V ponedeljek, 30. maja, smo obeležili svetovni dan močenja postelje. Prvič smo ga v Sloveniji obeležili leta 2017. Kaj je nočno močenje, kakšni so vzroki za to, kako pomagati v takšnem primeru, si preberite v naslednjih vrsticah.

 

Kaj je nočno močenje postelje?

 

Nočno močenje je nehoteno uhajanje urina med spanjem, in sicer pri zdravih otrocih, starejših od pet let. Zgodi se lahko večkrat ali le nekajkrat tedensko. Strokovnjaki z UKC Ljubljana so ob prvi obeležitvi svetovnega dneva močenja postelje zapisali, da v starosti petih let moči posteljo približno 10 odstotkov otrok, v starosti 10 let pa 3 odstotke otrok. Pojasnili so, da nočno močenje z odraščanjem otrok izzveneva, v odrasli dobi, po 18. letu, naj bi imel težave z nočnim močenjem postelje le še okrog en odstotek ljudi.

 

Vzroki so lahko različni. Pri primarnih vzrokih gre lahko za to, da otrok ne more zadržati urina vso noč in se ne zbudi, da bi šel na stranišče, da proizvaja večjo količino urina ponoči, da nima vzpostavljene dnevne rutine odvajanja urina. Pri sekundarnih vzrokih pa gre lahko za vnetje mehurja, diabetes, telesne ali organske nepravilnosti, nevrološke ali čustvene težave.

 

Nikar se ne jezite!

 

Če vaš otrok moči posteljo, ga nikar ne kregajte, ampak se z njim odkrito pogovorite. Prav tako si ne zatiskajte oči, da bo težava minila kar sama od sebe. Ponudite mu sočutje, oporo in razumevanje. Obenem se lahko z njegovim izbranim zdravnikom posvetujete, kako mu lahko pomagate. Naredil bo določene preiskave, da odkrije pravi vzrok močenja postelje. Svetoval vam bo, kako naj otrok usvoji dnevni vzorec odvajanja urina in kasneje tudi nočnega. Če bo potrebno, bo tudi določil ustrezno zdravljenje.

 

Več nasvetov, kako se spoprijeti z močenjem postelje ponoči, si preberite na spletni strani Bambo Nature.

 

Poskrbite za suh in udoben spanec

 

Poskrbite, da bo otroku prijetno. Suh in udoben spanec mu lahko omogočite z nošenjem mehkih, tankih in varnih nočnih hlačk Bambo Nature, primernimi za otroke, stare od četrtega do 15. leta. Izognite se mokrim nezgodam ponoči in poskrbite, da bo rjuha ostala suha do jutra. Na voljo imate nočne hlačke za deklice in dečke, zasnovane so resnično tako, da bosta otrok in postelja ostala suha vso noč. Imajo lep potisk in so izredno diskretne, tako da nudijo občutek, kot da bi nosili običajno spodnje perilo. Nočne hlačke zaradi super vpojnosti in skrbno izbranih materialov ne dražijo  kože. Narejene so iz sestavin, prijaznih do kože in okolja, ne vsebujejo parfumov in parabenov. Otrok se bo tako brez zadrege udeležil šole v naravi, poletnega tabora ali sproščeno užival na zabavi v pižamah pri vrstnikih.

 

''Ko gre za vašega otroka, je le najboljše dovolj dobro,'' staršem na srce polagajo pri Bambo Nature.

 

Prijavite se na e-novičke in prihranite 10 odstotkov ob prvem naročilu nočnih hlačk Bambo Nature. S prijavo boste redno prejemali tudi obvestila o novostih in zanimivostih, navdihujoče prispevke, obvestila o ugodnostih in še mnogo več.

Avtor: N. K.