10:00 - 20:00 (6)

info@minicity.si

+386 41 377 366

Otroci preveč časa preživijo sede in leže pred televizijo in računalnikom, zato je prav, da jih starši spodbujate, da so čim bolj aktivni. Pri gibanju oz. grobi motoriki uporabljajo velike telesne mišice, natančneje, takrat so aktivne mišice ramen, rok, nog in stopal ali celega telesa, z njimi se lahko plazijo, sedijo, hodijo, tečejo, vozijo kolo, brcajo žogo itd., skratka lahko so vključeni v povsem vsakdanje dejavnosti. Zato je prav, da jih nenehno krepijo, kajti tako se bodo samozavestnejši pri različnih aktivnostih, ki zahtevajo od njih fizični napor.

Razvoj grobe motorike pri predšolskih otrocih

Otrok, star od dve do tri leta, je sposoben teči z nadzorom, splezati na sedežno, stol brez pomoči, hoditi po črti, skočiti s spodnje stopnice, hoditi in držati igračko v rokah, spreminjati smer hoje, pobrati stvar s tal, kotaliti žogo, hoditi kratko razdaljo po prstih.

Otrok, star od tri do štiri leta, je sposoben kontrolirano teči, plezati, nekaj sekund stati na eni nogi, skakati po eni nogi, hoditi po stopnicah navzgor in navzdol z menjavanjem noge, voziti tricikel, loviti žogo s celim telesom.

Otrok, star od štirih do pet let, je sposoben plezati po drevesu ali lestvi, metati žogo, loviti žogo z rokami, teči okrog ovir, skočiti večkrat zaporedoma, brcati žogo, ujeti odbijajočo se žogo, preskočiti, skakati po eni nogi.

Otrok, star od pet do šest let, je sposoben teči po prstih, se kotalkati, voziti kolo s pomožnimi kolesci, preigravati večjo žogo, stati na eni nogi 10 sekund, hoditi po petah, loviti manjše žoge z rokami, preskočiti oviro in pristati z obema nogama.

Vsak otrok sledi svojemu razvoju, tako da so odstopanja od zgoraj navedenega možna in povsem normalna. Ne primerjajte ga s sovrstniki, kaj vse je sposoben, dovolite mu, da sam ugotovi, kaj lahko doseže. Vaja dela mojstra, zato ga spodbujajte pri prvih poskusih lovljenja žoge, vožnje s kolesom, rolanja itd. Ko pade, ko mu ne uspe, naj poskusi znova. Naj poišče tisto športno aktivnost, ki ga veseli. Naj preizkuša, raziskuje, ob kateri dejavnosti se počuti prijetno. Seveda pa je v zgodnješem otroštvu svobodno gibanje, tekanje, lovljenje prijatelja, plezanje po igralih, spuščanje po toboganu zelo pomembno in koristno za njegov razvoj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije priporoča, da se otroci gibajo vsaj 60 minut dnevno. Njihovi strokovnjaki pojasnjujejo, da šport ni le koristen za ohranjanje zdravje, temveč ima velik vpliv tudi na duševne in čustvene sposobnosti ter socialni razvoj, pripomore tudi k ustvarjalnosti, estetskemu in umetniškemu izražanju ter domišljiji. Še več, navajajo, da se z gibanjem povečajo sposobnosti: zbranost, hitro odzivanje in nadzor nad samim sabo, razvijajo pa se koordinacija, hitrost, moč, gibljivost, preciznost, ravnotežje itd. Pomanjkanje gibanja in nepravilna prehrana lahko vodita k debelosti in zdravstvenim težavam.

Aktivnosti, ki spodbujajo razvoj grobe motorike

Otrok naj bo čim več na svežem zraku in naj se prosto giba. Z njimi se lahko igrate tudi vi, tako da si podajata veliko žogo. Navdušite ga nad kolesarjenjem že zelo zgodaj, začne lahko na poganjalcu in nato nadaljuje vožnjo s kolesom, ustrezne velikosti. Ko bo pokazal zanimanje, naj se preizkusi v rolanju, kotalkanju, vožnji skiroja in rolke. Naj preveri, ali mu gre hoja po robniku, ne vzklikajte vnaprej: ''Padel boš!'' Pojdite na igrišče in naj ure in ure uživa na različnih igralih, do tja pa lahko hopsate ali tečete. Doma plešite in plešite ter se zavrtite ob najljubši otrokovi pesmici. Ne znate? Poglejte si popularen veveričkin ples. Ideje, kaj vse aktivno lahko počnete z otrokom doma in kako se lahko vsi skupaj razgibate, najdete na Instagramu ŠD Olimp.

Olimpkove gibalne urice so namenjene predšolskim otrokom, ki si želijo gibanja in bi radi spoznali osnove vseh iger z žogo, loparji, razvijali svoje motorične sposobnosti in se med igro zabavali s sovrstniki. Njihove urice so razgibane, tako da otrokom od začetka do konca ni dolgčas. Spoznajo se z osnovnimi elementi košarke, nogometa, odbojke, atletike, gimnastike in drugih športov, skozi elementarno igro, s pomočjo raznih primočkov in poligonov. Ko je lepo vreme, vse dejavnosti potekajo zunaj.
Avtor: N.K. 

Fotografija: Pexels.com