Marsikdo ne nosi copat ali natikač doma, ker so raje bosi, toda v hladnejših mesecih jih je topleje in bolj zdravo nositi.

 

Ste pogosto prehlajeni? Prepričani smo, da naredite vse za okrepitev imunskega sistema. Mogoče vam bo v pomoč tudi nasvet, da je priporočljivo doma nositi copate ali natikače. Zakaj? Zavedati se morate namreč, da teelsna toplota uhaja tudi skozi stopala. V primeru, da telo ves čas izgublja toploto, se krvni obtok zmanjša, kar lahko tudi vodi k vašim težavam. Pravijo, da z nošenjem copat ali natikač pripomorete k normalnemu pretoku krvi, krepitvi imunskega sistema in seveda k ohranjanju toplih stopal. Nepravilna prekrvavitev krvi lahko povzroči tudi otekanje stopal. Če opravljate poklic stoje, vam bo ustrezalo doma nositi udobne copate ali natikače, ki bodo ''ujeli'' toploto in pomagali povečati krvni obtok.

 

Četudi ste 100-odstotno prepričani, da so vaša tla doma popolnoma čista, saj jih vsak dan sesate, pometate in pomivate, se na njih zagotovo skrivajo bakterije in virusi, ki so s prostim očesom nevidni. Mogoče je vseeno bolje, da ne hodite bosi, da z umazanimi stopali ne ležete v posteljo, temveč nosite čez dan copate ali natikače.

 

Copati ali natikači nudijo vašim stopalom oporo, še posebej, če imajo vgrajeno oporo za stopalni lok. Tako pripomorejo k vaši večji stabilnosti in ravnotežju. Zato izberite kakovostne, udobne in prave velikosti copate, v katerih se bo vaša teža razporedila in ne bo obremenitve samo na peto ali prste.

 

V čevljarski hiši, ki domuje v Minicityju, lahko skupaj otroki vidite, kako nastanejo copati in čevlji. V sodelovanju s partnerjem Lomm se lahko prelevite v čevljarja in šiviljo ter krojite, zarisujete, režete, šivate, lepite, sestavljate, preizkušate razne materiale ... in ustvarite svoje domišljijske.  

 

Avtor: N. K.