Na webinarju, ki je potekal v torek, 16. maja 2023, smo se z Glorio Kotnik in Petrom Slapšakom, direktorjem podjetja Elementum, posvetili pomembnim vprašanjem o finančni varnosti in varčevanju v plemenitih kovinah. Izvedeli smo, kako se lotiti varčevanja, kako inflacija vpliva na varčevalne navade Slovencev, kaj sploh pomeni denar itd.

 

Zakaj postaja v Sloveniji vse bolj popularno varčevanje v srebru in zlatu?

 

''Več razlogov obstaja za to. Dejstvo je, da pred 15 leti v Sloveniji nismo imeli tradicije varčevanja v zlatu in srebru. To je bilo nam popolnoma tuje. Naša vizija je, da bi vsakdo poznal, kako lahko varčuje v zlatu in srebru. In v 15 letih jih je vse več spoznalo, da lahko varčujejo v zlatu in srebru. To ni naložba, za katero bi rabiil ogromno denarja. Dejansko je to postala naložba oz. način varčevanja, ki ti ohranja kupno moč, še posebej, če pogledamo dolgoročnejša varčevanja. Veliko se jih odloča varčevati že od otrokovega rojstva do njegovega 18. leta,'' je začel z besedo direktor podjetja Elementum, Peter Slapšak.   

 

Inflacija

 

Pojasnil je, da sta zgodovinsko gledano zlato in srebro vedno ohranjala kupno moč. Ko je bila inflacija višja, je bila tudi donosnost zlata in srebra višja. Navedel je zanimiv primer. Če hranimo denar, recimo 100 evrov, v nogavici, bo to čez pet let še vedno vredno 100 evrov, ampak za ta denar bomo kupili manj. Če pa varčujemo v zlatu ali srebru, bo verjetno 100 evrov po vrednosti zraslo in bomo lahko še vedno kupili enako ali več. ''Za 1 g zlata si lahko pred 15 leti kupil 15 'Big Macov'. To je približno za 50 evrov. Danes jih lahko za ta denar kupiš manj. Ker pa je šla cena zlata gor, bi lahko za prodan 1 g zlata še vedno lahko kupili enako število 'Big Macov' ali celo več.''

 

Dejal je, da ravno zaradi inflacije, ki zmanjšuje vrednost denarja, Slovenci iščejo druge alternative varčevanja, ne samo več v nogavici ali na banki, ampak tudi varčevevanje v zlatu in srebru.

 

Varčevanje v zlatu in srebru

 

Prvič se verjetno srečujemo z varčevanjem v zlatu in srebru ob rojstvu otroka, krstu, birmi, obhajilu ... Takrat podarimo zlatnik, v vrednosti nekaj evrov ali tudi  1.000 evrov. Namen pa je, da vemo, da lahko varčujemo v zlatu in srebru za manjše zneske, se pravi od 50 evrov naprej, mesečno. Vedeti pa moramo, da tudi cene zlata in srebra nihajo in mesečno vlaganje v plemenite kovine nam prinese več, kot če bi bil naš vložek enkraten. In v Elemntumu so naredili več produktov, ki jih lahko mesečno kupujemo v vrednosti 50 evrov. Pomembno je to, da nismo vezani, da moramo to početi 10, 18 let. ''Pri vlaganju v plemenite kovine si vedno fleksibilen in likviden, kar pomeni, da lahko prodamo, ko potrebujemo.''  

 

Peter Slapšak je spregovoril o svoji izkušnji. Njegova otroka, ko dobita za darilo ob posebnih priložnostih od babice, dedka, tete, strica ... denar, polovico lahko zapravita za igrače, polovico pa vložita v srebro. Povedal je tudi, da lahko za otroka varčujejo tudi babice, dedki, krstne botre ... v plemenitih kovinah. Prednost tega je, da nisi na nič vezan, ključno pa je, da se na te naložbe gleda od srednje- oz. dolgoročno, kar pomeni, od tri do pet let ali več.

 

Naredil je tudi izračun. Če varčujemo mesečno 100 evrov za otroka do 18. leta, privarčujemo 24.000 evrov. Če bi to imeli shranjeno na banki, bi nam ob obrestih to prineslo morda 1.000 evrov več. Vsi vemo, kaj se zgodi z vrednostjo denarja in resnica je, da v 18 letih upade. Če pa bi 18 let varčevali v zlatu, bi sloneli na povprečni 8-procentni donosnosti zlata (enkrat več, enkrat manj), bi se vrednost našega premoženja, ki smo ga vložili, vsaj podvojila. Tudi po kupni moči bi ohranili vrednost ali jo celo povečali. Tako je pri 18. letih na primer za otroke lažje financirati izpit za avtomobil, študij ali kaj drugega. Ker pa nismo vezani časovno, lahko s tem nadaljujemo in ga kasneje lažje pospremimo na samostojno pot, recimo z nakupom nepremičnine.

 

Strokovnjak je svetoval, da se v družinah veliko pogovarjamo o denarju. Raziskave namreč kažejo, da je to še vedno tabu tema.

 

Gloria Kotnik o športu, financah, varčevanju ...

 

Gloria Kotnik je dejala, da je strast do športa podedovala po starših, v otroštvu je zelo rada smučala z njimi. ''Šport je moj poklic. Pred tem sem počela še marsikaj drugega, da sem lahko prišla do tega nivoja. Imam pa rada nove izzive, zato vedno počnem še nekaj. Zlagala bi se, da je kombiniranje družinskega življenja (sedaj imam dve leti starega sina) in športne kariere enostavno. Ampak z dobro organizacijo in voljo je vse mogoče. Šport mi je dal disciplino, navadila sem se trdo delati. Delovne navade in takšen način življenja so me utrdili. V vsakem primeru pa je vse skupaj zabavno. Z veseljem to počnem!''

 

S starši se je pogovarjala o denarju, varčevanju in šolanju. Imela je vpogled v družinske finance, saj je vedela, da je šport velik finančni zalogaj za starše. Zelo veliko so se pogovarjali o tej temi, hkrati pa so jo naučili dobrega ravnanja z denarjem. Že v preteklosti je znala varčevati in privarčevani denar porabiti za pametno zadevo. ''Denar vsem nam pomeni nujno zlo. Menjalno sredstvo. Damo denar, da dobimo nekaj drugega. Super je, če ga imamo. Ne vem, kolikšna količina je dobra za nas, da jo imamo. Ampak zagotovo je pomembno to, da znamo z njim ravnati in da se zavarujemo za prihodnost.'' Sama je prišla do točke, ko veliko razmišlja o prihodnosti, saj ve, da ima športna kariera rok trajanja. Sedaj, ko ima družino, ji je finančna stabilnost še bolj pomembna. Zato že danes varčuje za svojega sina, da mu bo lahko pri 18. letih nekaj dala. Odločila se je za varčevanje v plemenitih kovinah dolgoročno.  

 

Njene poti s podjetjem Elementum so se križale ... Pripovedovala je: ''Dejansko sem iskala podjetje, s katerim bi lahko začela to varčevanje. Takoj smo se 'ujeli'. Njihovi produkti so me prepričali. To je bilo dejansko tisto, kar sem iskala. Nadgradili smo še z večjim sodelovanjem in so me podprli tudi pri moji športni karieri.'' Z možem se je odločila, da razpršita svoje premoženje, zato ga nekaj vlagata tudi v plemenite kovine.   

 

Kje dobiti dodatne informacije o varčevanju v plemenitih kovinah?

 

Vse informacije so dostopne na spletni strani podjetja Elementum. Za njihove stranke so posebej pripravili Elementum Akademijo, kjer sta na voljo dva tečaja o zlatu in srebru, skupaj s kvizom, s katerim preverijo svoje znanje. Pripravljajo tudi 'plemenite' novičke, s katerimi vsako sredo pošljejo zanimivosti o zlatu in srebru. Enkrat mesečno, zadnji četrtek, organizirajo webinar, na katerem se poglobljeno eno uro pogovarjajo o trgu plemenitih kovin. ''Želimo si, da Slovenci postanemo najbolj finančno pismen narod na svetu. Na področju plemenitih kovin kot strokovnjaki s 15-letnimi izkušnjami želimo pustiti svojo sled,'' je dejal Peter Slapšak.     

 

Naslednji korak je dogovor za srečanje z njihovim svetovalcem, s katerim lahko individualno pogledamo svoje želje, cilje in zmožnosti ter najdemo pravo rešitev za varčevanje.

 

Hiša plemenitih kovin

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity v sodelovanju s podjetjem Elementum domuje Hiša plemenitih kovin. V njej otroci spoznavajo zgodovino zlata in srebra, se podučijo o nastanku, procesu pridobivanja, kje ju najdemo danes, kakšna je njuna vrednost, procesu nakupa srebrnika in še marsikaj zanimivega. Animatorji jim zaupajo številne zanimivosti o plemenitih kovinah, obenem pa svoje znanje utrdijo v sproščenem okolju na zabaven način. Program raznovrstnih aktivnosti je zasnovala pedagoška ekipa in je primeren za otroke od drugega do 14. leta.

Avtor: N. K.