Izkoristite odlične ugodnosti do 31. 1. 2023!

 

Od Soluna do Lefkasa

 

Sončna sredozemska Grčija vas bo s svojimi kulturno-zgodovinskimi zakladi popeljala na nepozabno popotovanje v preteklost, kjer so Grki postavljali temelje tragediji, drami in demokraciji. Prepustite se grški tradiciji in gostoljubnosti ter zaplešite ob ritmu sirtakija, ki vas bo spremljal še dolgo po vrnitvi domov. Obisk severne Grčije s počitnicami na Lefkasu je odlična izbira za popotnike, ki si želijo oglede zaključiti s poležavanjem na najlepših plažah Grčije. 

Ko enkrat obiščete otok najlepših plaž Mediterana, ga lahko pozabite, toda pride čas, ko si ne morete kaj, da ne bi pomislili na nebeško modrino Jonskega morja, sijočo belino peska, pokrajino neukročenih zelenih planjav, oljčnih gajev, vodnih izvirov in rodovitnih dolin. To je otok, ki mu turistični vrvež še ni prišel do živega. Otok, ki je ljubljenec »grkofilov«, raziskovalcev in hedonistov.

Cvetoča Nizozemska

Skrita za številnimi kanali, ko so se mehko zarezali v zeleno pokrajino in v pomladnem vetru, ki se zaganja v velika kolesa mlinov. Njeno bistvo se prikazuje nekje med tisočerimi glavami tulipanov in pritajenim ropotom lesenih cokel ob dotiku s tlakovano ulico. Nizozemska je že z časov hipijev in boemov, dežela drugače mislečih, večnih upornikov. Mladi so v sceni Amsterdama vedno našli poseben naboj. Občudovali boste polja cvetočih tulipanov in si po želji ogledali eno največjih razstav cvetja na svetu. 

Gostoljubna Albanija in samostani Meteora

Vabljeni na odkrivanje dežele orlov, tam kjer se v srcu Balkana prebuja nova turistična senzacija, ki navdušuje s svojo lepoto in drugačnostjo – Albanijo.  Država, v kateri se boste lahko občudovali tako Jadransko kot Jonsko morje, dežela prijaznih ljudi, ki je bila dolgo zaprta pred zunanjimi vplivi in je tako ohranila pridih divjine ter eksotike. Morda niste vedeli, a dežela orlov ponuja: morje, naravne parke, gore, številne znamenitosti in čudovita jezera. Če vse skupaj povežete s severom Grčije in obiskom samostanov Meteora dobite čudovito popotniško kombinacijo vredno odkrivanja. 

Porto – sladke radosti življenja

Moraš ljubiti mesto zgodovine in vina, ki je tako prikupno, od najsvetlejšega rozeja do najtemnejšega portskega vina. Moraš ljubiti mesto z mozaiki na pločnikih in razigranimi azulejo ploščicami, ki pokrivajo stavbe. Mesto, ki ve, kako je treba zajtrkovati, mesto s svetovljansko postkolonialno mešanico Afričanov, Indijancev in Brazilcev.

Madeira – nasmeh večne pomladi

Madeira, otok v Atlantskem oceanu, ki pripada Portugalski, je pravi raj, zato ga imenujejo kar biser Atlantika. Vulkanski arhipelag otokov - otok Madeira, otok Porto Santo in manjši nenaseljeni otočki -  leži oddaljen 500 km od afriške ter 1000 km od evropske obale. Vzdevek »otok večne pomladi« je pridobil zaradi izjemno mile, subtropske oceanske klime. Številke ga omejijo med 57 km v dolžino ter 22 km v širino, vendar je na tem prostoru ujetih več svetov. Obala otoka je večinoma strma, celo prepadna, vendar sončna in topla, kjer uspevata sladkorni trs, vinska trta in bananovec. Notranjost je hribovita in poraščena z gozdom, v katero se zajedajo globoke in ozke doline. Najvišji predeli z najvišjim vrhom Pico Ruivo, 1862m, so izredno dramatični ter izpostavljeni vetru in soncu. Vendar, bi bila vsa ta lepota izgubljena če bi ne bilo ljudi, ki že stoletja tej pokrajini dajejo utrip in z velikim trudom darove narave spreminjajo v pridelek. Najlepši trenutki se spletejo, ko vas povabijo v svojo sredino.

Mistična Jordanija

Vir: Kompas