Ja, tudi poleti, ko so temperature zunaj nekoliko višje, lahko premišljeno trošite energijo v vašem domu. Namesto klimatske naprave lahko poskrbite za ohladitev doma tudi drugače in s tem privarčujete pri porabi električne energije.

 

Uporaba klimatske naprave da, vendar preudarno

 

Komaj čakate, da se vrnete domov in skrijete pred vročino? Nikar takrat ne zaženite klimatske naprave z vso močjo. V mislih imejte, da je priporočljiva temperaturna razlika med notranjim in zunanjim okoljem 8 stopinj Celzija. Prav tako ne pustite prižgane klimatske naprave, ko vas ni doma.

 

Za svežino in ohladitev poskrbi tudi ventilator

 

S kakovostnim ventilatorjem prav tako lahko poskrbite za udobje v vašem domu tudi v vročih dneh. Premešal bo zrak, če pa ga postavite čim bližje tlom, bo zrak najbolj razpršil. Super ideja je, da pred ventilator postavite plastenko z zamrznjeno vodo, v katero dodate od dve do tri žličke soli, kajti tako boste dobili ''domačo'' klimatsko napravo. 

 

Zagrnite zavese in spustite rolete ali žaluzije

 

Sončni dnevi so kot ustvarjeni za obisk gozdov, hribov, poležavanje na plaži, ''čofotanje'' v vodi, malce manj pa nam je všeč, ko se temperatura dvigne v našem domu. Sonce, ki sveti skozi okno, lahko temperaturo dvigne v sobi tudi za 30 odstotkov. Zato je dobro, da še preden pokukajo sončni žarki v vašo sobo, zagrnete zavese, spustite rolete ali žaluzije.

 

Zračite zjutraj ali zvečer

 

Seveda se ne morete poplnoma skriti pred visokimi temeperaturami in sončno svetlobo za vedno, ne morete ves čas imeti zaprtih oken. Zjutraj in zvečer obvezno prezračite stanovanje.

 

Uredite okolico hiše tako, da vam bodo drevesa dala senco

 

Naravno senco si lahko uredite s pravilno razporoditvijo dreves, grmov ali trte pred hišo. Tako vam ne bo treba non stop prižigati klimatske naprave in boste zagotovo prihranili pri porabi električne energije.  

 

Če je le možno, čim manjkrat prižgite pečico in štedilnik

 

Čeprav se sliši nemogoče, pa je mogoče. Vemo, da moramo jesti, toda v poletnih dneh lahko namesto na štedilniku in v pečici okusne jedi pripravite na prostem na žaru. Privoščite si tudi lahko kakšno odlično solato. Če pa sta kuhanje in peka del vašega vsakdana, pa vam priporočamo, da to počnete zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature malce znosnejše.

 

Likajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

 

Vas čaka gora nezlikanega perila? Likanja se lotite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, če ne želite še dodatno segreti doma.

 

Umislite si LED osvetlitev

 

Z zagrnitvijo zaves in rolet bo v vašem stanovanju manj svetlobe in zagotovo boste morali prižgati luči. Uporabljajte LED žarnice, ki imajo nižjo moč, oddajajo manj toplote in zdržijo dlje kot navadne žarnice.

 

Sušite perilo na prostem

 

Energijo lahko prihranite tudi, da poleti sušite perilo na zraku in ne v sušilnem stroju, ki vam tako ali tako samo še dodatno segreje prostor.

 

Umaknite televizijo ali računalnik stran od klimatske naprave

 

Umaknite televizijo ali računalnik starn od klimatske naprave, saj bo v nasprotnem primeru zaznavala, da je v prostoru višja temperatura, kot je v resnici, in bo hladila z večjo močjo. Vse naprave po uporabi vedno tudi izklopite iz vtičnice.

 

Ponoči spite v bomažni pižami na bombažni posteljnini

 

Ponoči boste mirno in sladko spali v bombažni pižami na bombažni posteljnini, saj je bombaž kot material zračen. Umislite si lahko tudi laneno posteljnino, ki je super toplotni regulator.

 

Pijte ohlajeno tekočino

 

Pijte zadosti tekočine, predvsem vode. Privoščite si ohlajen napitek in se ohladite tudi od znotraj.

 

Nosite lahkotna oblačila

 

Nikar se ne oblačite v pretopla in pretesna oblačila, ob visokih temperaturah prisegajte na lahkotna oblačila iz naravnih materialov, da bo vaša koža dihala.

 

Umislite si vodne igre

 

Otroke lahko razveselite s številnimi vodnimi igrami doma (ali pred hišo) in tako poskrbite, da nikomur v družini ne bo vroče.

 

Ohladite se s prho

 

Na koncu še pameten nasvet: ko vam je vroče, si privoščite prho z bolj mrzlo vodo, tako boste malce ohladili segreto telo. Lahko si tudi osvežite obraz in zapestja z bolj mrzlo vodo.

 

*Prispevek je nastal v sodelovanju z Energetika Ljubljana.

Fotografija: Pexels