Hubertovi izzivi za čisto okolje

Dragi otroci, ali že poznate Huberta?

Hubert je v pisani druščini Vezalkarjev tisti, ki v Srečnem mestu skrbi za čistočo in odgovorno ravnanje z odpadki. Zeleni buler vestno ločuje svoje odpadke in jih odlaga v prave zabojnike, na sprehodih v naravi in v parku pa vedno pobira odpadke, ki ležijo na tleh. Smetenja in odpadkov v naravi namreč res ne prenaša.
Ker si močno želi, da bi v naravi puščali samo zelene stopinje, je za vas pripravil osem izzivov za čisto okolje.

Zakaj prav zdaj?

Verjetno že veste, da je 22. april svetovni dan Zemlje, letošnji poteka pod sloganom Obnovimo našo Zemljo in je dobra priložnost, da ocenimo svoje navade in ravnanje ter se odločimo za spremembe, ki so boljše za našo Zemljo. Pri tem vam bo pomagal Hubert. Vsak dan, osem dni zapored, vam bo postavil nov izziv, s katerim boste utrdili svoje znanje o pravilnem ravnanju z odpadki in vam svetoval, kako že danes narediti korak v boljši in lepši jutri.
Hubertov izziv #1

Ne samo v šoli ali vrtcu, odpadke je treba ločeno zbirati tudi doma. Da bo ločevanje odpadkov še bolj enostavno, koške v stanovanju označi z barvami (takšnimi, kot so pokrovi zabojnikov za odpadke v smetarnici): rjava je za biološke odpadke, rumena za embalažo, modra za papir, zelena za steklo in črna za preostanek odpadkov.

Rjava za biološke odpadke
Med biološke odpadke spadajo olupki in drugi ostanki sadja in zelenjave, pokvarjena živila, kavni filtri, čajne vrečke, papirnati robčki in prtički.

Modra za papir in karton
V košek z modro oznako odlagaš časopisni papir in revije, pisemske ovojnice, papirnate vrečke, karton in kartonsko embalažo, lepenko ipd.

Rumena za embalažo
Med embalažo spadajo plastenke, jogurtovi lončki, konzerve in pločevinke, tetrapak embalaža, plastične vrečke, alu folija, embalaža iz stiropora ...

Zelena za steklo
V košku z zeleno oznako zbiraj steklenice, kozarce in drugo stekleno embalažo.

Črna za preostanek odpadkov
Med preostanek odpadkov spada vse tisto, česar ni mogoče reciklirati – razbita keramika in porcelan, plutovinasti zamaški, zamaščena in umazana embalaža, zaščitne maske in rokavice ipd.

-
Naloga za otroke: Hubertov delovni list za izdelavo oznak za koške v stanovanju

Pobarvaj zvezdice na delovnem listu, pri čemer izbiraj med petimi barvami pokrovov zabojnikov za odpadke. Saj veš: rjava je za biološke odpadke, rumena za embalažo, modra za papir, zelena za steklo in črna za preostanek odpadkov.

Nato zvezdice izreži in jih z lepilnim trakom nalepi na ustrezen košek.

 

Če ti zvezdice niso všeč, lahko izdelaš svoje oznake. Pomembno je zgolj to, da so oznake pravih barv in nameščene na ustreznih koških.

Minicity_Hubertov delovni list za izdelavo oznak za koške v stanovanju

Hubertov izziv #2

Smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne sodijo, negativno vpliva na naše okolje, na zdravje ljudi in ogroža živali.

 

Hubertovo osnovno vodilo ob obisku mestnega gozda ali parka je: Ne puščajmo sledi.


To pomeni, da:

 1. odpadkov ne mečemo v naravo, pač pa jih odložimo v zabojnike in ulične koše – če so ti že polni ali pa če imamo večje kose embalaže, odpadke odnesemo s seboj;
 2. če le lahko, odpadke, ki niso naši in ležijo na tleh (npr. plastenke, embalaža prigrizkov, pločevinke ipd.), poberemo in odnesemo do bližnjega zabojnika ali uličnega koša za odpadke.

-
Naloga za otroke: Mini čistilna akcija čiščenja okolice

Ko se boš s starši naslednjič odpravil na sprehod, s seboj vzemi rokavice in vrečo, v kateri boš zbiral odpadke. Najbolje je, da izbereš vrečo z ročaji in za večkratno uporabo, da jo boš s seboj na sprehod vzel tudi drugič. Zbrane odpadke odnesi domov in jih odloži v prave zabojnike.

Hubertov izziv #3

Zaradi vsestranske uporabnosti, poenostavljanja življenja in nizke cene so nas izdelki iz plastike povsem omrežili, količine, ki jih proizvajamo in porabljamo, pa so se preveč povečale. Ker je plastika narejena iz neobnovljivih fosilnih virov (nafte) in ker je narava »ne zna« predelati, so težave zaradi odpadne plastike vse večje, saj plastični odpadki pristanejo v zraku, tleh, oceanih in hrani. Seveda pa za težave nikakor ni kriva plastika, temveč mi, ki plastiko tako nepremišljeno uporabljamo.


-
Naloga za otroke: 

Ta izziv je sila preprost, zahteva pa veliko ponovitev.

 1. Ključne so tri besede: »BREZ SLAMICE, PROSIM«. Tvoja naloga je, da jih izrečeš natakarju naslednjič, ko boš v slaščičarni naročil sok.
 2. »SLADOLED V KORNET, PROSIM« je zelo uporabna fraza, s katero boš preprečil nastajanje novih odpadkov.

Hubertov izziv #4

Hubert pravi: »Najboljši odpadek je tisti, ki ga ni,« in te vabi, da sprejmeš izziv in poskusiš zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo, ko se z družino odpravite na izlet. Najbrž se sprašuješ, kako. Pripravi malico brez odpadkov.

-
Naloga za otroke: Malica brez odpadkov

 1.  Kruh, ki ga boš kupil v pekarni, naj ti dajo v vrečko iz blaga, ki si jo tja prinesel s seboj.
 2.  V delikatesi naj ti sir in salamo dajo v posodici, ki si ju v trgovino prinesel s seboj.
 3.  Za sadje v trgovino nesi svoje vrečke iz blaga.
 4.  Pripravi sendviče in jih zloži v posodo, ki jo lahko dobro zapreš.
 5.  Iz nakupljenega sadja naredi sadno kupo. Z njo napolni (in ponovno uporabi) prazne steklene kozarce vloženih kumaric.
 6.  V termovko pripravi čaj, v steklenico za večkratno uporabo natoči vodo iz pipe.
 7.  Poleg hrane v nahrbtnik zloži še pravi pribor in prtičke iz blaga.
 8.  Ko prideš z izleta, prazno posodo pomij ali zloži v pomivalni stroj, prtičke iz blaga pa odnesi v košaro za umazano perilo.

Hubertov izziv #5

Podatki kažejo, da v svetu zavržemo približno tretjino vse pridelane hrane. V gospodinjstvih največ hrane med odpadki pristane zato, ker kupimo in pripravimo več hrane, kot jo potrebujemo, porabe hrane ne načrtujemo in ostankov velikokrat ne znamo pametno uporabiti.

Prvi korak za manj zavržene hrane v gospodinjstvu je poznavanje izrazov »porabiti do« in »uporabno najmanj do«.

 

 1. Rok »porabiti do« je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso, sveže solate … in označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo.

 

 1. "Uporabno najmanj do" označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Živila so po tem datumu praviloma varna za uporabo, če upoštevamo navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana. Kadar smo v dvomih, se posvetujemo s svojimi čutili – če sta vonj in okus takšna kot po navadi, je izdelek povsem užiten.

-
Naloga za otroke: 

Skupaj s starši na embalaži izdelkov, ki jih imate doma, poiščite, kje so zapisani roki za varno uporabo živil. Tiste izdelke, ki se jim bliža iztek roka uporabnosti, na polici v omari ali v hladilniku prestavite bolj naprej, da nanje ne boste pozabili.

To je tudi dobra priložnost, da s starši naredite načrt, kaj boste iz živil, ki jih imate, za kosilo pripravili v naslednjih dneh.

Hubertov izziv #6

Danes Hubert preverja tvoje znanje! 

-
Naloga za otroke: 

Zate je pripravil spodnjo nalogo, s katero boš lahko preveril, kako dober si v ločevanju in razvrščanju odpadkov v prave zabojnike.

Hubertov delovni list lahko snameš TUKAJ

Hubertov izziv #7

Ali si vedel:

 •  Da je voda iz pipe bolj sveža in bolj zdrava za uživanje kot tista iz plastenke?
 •  Da za izdelavo litrske plastenke v povprečju porabimo četrt litra nafte in kar tri litre pitne vode?
 •  Da zaradi ustekleničene vode (vode v plastenkah) nastajajo velike količine plastičnih odpadkov in če bi si vodo pri pipi (v mestu pa pri pitniku) natočili v svojo stekleničko za večkratno uporabo, teh odpadkov ne bi bilo?
 •  Da imamo v Ljubljani 39 mestnih pitnikov, kjer si odlično pitno vodo lahko ponovno natočite v stekleničko za večkratno uporabo?

-
Naloga za otroke: 

Hubert je zate tokrat pripravil posebno nalogo. S starši se odpravi na sprehod v mesto in s seboj vzemi stekleničko. Vanjo že doma natoči vodo iz pipe, ko jo boš na sprehodu izpraznil, pa poišči pitnik, kjer boš stekleničko lahko ponovno napolnil. 

Hubertov izziv #8

Zdravila, baterije, odpadno gospodinjsko olje, ličila in druga kozmetična sredstva ter nekatera čistila so najpogostejši nevarni odpadki, ki jih imamo doma, in z nepremišljenim ravnanjem z njimi lahko povzročimo hudo škodo - zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje ter zdravje drugih. Pomembno je, da teh odpadkov ne odlagamo v ali ob zabojnike in jih ne zlivamo v odtok ali straniščno školjko.

Odnesti jih je treba v zbirni center ali v premično zbiralnico, zdravila in kozmetične izdelke pa lahko odnesemo tudi v bližnjo lekarno.

-
Naloga za otroke: 

Naučimo se prepoznati nevarne odpadke. Pri tej nalogi naj ti pomagajo starši.

Izdelki, ki vsebujejo nevarne snovi, imajo na svoji embalaži natisnjene oznake za nevarno snov.

 

Tvoja naloga je, da skupaj s starši v stanovanju poiščeš pet izdelkov, jih narišeš in zraven prerišeš, katere znake imajo na embalaži.


Knjižica Vezalka

Hubert skupaj s svojimi prijatelji – Vojko, Cofijem, Holdi in Urbi – živi v Srečnem mestu. Simpatična druščina Vezalkarjev ima polno koristnih nasvetov in trikov, s katerimi je odgovorno ravnanje in skrb za okolje enostavno in pogosto tudi zabavno.


Svoje znanje so zate zbrali v poučni knjižici Vezalka, ki si jo lahko snameš TUKAJ.

Vsebino za vaše malčke pripravljamo s podjetji pod okriljem Javnega Holdinga Ljubljana