Tudi pripadnice nežnejšega spola so lahko po poklicu preiskovalke prevar, strokovnjakinje za podatke in razvijalke programske opreme. Podjetje Mastercard namreč ruši stereotipe in s vplivnim programom Girls4Tech™ tudi njim omogoča dostop do izobraževalnih vsebin s področij, kot so znanost, tehnologija, inžinirstvo in matematika (Science, Technology, Engineering and Mathematic). Program je odmeven, pridružilo se mu je milijon deklet v 30 državah.

 

S programom Girls4Tech™ k zmanjševanju razlik med spoloma

 

V podjetju Mastercard vsak dan uporabljajo znanost, tehnologijo, inžinirstvo in matematiko, zato da so vsa plačila izvršena varno, hitro, preprosto in na pameten način. In prav na tem temelji program, ki so ga zasnovali leta 2014. Dostop do strokovnega znanja, ki ga ima podjetje na vseh teh področij, želi omogočiti tudi dekletom po vsem svetu, obenem pa jim dati priložnost za zaposlitev v poklicih, pri katerih zaznavajo prevare, sta prisotna podatkovna znanost in programiranje.

 

Program Girls4Tech™ je sprva obsegal praktično izobraževanje, sčasoma pa se je razširil tudi na nove teme, to je umetno inteligenco in kibernetsko varnost. Obenem se je izboljšal dostop do učnega načrta STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematic), zasnovan pa je tako, da pomaga staršem in učiteljem navdušiti dekleta tudi za takšna izobraževalna področja. Izbirajo lahko med osmimi različnimi jeziki.

 

In prvi rezultati so že tu. V šestih letih se je po vsem svetu programu pridružilo že milijon deklet, spodbudili so jih za prve korake na karierni poti, ki obsega tudi področja, ki mogoče zaradi vkoreninjenih presodkov nekoč niso bila njihova prva izbira. S takšnim učinkovitim in izvirnim programom pripomorejo v današnjem času in družbi k zmanjševanju razlik med spoloma.

 

Susan Warner, podpredsednica oddelka za talente in sodelovanje s skupnostjo ter ustanoviteljica Girls4Tech™, je dejala: ''Naš cilj je posredovati temeljno znanje STEM in razviti kritične veščine za 21. stoletje, ki jih dekleta potrebujejo za uspešen študij in poklicno pot. Naš program spodbudi njihovo radovednost za področja STEM in jim te veščine omogoča uporabiti v resničnem življenju.''

 

Načrti za prihodnost

 

Z digitalnim učnim načrtom Girls4Tech™ imajo navdušujoče načrte, in sicer do leta 2023 želijo doseči oz. izobraziti za področja STEM 1,6 milijona deklet, starih od osem do 16 let. Izpeljati jih nameravajo ob partnerstvu z Discovery Edutation, Scholastic, AIF, Major League Baseball, Network for Teaching Entrepreneurship (NFTE), R&A, YCAB v Indoneziji in Arus v Maleziji. A tukaj se ne bodo ustavili. Stopili bodo še na višjo stopničko, in sicer s programom Girls4Tech™ 2.0, namenjenim dekletom, starim od 13 do 16 let, in programom Girls4Tech™ & Code, 20-tedenskim tečajem za programiranje, namenjenim dekletom, starim od osem do deset let.  

 

Več informacij je zbranih na Girls4Tech™.

Avtor: N. K.