Konec februarja poteka prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev ''Bodi viden - bodi previden''. Agencija za varnost prometa in Policija želita opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, poudarek pa so dali na varnost otrok in starejših.

 

Preventivne aktivnosti

 

Agencija za varnost prometa na 15 osnovnih šolah v Sloveniji organizira spletne delavnice Bodi (pre)viden in je razdelila več kot 7.000 odsevnikov, 800 jih je tudi namenila policiji za aktivno ozaveščanje udeležencev v prometu. Pri akciji ''Bodi viden - bodi previden'' sodeluje 45 občin, policija pa je v prometu okrepila nadzor.

- Preverjajo, ali pešci spoštujejo prometne predpise, uporabljajo odsevna telesa, varno prečkajo vozišče in hodijo po pravilni strani.

- Obenem pri voznikih motornih vozil preverjajo, ali izsiljujejo prednost pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in kakšna je njihova hitrost. Z akcijo pa ne želijo samo opozoriti voznike motornih vozil, naj bodo pozorni na pešce, temveč tudi kolesarje in voznike e-skirojev.

- Pešce opominjajo, da morajo kot vsi ostali udeleženci v prometu spoštovati cestnoprometna pravila, uporabljati prometne površine, ki so namenjene hoji, in ponoči nositi odsevna telesa ali svetilko z belo svetlobo, da bodo bolj vidni.

- Na srce vsem skupaj polagajo dejstvo, da uporaba mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ne zmanjša samo pravočasnost in ustreznost reakcij voznikov, temveč tudi pešcev. Njihova pozornost se zmanjša celo do 60 odstotkov.

 

Vsi moramo ozavestiti, da je tudi pločnik del prometa. Poglejte si video.

 

Poziv voznikom motornih vozil

 

Agencija za varnost prometa poziva voznike motornih vozil, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in cestno-prometnim predpisom (počasneje ob megli, dežju, snegu in slabši vidljivosti), vedno naj bodo pozorni na pešce in jim odstopijo prednost.

- ''Posebno pozornost naj namenijo navzočnosti pešcev na in ob vozišču, kjer ni pločnikov.

- Hitrost vožnje naj zmanjšajo tudi v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce.

- Vozniki naj upoštevajo, da se na mokri ali spolzki podlagi zavorna pot podaljšuje.

- Za dobro vidljivost naj poskrbijo s čiščenjem vseh stekel in ogledal na vozilu.

- Preverijo naj delovanje svetlobne opreme vozila.

- Mobilnega telefona naj med vožnjo ne uporabljajo, saj na ta način s svojo zmanjšano pozornostjo ogrožajo tudi pešce.

- Za volan naj vedno sedejo trezni,'' so navedli v pozivu.

 

Poziv kolesarjem in uporabnikom e-skirojev

 

Agencija za varnost prometa poziva tudi kolesarje in uporabnike e-skirojev, da so pri vožnji previdni in pozorni na pešce, še posebej na mešanih površinah (namenjenih pešcem in kolesarjem).

 

Starši, podučite otroke, kako bodo varni udeleženci v prometu

 

Z njimi spregovoriti o pomembnih pravilih, ki veljajo za pešce kot udeležence v prometu.

- Bodite ustrezen vzgled varnega ravnanja v prometu.

- Podučite jih, da pešci uporabljajo prometne površine, ki so namenjene hoji (pločnike, podhode, prehode za pešce, pas za pešce, pešpoti). Če ni pločnika, morajo hoditi ob levem robu vozišča v smeri ali izjemoma po desni strani, če je varneje.

- Razložite in pokažite jim, kako se pravilno prečka cesto. Najprej morajo pogledati levo, potem desno in še enkrat levo. Na prehodu za pešce se ne smejo obotavljati, naj ga prečkajo s hitrimi koraki (ne tekom).

- Zelo pomembno je, da nosijo odsevna telesa. Le-ta so bistvena zato, ker nas vozniki lažje in prej opazijo. To so kresničke, odsevni trak ali odsevne površine na oblačilih, torbah, dežnikih ... Dobro je, da pešci nosijo svetla oblačila z odsevnimi trakovi ali odsevna oblačila. Odsevno telo naj bo na strani telesa, ki je bližje vozišča. V megli, dežju in temi je dobrodošla svetilka, ki oddaja belo svetlobo.

- Nikar naj ne poslušajo glasbe in nosijo slušalk. Po poti v šolo ali domov ne smejo gledati v zaslon mobilnega telefona, pisati SMS sporočil, komentirati na družbenih omrežjih, gledati videoposnetke ipd. Izpostavite, da morajo biti ves čas pozorni na dogajanje v prometu.

- Pri prometni vzgoji otroka vam je lahko v pomoč zloženka Prvi koraki v svetu prometa.

V kreativnem otroškem mestu Minicity interaktivno motorično-didaktično igralo

V kreativnem otroškem mestu Minicity je v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa in zavarovalnico Generali postavljeno interaktivno motorično-didaktično igralo. Na njem se otroci, stari od dve do 14 let, učijo o varnosti v prometu. Skozi različne aktivnosti, izzive in naloge se pod vodstvom izobraženega animatorja seznanijo o prometnih znakih, odsevnih telesih, zakaj je pomembno nositi čelado med kolesarjenjem, zakaj morajo med vožnjo biti pripeti z varnostnim pasom, da so v prometu udeleženci prav vsi (pešci, otrok v vozičku, voznik skiroja, rolke, rolerjev, kolesarji, motoristi, vozniki in sopotniki v avtomobilu, avtobusu, kombiju, vlaku ...) in o še mnogo drugih poučnih informacijah. Postavljeni so v različne situacije v prometu, v katerih osvajajo cestnoprometne predpise, prometne znake, delovanje in pomen semaforja. Osvajajo bonton in pravila, da postanejo zavedni udeleženci v prometu, katerim je mar zase in ostale soudeležence.

V letu 2021 več prometnih nesreč z udeležbo pešcev

Zaključimo prispevek s statističnimi podatki, ki jih lahko že danes spremenimo. Poskrbite za varnost, vidnost in previdnost v prometu. Svojo in ostalih udeležencev. Tudi kot pešec bodite vidni in previdni!

Agencija za varnost prometa na spletni strani navaja, da v letu 2021 beležimo več prometnih nesreč z udeležbo pešcev kot v letu 2020 (439) in manj kot leta 2019 (647). ''Pešci so bili leta 2021 udeleženi v 548 prometnih nesrečah, kar je za četrtino več kot leto poprej. V petletnem obdobju se je število prometnih nesreč z udeležbo pešcev zmanjšalo za 13 %. Umrlo je 15 pešcev (7 v letu 2020, 15 v letu 2019). Delež umrlih pešcev med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah znaša 13 %. Skoraj polovica umrlih je bila starejših od 55 let (4 od 55-64 let in 3 starejši od 65 let). Žal pa beležimo tudi smrtno žrtev med najmlajšimi (otrok do 7 let). Lani beležimo 509 hudo telesno poškodovanih pešcev (402 v letu 2020 in 612 v letu 2019) in 416 lažje telesno poškodovanih (320 v letu 2020, 510 v letu 2019).''