10:00 - 20:00 (0)

info@minicity.si

+386 41 377 366

Pisanje pisem in razglednic je bilo nekoč izjemno priljubljeno. Sedaj, ko otroci svojih prijateljev in sorodnikov ne vidijo vsak dan, lahko to zanimivo in koristno  tradicijo pošiljanja pošte ponovno obudite. Pisanje z roko je namreč mnogo več kot le vihtenje svinčnika, nalivnega peresa ali kemičnega pisala. Kakšne prednosti prinaša takšna komunikacija, predstavljamo v naslednjih vrsticah.  
 
Finomotorične sposobnosti lahko otrok krepi in razvija z različnimi dejavnostmi, kot so samostojno ščetkanje zob, uporaba žlice, vilice in noža, zapenjanje gumbov, zavezovanje vezalk, sestavljanje kock, lepljenje, rezanje s škarjami, risanje, barvanje itd. Izpostavljamo pa zelo pomembno dejavnost - pisanje z roko, s čimer otrok razvija finomotorične sposobnosti mišic v zapestju in prstih, kar je izjemnega pomena za opravljanje vseh drugih vsakdanjih opravil.
 
S pisanjem z roko otrok spoznava jezik, črke in besede ter jih začne miselno povezovati. Ko piše, širi svoj besedni zaklad, išče ustrezne besede za svoje misli, ki jih nato prelije na papir. Obenem se uči slovničnih pravil, značilnih za materni jezik, sčasoma pa lahko na tak način tudi nadgrajuje znanje tujega jezika.   

 
Še več, kar se napiše z roko, ostane dlje časa v spominu, obenem pa je koncentracija večja.

 
V današnjem času otroci zelo hitro osvojijo pošiljanje elektronske pošte, toda vse se začne pri osnovnem pisanju pisem z roko. Naučite otroka, kako se napiše pismo, ki ga potem naslovnik dobi v poštni nabiralnik. Pri tem vam lahko pomaga Poštar Pavli in vas poduči o tem, kako se sestavi pismo iz petih glavnih delov in kako se ustrezno opremi kuverto.   
 
Spodbudite otroka, da čim večkrat piše z roko, kajti tako bo razvil lastno pisavo, ki se bo z leti izboljšala. Pokažite mu, kako se njegova pisava razlikuje od vaše in je edinstvena.  
 
Pisanje pisem in razglednic temelji na osebni komunikaciji. Otrok tako pokaže, da ima osebo, ki ji piše, zelo rad in mu njun odnos veliko pomeni. V pismu ali razglednici lahko napiše, kaj doživlja, kaj je počel in tako svoj dan približa osebi, ki jo zelo pogreša. Tako premaguje razdalje, se v mislih izpove in stisne k ljubljeni osebi.   
 
Otroci imajo ves dan veliko obvez in pisanje z roko je lahko odličen pobeg, odmor od vsega.


Kakovostno preživeti trenutki med pisanjem:  "Draga babica, kako si? Jaz sem se danes učil .... " so čas brez stresa, zato jih bo otrok vzljubil in bo z veseljem v roke vzel pisalo.
 
Otrok lahko na s tem poskrbi za čudovito presenečenje, ki pričaka babico in dedka ali prijatelja v poštnem nabiralniku ter pri njih izzove pozitivna čustva.
 
Predstavite otroku pomembnost pisanja pisem z roko, popeljite ga v zgodovino, ko je bila takšna komunikacija prvenstvena. Ohranite tradicijo in spoznajte njeno pravo vrednost. Če ste shranili kakšna svoja ljubezenska pisma, mu jih pokažite. Prav tako lahko povprašate starejše generacije, ali v kakšni skrinji hranijo pisemski zaklad.   
 
In ko je pismo napisano, je čas, da ga odpošljete. Sprehodite se do najbližjega poštnega nabiralnika in ga oddajte. In seveda, ne pozabite prilepiti znamke.
 
Vabimo vas tudi, da ob priliki z družino obiščete Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.


Avtor: N.K. 

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels