (bogat nabor masaž, unikatnih wellness ritualov, kot so medeni in pivovski tretmajo, pa tematske savne, ki govorijo zgodbe Laškega ...). Imamo tudi VR sobico za malce starejše otroke in pestro hotelsko animacijo. Družine, ki nas obiščejo, so pri nas zelo zadovoljne in vabimo, da to spoznajo tudi obiskovalci Minicityja.

 

Jih čaka poseben program tudi za jesenske počitnice? Jih bosta takrat pozdravila in se z njimi zabavala tudi Vodomček in Vodomčica?

 

Med jesenskimi počitnicami na interaktiven, poučen in zanimiv način spoznavali zgodbe Laškega in lokalne ponudnike. Laško je mesto termalne vode, zibelka pivovarstva, zelo pomembni sta v naši destinaciji tudi zgodbi zeliščarstva in čebelarstva. In ravno te zgodbe bomo predstavili najmlajšim. Obetajo se prav posebna zeliščna pravljica, ki bo navduševala vse čute. V goste prihaja lokalna čebelarka Darja pa čokoladni mojster Andrej in pekarica Nina, s katero bomo ustvarjali prav posebne dobrote. Obiskal nas bo joga mojster Pratheep in z nami delil pravljično otroško jogo in še marsikaj se bo dogajalo. Program je zastavljen zelo pestro, vsak dan bo drugačen, animacijske aktivnosti pa se bodo odvijale tako v hotelu kot tudi na bazenu in v bližnji okolici hotelov. Seveda bosta na obisk v mini club ali na bazen prišla tudi Vodomček in Vodomčica, ki sta naši maskoti in ju imajo otroci zelo radi.

 

Za konec pa si še preberite blog Zakaj je wellness dober za naše otroke? Se vidimo v Minicityju, v Hiši dobrega počutja, kajne?!

Avtor: N. K.

Fotograf: Staš Zidar Grča