Inštitut Silver je napovedal, da se bo svetovno povpraševanje po srebru leta 2022 povečalo na rekordnih 1,112 milijarde unč, saj tradicionalne in zelene tehnologije povečujejo njegovo uporabo.

 

Ta uveljavljena in nastajajoča uporaba v industrijski izdelavi naj bi se letos povečala za 5 odstotkov, medtem ko bi se uporaba v nakitu in srebrnini lahko povečala za 11 oziroma 21 odstotkov. Novica prihaja zatem, ko je kovnica v Perthu objavila rekordno prodajo srebra za januar in prodala 2.387.165 unč srebra v obliki kovanega izdelka.

 

Generalni direktor kovanih izdelkov kovnice v Perthu Neil Vance je dejal, da je bila vsota druga najvišja mesečna skupna vrednost, za septembrom 2015, ko je bilo prodanih 3.349.557 unč. "Letos januarja smo izdali serijo srebrnih kovancev Australian Koala iz leta 2022 in prejeli tudi prva naročila za naše kovance Lunar Tiger za en kilogram," je dejal Vance. "Obe izdaji sta svetovno priljubljeni in sta močno prispevali k posebej ugodnemu mesecu, ki je odražal tudi povečanje povpraševanja v božičnem in novoletnem obdobju konec leta 2021."

 

Po podatkih Inštituta Silver se je uporaba sončnih kolektorjev in njihovih sestavnih delov obravnavala kot velik dejavnik za nadaljnjo moč srebra v letu 2022. "Obeti za uporabo srebra v fotovoltaični (PV) industriji ostajajo svetli. Zaveze vlade k ogljični nevtralnosti so povzročile hitro širitev projektov zelene energije,'' so zapisali na Inštitutu. "Zaradi tega se pričakuje, da bodo rekordne fotonapetostne instalacije, kljub nenehnim prizadevanjem za zmanjšanje obremenitve s srebrom, dvignile povpraševanje po srebru v tem segmentu na najvišjo raven v zgodovini leta 2022."

 

Novica prihaja ob pravem času za Alien Metals, ki je pred kratkim v svojem rudniku srebra Elizabeth Hill v Zahodni Avstraliji odkrila srebro, 36 kilogramov na tono. Rezultati vrtanja so močno presegli pričakovanja dolgo mirujočega rudnika, ki je nekoč imel povprečno vsebnost 2195 gramov srebra na tono (g/t), preden je bil leta 2000 ukinjen. Medtem ko ponovni zagon Elizabeth Hill ostaja negotov, Inštitut Silver napoveduje 7-odstotno povečanje svetovne ponudbe srebra na šestletno najvišjo vrednost 1,092 milijarde unč leta 2022.

 

Nekateri avstralski rudniki, ki bodo prispevali k tej številki, so rudnik bakra, zlata, cinka in srebra 29 Metals' Golden Grove, rudnik srebra in svinca South32 Canningtonu v Queenslandu in rudnik cinka, svinca in srebra Glencore's Mount Isa prav tako v Queenslandu.

 

Hiša plemenitih kovin v kreativnem otroškem mestu Minicity

 

Vsi, ki se skupaj z otroki želite naučiti več o plemenitih kovinah (zlatu in srebru) in njihovi uporabni ter naložbeni vrednosti ste dobrodošli v kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer domuje Hiša plemenitih kovin, ki je zrasla v sodelovanju s podjetjem Elementum. Za več informacij se obrnite na strokovnjake iz podjetja Elementum. Pokličite jih na brezplačno številko 080 59 2009. 

 

Vir: Australian Mining