Mnogi, v Sloveniji njihovo število v povprečju z leti narašča, se v službo ali na poslovni sestanek odpravijo z vlakom. Za takšno odločitev imajo različne razloge, zagotovo pa je vsem skupna želja varna pot brez izgube časa v prometni jutranji gneči na cesti. Obstaja pa še nekaj prednosti, zakaj se odločiti za takšno prevozno sredstvo.

 

Zakaj se je super voziti z vlakom vsak dan v službo ali na poslovne sestanke?

 

Zagotovo se boste vsi strinjali, da s tem pridobite veliko časa, kajti med vožnjo lahko še pregledate prispelo elektronsko pošto, se pripravite na pomemben sestanek s poslovnimi partnerji, opravite kakšen izreden telefonski pogovor, naredite kakšno tabelo, napišete plan poteka dela, sestavite svoj urnik ipd.  Vsega tega zagotovo ne bi mogli urediti, če bi se do službe odpravili z drugim prevoznim sredstvom. Slovenske železnice na novih vlakih omogočajo sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje elektronskih naprav, opremljenost s signalom Wi-Fi (na vseh novih vlakih, na vlakih ICS in na rdečih vlakih Siemens) in s tem dostop do internetnih vsebin. No, čas med vožnjo z vlakom je lahko tudi rezerviran za mini 'odklop', sprostitev, meditacijo, branje knjige ali poslušanje glasbe s slušalkami.

Poleg tega lahko točno določite urnik svojega dela. Točno boste vedeli, kdaj odidete z železniške postaje, koliko časa traja vožnja, koliko boste nato posvetili ur svojim službenim obveznostim in kdaj odpelje vlak domov.  Prihodom in odhodom vlakov boste lahko prilagodili načrtovanje vseh sestankov tudi dolgoročno. V službo boste prispeli polni energije, pripravljeni na nove izzive. Ne bom vam treba stati v prometni gneči na cesti in zaradi tega boste prišli povsem spočiti in umirjeni na delo. Prav tako boste točni in ne boste zamujali zaradi nepredvidljivih razmer na cesti. Potovalni čas je sicer z vlakom precej odvisen od konfiguracije proge in dovoljenih hitrosti voženj. Z investicijami v infrastrukturo lahko pričakujete vedno boljše vlakovne povezave. So pa že sedaj odseki prog, ki so časovno absolutno konkurenčni cesti, npr. pot iz Borovnice v Ljubljano, ali proga Ljubljana–Dobova, kjer je nekje do Sevnice časovna prednost na strani vlaka. Prav tako proga Jesenice-Kranj-Ljubljana in Kamnik-Ljubljana itd. Poleg tega vam ni treba iskati parkirnega prostora, ampak se od železniške postaje do pisarne recimo prijetno sprehodite. Seveda, če je dlje oddaljena, si lahko umislite še dodatno prevozno sredstvo, mogoče kolo ali mestni avtobus.

Z vlakom lahko potujete skupaj s sodelavcem ali sodelavci in izkoristite čas za boljše spoznavanje. Tako boste na delovnem mestu učinkovitejše povezano dosegali boljše rezultate. Ali pa preprosto čas vožnje po tračnicah izkoristite za 'brainstorming'. Najboljše ideje se lahko porodijo takrat, ko najmanj pričakujete. Skupaj se lahko pripravite tudi za prihajajoči se sestanek z direktorjem ali poslovnimi partnerji. Na takšen način lahko hitreje, varno, udobno in brezskrbno premagate tudi daljše razdalje. Na vlaku imate tudi odlično priložnost, da spoznate nove osebe in z njimi izmenjate mnenja o kakršnikoli zanimivi tematiki.

 

Vožnja z vlakom je tudi idealna rešitev za vse tiste, ki nimajo vozniškega dovoljenja.

 

Seveda pa je ogromna prednost vožnje tudi ta, da tudi vi malce prispevate k ohranjanju čistega zraka. Železnica ima ključno prednost v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, saj že danes za prevoz potnikov in tovora uporablja električno energijo, ki je v 50 odstotkih pridobljena iz obnovljivih virov. Pri prevozu potnikov med Mariborom in Ljubljano tako železnica porabi povprečno šestkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v cestnem avtomobilskem prometu.

Cene goriva so višje in posledično višji tudi stroški prevoza z avtomobilom, cene vozovnic za vlak pa so nespremenjene. To je dobra prednost, ki jo je vredno omeniti.  Informativni izračun primerjave stroškov vožnje z avtomobilom v primerjavi z vlakom si poglejte na povezavi.

 

Najbolj ugodna izbira za vsakodnevna potovanja je zagotovo letna abonentska vozovnica, s katero se praktično štiri mesece vozite brezplačno. Super, kaj ne? Več informacij najdete TUKAJ.

Avtor: N. K.