Otroci se veselijo praznikov in daril, toda najlepše, kar jim lahko podarite, ni materialna stvar. Vzemite si čas za skupno druženje, odstranite vse motilce sodobnega tehnološko podprtega vsakdana in počnite nekaj, ob čemer se boste vsi skupaj zabavali. Mali in veliki, zavihajte rokave, nadenite si predpasnike in kuharske čepice ter se lotite peke slastnega peciva. Boste videli, kako čudovito vam bo med merjenjem, tehtanjem, mešanjem, gnetenjem, valjanjem, oblikovanjem, peko in na koncu sladkanjem.

 

Veseli december ni samo čas, ko se svetlikajo lučke in se pod božično smreko bohotijo darila. To je čas, ko se je treba ustaviti in pogled, objeme ter bližino podariti najbližjim. Povežite se z otroki in z njimi ustvarite nepozabne spomine. Ustvarite družinsko tradicijo, o kateri bodo z največjim navdušenjem pripovedovali prijateljem v vrtcu in o kateri bodo napisali najlepše spise v šoli. Vključite otroke v praznične aktivnosti, naj ne bo peka rezervirana samo za mamico, očka, babico in dedka. Povabite jih v čaroben prostor, ki mu pravimo kuhinja, kjer lahko majhne ročice spretno pomagajo pri ustvarjanju naslastnejših piškotov, potice, sadnega kolača, božične štruce, šarklja in ostalih dobrot. Delite z njimi recepte, ki so zapisani v družinskih kuharicah, in se skupaj podajte na pekovsko pot.

 

Pri družinski Mlekarni Krepko poznajo magično formulo za božansko praznično pecivo. Zanj potrebujete kakovostne sestavine, malo spretnosti in veliko ljubezni. Pomembno je, da za pripravo domačega peciva izberete kakovostne in naravne sestavine. Priporočajo, da se poslužujete naravnih sladil (ječmenov slad, stevia, zgoščen jabolčni sok, javorjev sirup, melasa, nerafiniran trsni sladkor, brezin sladkor, med…). Uporabljajte moko, ki naj bo čim bolj sveža, domača, polnovredna in nerafinirana. Preizkusite lahko različne lokalne moke, na primer: pirino, enozrnico, dvozrnico, ječmenovo, kamutovo, ajdovo, rženo…). Če recept vključuje sadje in oreščke, prisegajte na takšne iz ekološke pridelave, lokalnih sadjarjev in kmetov. Veliko sladkih prazničnih dobrot vsebuje tudi marmelado, zato naj bo ta domača. Pri načrtovanju najboljših sladic pa si že vnaprej nabavite sveže in po možnosti ekološke mlečne izdelke, v mislih imejte, da se ravno pri maslu pozna, če uporabljate prvovrstnega

 

Ne jezite se, če bo v kuhinji nastal nered. Čeprav vam bo priprava in pospravljanje vzelo malo več časa, se zavedajte, da je vredno truda. Svoje pekovsko znanje boste prenesli na potomce, z njimi se boste še bolj povezali, zagotovljeno pa je veliko smeha. V skupnem preživljanju popoldnevov bodo nastali najlepši spomini, na katerih se ne bo nabiral prah, se ne bodo pokvarili ali polomili, ampak jih boste za večno zaklenili v svoja srca.

 

Šarkelj

 

Na praznično obloženih mizah se vedno najdejo tudi sladke dobrote, ki poskrbijo za tisto piko na i svečanega dogodka. Kako se pripraviti na praznično peko, si preberite v prispevku.   

 

Zakaj ne bi letos z malčki pripravili šarkelj, dišeče pecivo iz mehkega biskvitnega testa? Da bo njegova priprava še bolj zanimiva, lahko radovednim glavicam postrežete s poučnimi informacijami. Izkoristite priložnost tudi za osvajanje novih znanj, učenje novih veščin in razvijanje spretnosti

 

Ali ste vedeli, da šarklju pravimo tudi šartelj, v Prlekiji bider, na Primorskem kugluf? Je značilne okrogle oblike, obod je poševnih črt, v sredini pa je velika odprtina. Za njegovo pripravo pa se uporablja prav poseben pekač. Namignite jim, da izvira iz nemških dežel. Ooo, in obstajata dve različici – kvašena ali biskvitna, postrežemo pa ga lahko ne samo za božič in novo leto, temveč tudi za veliko noč, martinovo, včasih tudi na porokah ali ob kakšni drugi priložnosti. Zaupate jim tudi lahko, da so s šarkljem v slovenski zgodovini povezani razni običaji. V Wikipediji je recimo zapisan zanimiv običaj, značilen za Gorenjsko: ''Ko še niso praznovali rojstnih dni, ampak god, so dan prej prišli godci pod okno slavljenca in povzročili hrup z veselimi vižami, pokanjem z možnarjem ali udarjanjem desk. V drugim primerih je prišel fantovski zbor. Temu se je reklo oferanje. Nato je slavljenec goste povabil na bobe, flancate in potico ali šarkelj, če se je seveda na ta dogodek pripravil.'' Prepričani smo, da bodo po pripovedovanju komaj čakali, da si pripravite sestavine in se lotite peke svojega šarklja.

 

V današnjem prispevku bomo z vami delili recept za novoletni lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom, ki ga je skozi leta in leta preizkušanja in peke izpopolnila ambasadorka Mlekarne Krepko, Nina Glažar. Veliko njenih receptov najdete na blogu, Instagramu in Facebooku.

 

Recept za novoletni lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom

 

Sestavine

 

300 g moke (½ pirine, ½ pšenične bele moke)

100 g mletih lešnikov

5 jajc

250 muscovado sladkorja (ali rjavega sladkorja)

0,5 dl BIO kisle smetane Krepko

1 dl stopljenega BIO masla Krepko

0,5 dl pomarančnega soka

2-3 jž ruma

pomarančna lumpinica 1 pomaranče

1 zavitek vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo

2 čž pecilnega praška iz vinskega kamna

2-3 čž cimeta v prahu

½ čž soli

 

Sestavine za pekač

1 jž BIO masla Krepko za namastitev pekača

1 jž krušnih drobtin

 

Sestavine za okrasitev

 

130 g sladkorja v prahu

2-3 jž BIO mleka Krepko

1 jž pomarančnega soka

lešnikov krokant za posip

 

Priprava

V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo in pustimo, da se pohladi. Pomarančo umijemo, lupino nastrgamo, sok pastisnemo. V posodi za stepanje z ročnim ali stoječim mešalcem stepamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in sol. Ko jajčna mešanica naraste na trojno, med stepanjem postopoma dodajamo kislo smetano, stopljeno maslo, pomarančni sok, rum, pomarančno lupinico in cimet. Vse sestavine mešamo tako dolgo, da se homogeno povežejo. Nato začnemo dodajati suhe sestavine. Zmešamo pirino in belo moko, dodamo pecilni prašek iz vinskega kamna, vse skupaj presejemo v mešanico mokrih sestavin. Umešamo še mlete lešnike in zmes za šarkelj je pripravljena.

 

Pekač za šarkelj namastimo z maslom in potresemo s krušnimi drobtinami. Previdno vlijemo zmes. Pečemo 45-50 min. pri temperaturi 180°C. Če je šarkelj že pečen, preverimo z zobotrebcem. Šarkelj pustimo v pekaču, dokler se nekoliko ne ohladi, potem ga previdno prestavimo na krožnik ali rešetko, saj gre za krhek kolač, ki po peki potrebuje še malo počitka.

 

Ko se pohladi, ga praznično okrasimo!

 

Pripravimo pomarančni preliv. Sladkor v prahu prelijemo z mlekom. Z ročnim mešalnikom stepamo zmes tako dolgo, da se sladkor stopi v mleko (najprej postane grudičasta zmes, s časom se spremeni v pasto), dodamo pomarančni sok. Vse skupaj stepamo 10 min. Tako dobimo preliv, ki bo dovolj gost, da bo ostal na šarklju in se lepo strdil. Pomarančni preliv počasi z vrha zlivamo na šarkelj. Na koncu šarkelj potresemo z lešnikovim krokantom in pustimo da se dekoracija strdi.

Avtorici: Nina Glažar in N. K. 

Fotograf: Matjaž Škerjanec