''Zdrav duh v zdravem telesu,'' naj bo vaš družinski slogan. Starši, otroka vključite v športne dejavnosti že v ranem otroštvu. Bodite mu vzgled, pokažite mu, da ste tudi vi telesno aktivni, vključite gibanje v prosti čas, ki ga preživljate skupaj. Šport prinaša številne prednosti za otrokov fizični in psihični razvoj, zato nikar ne oklevajte – začnite z razgibavanjem vsi hkrati, zdaj.

Kljub hitremu tempu življenja, ki ga narekuje naš vsakdan, je priporočljivo, da otroka vključite v organizirane športne dejavnosti, hkrati pa mu omogočite, da skozi igro svobodno, zdravo in aktivno preživi urice tudi doma, na dvorišču ali v naravi. Osredotočite se na to, pri katerem športu otrok pokaže največ zanimanja. Ima rad nogomet? Dovolite mu, da brca žogo, kolikor se mu ljubi. Rad teka okrog hiše? Organizirajte mini olimpijado. Najraje pleše? Zavrtite njegovo najljubšo pesmico in se vsi skupaj zavrtite.

Prisluhnite otrokovim željam in zanj izberite tisto športno aktivnost, pri kateri mu zažarijo oči in se rahlo rdeče obarvajo lica. V nadaljevanju bomo predstavili nekatere izmed številnih prednosti, ki jih šport prinaša otrokom.

Timski šport prispeva k temu, da se otrok nauči sodelovati z drugimi.

Otroci se skozi različne vodene aktivnosti naučijo, da za njihovo izvedbo obstajajo pravila. Da bo aktivnost uspešno izvedena, pa mora sodelovati z drugimi sovrstniki. Doumel bo namreč, da bo z ekipo, s katero bo odlično komuniciral, lažje premagal nasprotnika. Obenem se bo skupaj z drugimi otroki podučil, da je pri športu važno sodelovati, in ne zmagati. Zaključil bo, da se iz vsakega skupnega športnega druženja lahko nauči nečesa novega. In ne pozabimo, da bo tako spoznal številne prijatelje, s katerimi bo ustvaril pristne odnose, ki jih bo lahko negoval tudi v odrasli dobi.

S športno dejavnostjo spozna, da so za določeno dejavnost potrebni organiziranost, redna vadba in poznavanje vseh tehnik.

Ne glede na to, za kateri šport se odloči, bo s pomočjo vaditelja postal bolj organiziran, naučil se bo usklajevati svoje obveznosti s športom in skrbeti za svoje stvari. Redna vadba bo prispevala k temu, da bo spoštoval soigralce, sovrstnike in trenerja, ki mu podaja ustrezno znanje. Redna vadba zanj ne bo le navadna vadba, prerasla bo v hobi, ki ga bo vzljubil, tako da bo komaj čakal novo uro, ko bo lahko skakal, tekal, prevračal kozolce, plezal, delal prevale, lovil žogo ipd. Redna vadba bo poskrbela, da bo ostal tako v fizični kot psihični kondiciji.


Zadostna vadba pozitivno vpliva na otrokov razvoj in rast.

Z redno in zadostno vadbo otrok poskrbi za zdravo rast in razvoj kosti, sklepov, mišic, motoričnih sposobnosti (hoja, tek, skakanje, poskakovanje, preskakovanje, plezanje, metanje) in finomotoričnih sposobnosti (pisanje in risanje). Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi se morali otroci gibati vsaj eno uro dnevno, vsak dan. Zato je priporočljivo, da ga starši ne le spodbujate pri obiskovanju športne aktivnosti, temveč tudi pri spontanem gibanju, pri katerem bo preizkušal svoje ravnotežje, moč in koordinacijo.

Otrok, ki je športno aktiven, krepi samozavest.

Podprite otroka pri tem, da se športno udejstvuje, kajti na tak način tudi lahko krepi samozavest. Občutek, da je iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto, v nečem boljši, mu bo dal krila, da se bo vsega lotil z največjim navdušenjem. Športno aktiven otrok se počuti dobro, ni nejevoljen in uživa v tem, kar rad počne.

Šport prispeva k večji discipliniranosti in motivaciji.

Vztrajanje pri športni aktivnosti prispeva k otrokovemu občutku za disciplino, vlije mu motivacijo, da si želi postati močnejša, boljša in odločnejša oseba. Takšne lastnosti, ki jih pridobi v otroštvu, nosi s sabo tudi v odraslo obdobje.

Olimpki in olimpke ostajamo aktivni tudi, ko velja #ostanidoma.

V Športnem društvu Olimp se zavedajo celostnega pomena športnih aktivnosti za otroke, zato nadaljujejo svoje poslanstvo tudi, ko ostajajo njihova vrata v skladu z odredbo #ostanimodoma zaprta. Svoje dejavnosti, ki vključujejo telovadbo za otroke, nogometne in plesne urice, predstavljajo z videoprispevki, s fotografijami in z motivacijskimi sporočili na družbenem omrežju Instagram.

Olimpki in olimpke vas vabijo, da spremljate njihove objave vsak dan in tako dobite idejo, kako lahko na aktiven in zabaven način preživite prosti čas s starši. Njihove vaje poskrbijo ne samo za to, da se vam pospeši srčni utrip, temveč tudi za to, da se smejite na ves glas, uspešno sodelujete in se pogovarjate med sabo. Prav vse so izvedljive doma, pred hišo ali na dvorišču, pri nekaterih si lahko pomagate z rekviziti, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu.

Ne iščite izgovorov, migajte prav vsi člani družine skupaj. Pokažite jim, kako potekajo vaši dnevi in kako aktivni ste kot družina. Na posnetku, ki ga objavite na družbenem omrežju, označite @sdolimp in pripišite #olimpkidoma. Ekipa Športnega društva Olimp vam prešerne volje sporoča: ''Veselo migajte in ostanite zdravi!''

Avtor: N.K. 

Photo by Lukas from Pexels