Do 18. oktobra traja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden. Namen te akcije Javne agencije za varnost prometa je opozoriti na varnost pešcev. Zavedati se moramo, da so pred nami jesenski in zimski meseci, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Poskrbite za svojo in otrokovo varnost, nosite odsevna telesa in bodite vidni v prometu.  

 

Bodite dober vzgled svojim otrokom

 

Starši bodite dober vzgled svojim otrokom in jih že na prvih sprehodih podučite, kje lahko hodijo. Pešci uporabljajo površine, namenjene za hojo pešcev – pločnike, hodnike, prehode, podhode in nadhode. Če pločnika ni, morate hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje. Takrat nikoli ne smete gledati na mobilni telefon, bodite pozorni na dogajanje v prometu, otroka držite za roko na zunanji strani, ne ob cesti. Cesto vedno prečkajte na prehodu za pešce. Ne zanemarite dejstva, da vas otrok ves čas opazuje. Preden stopite na cesto, poglejte levo, desno, levo, na semaforiziranem prehodu je zelena luč znak, da lahko prečkate (a kljub temu se še enkrat prepričajte, da so avtomobili ustavili in poglejte levo, desno, levo).  

 

Poskrbite za vidnost na cesti in nosite svetla oblačila z odsevnimi detajli na njih, priporočljiva je tudi takšna obutev. To je še posebej dobrodošlo v jesenskih in zimskih mesecih. Ne pozabite na odsevna telesa, kot so trakovi in kresničke. Na sprehod ali pohod se odpravite s svetilko v rokah. Prvošolci in drugošolci morajo na poti v šolo in iz nje poleg odsevnika nositi tudi rumeno rutko.

 

Na avtocesti ne ravnajte nespametno. V izrednem primeru, če morate nujno ustaviti, to storite na odstavnem pasu, prižgane morajo biti utripalke, oblecite odsevni telovnik, zavarujte mesto s trikotnikom in se skupaj s sopotniki umaknite na varno, za zaščitno ograjo. Nujno pokličite pomoč.

 

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa voznike motornih vozil, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in cestno-prometnim predpisom. Za volanom bodite zbrani, če dežuje, sneži, je megla, vozite počasneje. Med vožnjo ne pišite SMS sporočil, ne govorite po mobilnem telefonu, posebno pozornost namenite pešcem in v bližini otroških igrišč, šol, domov za starejše ter prehodih za pešce zmanjšajte hitrost.

 

Sporočilo Javne agencija Republike Slovenije za varnost prometa

 

Čeprav se vsi zavedamo pomembnosti nošenja odsevnikov, je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa leta 2017 na podlagi opazovanj ugotovila, da kar 93 odstotkov pešcev ni uporabljalo nikakršnih odsevnikov. Le-ti pa lahko rešijo življenje v temi ali mraku! Poglejte si preventivno video sporočilo Bodi viden, bodi previden. Poskrbite za varnost! Kresnička ali odsevni trak sta zakonsko predpisana kot obvezna oprema pešca ponoči in ob slabše vidljivih razmerah, zato ju nikar ne pustite doma, ampak ju vzemite s sabo, četudi greste samo na krajši sprehod do trgovine, šole, vrtca. Kresnička ali odsevni trak nista mišljena le za otroke, ampak za vse generacije. Bodite vidni – bodite previdni!   

 

Prispevek je nastal v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa.

Avtor: N. K.