Kaj je boljšega, kot v zimskih mesecih si privoščiti krožnik najokusnejše juhe?! Ne samo da nas razvaja z bogastvom okusa, obenem nas tudi pogreje in pričara prijeten občutek domačnosti.
Ste se kdaj vprašali, zakaj nam pozimi tako tekne juha? Tudi vi kdaj v službi sanjarite o topli juhi, ki si jo boste pripravili popoldne? Mogoče pa se vam prikrade v mislih na zimskem sprehodu ali med sankanjem in smučanjem ... In medtem ko nasiti, je lahko s popolno kombinacijo tudi krepčilna za telo in dušo. Nekako smo po krožniku dobre domače juhe takoj boljše volje in pripravljeni na nove podvige, kaj ne?
Zakaj pa jo pravzaprav vsi tako obožujemo pozimi?
- Pogreje
Prvi razlog se zagotovo skriva v tem, da nas v mrzlih mesecih pogreje. Resnično se prileže po sankanju, smučanju, drsanju, vzponu na sosednji hrib, zimskem sprehodu po parku ... En dva tri se nič več ne pritožujemo, da nas mrazi.
- Poskrbi za dobro voljo
Juha poskrbi, da smo že po nekaj žlicah dobre volje. Še posebej, če jo pripravimo s ščepcem ljubezni za vse družinske člane.
- Ima čarobno moč
Že naše babice so govorile, da ima juha čarobno zdravilno moč. Ob prehladu ali kakšni drugi bolezni je ravno ona tista, ki nam najbolj tekne. Je lahko prebavljiva, obenem pa tudi nasitna.
- Preprosto in hitro pripravljena
Četudi se ne maramo dolgo zadrževati v kuhinji, lahko juho zelo preprosto in hitro pripravimo. Za kuhanje juhe ne potrebujemo visokoletečega znanja pravega kuharskega šefa. Večkrat jo bomo pripravili, bolj nam bo šlo od rok in na koncu bomo že lahko eksperimentirali z okusi.
- Vedno nam tekne
Nikoli se je ne naveličamo. Pripravimo jo lahko iz številnih sestavin, začinimo z zelišči in začimbami Kotányi, tako da nikoli ne bo popolnoma enakega okusa, a vedno znova bo slastna.
- Primerna za malico, kosilo ali večerjo
Super je, ker si jo lahko pripravimo za malico. Ja, tudi v službo jo lahko vzamemo s sabo v termo posodici. Tekne prav tako za kosilo kot tudi za večerjo.
- Zdrav obrok
Ko nas zagrabi lakota, nam ni treba poseči po nezdravih prigrizkih, lahko si enostavno postrežemo juho, ki jo pripravimo v nekaj minutah.
- Ostankov nam ni treba zavreči
Lahko skuhamo večji lonec juhe in jo imamo še za naslednji obrok. Odlično tekne tudi pogreta.
- Lahko si naredimo zalogo
Prav tako si lahko naredimo zalogo juhe v zamrzovalniku za tiste dni, ko nimamo časa kuhati.
- Preprosto jo lahko pogrejemo
Juho pogrejemo v nekaj minutah na štedilniku ali v mikrovalovni pečici Beko*.
- Po njej tekne katerakoli jed
Po juhi tekne katerakoli jed. Lahko si še na primer privoščimo sendvič, pečenko in krompir ali pa samo sladico.
- Lahko jo jemo samostojno ali z dodatki
Juho lahko jemo samostojno ali pa z zlatimi kroglicami, popečenimi kruhki, rezanci, cmoki, semeni in oreščki Odlično, koščki sira ...
Zagotovo še obstaja veliko razlogov, zakaj je juha tako priljubljena izbira. Kateri okus pa je vam najljubši? Mi glasujemo za juho z bučnimi semeni, ingverjem in v pečici pečenimi koščki buče.
*Kuhinjski aparati in naprave Beko so na voljo v trgovinah in na spletu Big Bang.
Avtor: N. K.
Fotografiji: Kotányi