Drage družine, vljudno vabljene, da spoznate čare lesa. V kreativnem otroškem mestu Minicity stoji prav posebna igralna enota, Lesarska delavnica, ki smo jo postavili skupaj z javno agencijo SPIRIT in Direktoratom za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. V njej dobijo otroci, stari od dveh do 14 let, zakladnico informacij o lesu. Od 17. maja do 26. maja 2022 pa si lahko v Cankarjevem domu ogledate tudi razstavo Čar lesa 2022, katera je postavljena z namenom promocije rabe lesa in lesenih izdelkov.

 

Lesarska delavnica v Minicityju

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity otroci pod vodstvom izobraženih animatorjev spoznavajo prednosti lesa pri gradnji in uporabi v bivalnih prostorih, podučijo se, kako raznolik, kakovosten in obnovljiv material prihodnosti je. Skozi različne aktivnosti, podkrepljene z didaktično igro, v sproščenem okolju raziskujejo, kaj je les, kje ga najdemo, kakšen učinek ima na človeka in okolje, čemu služi žaga, kdo jo uporablja ... Izvedo, kaj je branika, katere drevesne vrste poznamo, katere izmed njih so ogrožene, katere obrti so povezane z lesom, kakšna je tekstura lesa, zakaj spreminja bravo itd. Dobijo vpogled, kaj počneta mizar in lesar. Pri mnogih dejavnostih uporabljajo posebne pripomočke, ki jim pomagajo, da je osvajanje znanja še bolj zanimivo. Otroci si zapomnijo, da je les topel, prijetno diši, ne oddaja škodljivih snovi, ne povzroča alergij, uravnava vlažnost zraka in je antistatičen.

 

Razstava Čar lesa 2022

 

V Cankarjevem domu Ljubljana pa si lahko vsi skupaj na tradicionalni razstavi Čar lesa 2022 pobližje pogledate, kako se les uporablja in lesene izdelke. Dobili boste potrditev, da je les biomaterial, ki ga ekonomska politika EU postavlja v ospredje, saj želi ciljno spodbujati ''zeleno'' lokalno gospodarstvo. Zavedati se moramo, da izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisij ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja.

 

Med razstavljenimi umetniškimi izdelki si lahko ogledate tudi nagrajene lesene izdelke iz oblikovalskega natečaja za Lesarski presežek leta 2022, katere so podelili na Dnevih slovenskega lesarstva.

 

Vljudno vabljeni, da spoznate čare lesa in začutite njegovo toplino. Prepoznajte les kot naš naravni zaklad, naše neprecenljivo bogastvo.