Dragi starši, vaš otrok moči posteljo, kljub temu da ste se že dolgo nazaj poslovili od plenic? Vedite, da ni edini, ki se sooča s takšnimi težavami. Svetujemo vam, da ne kričite nanj in ga iz srca objamete, tudi ko se to pripeti. Posvetujte se z njegovim zdravnikom, pomagajte pa mu tudi z varnimi nočnimi pleničkami Bambo Dreamy, primernimi za otroke od četrtega do 15. leta, omogočile mu bodo, da bo ponoči brezsrbno spal.

 

Po navadi se otroci odvadijo od plenic oz. osvojijo vedenjski vzorec lulanja med drugim in četrtim letom, ampak nekaterim ne uspe ostati suh čez noč v kasnejšem starostnem obdobju. Pri petih oz. šestih letih ne moči postelje 85 odstotkov otrok, medtem ko nekateri to počenjo do desetega ali 12 leta. Včasih je otrok neko obdobje že suh in začne zaradi določenih razlogov spet močiti posteljo, kot navajajo podatki na WebMD.

 

Različni vzroki za močenje postelje v kasnejšem obdobju

 

Obstajajo različni vzroki za otrokovo močenje postelje, lahko gre za primarne ali sekundarne. Pri primarnih otrok ni uspel ostati suh daljše obdobje, pri sekundarnih pa se je močenje postelje začelo v kasnejšem obdobju, ko je otrok bil recimo vsaj že šest mesecev suh.

 

Močenje postelje je pri primarnih vzrokih lahko posledica tega, da otrok ne more zadržati urina vso noč, da se ne zbudi, ko je njegov mehur poln, da proizvaja večjo količino urina zvečer in ponoči, ali da nima dobro vzpostavljene dnevne rutine odhodov na stranišče in zadržuje urin, dokler lahko. Med sekundarne vzroke za močenje postelje prištevajo: vnetje mehurja in sečil, diabetes, telesne ali organske nepravilnosti, nevrološke ali čustvene težave.

 

Posvet z zdravnikom

 

Priporočljivo je, da močenje postelje ne prikrivate, ker to lahko otroka zaznamuje za vse življenje, zato težavo omenite otrokovemu izbranemu zdravniku. Preveril bo, koliko in kakšno pijačo pije otrok, kako se prehranjuje, kakšen je dnevni vzorec otrokovega odvajanja vode, kako pogosto moči posteljo ponoči, kako spi, kakšne so značajske in vedenjske značilnosti otroka. Nato bo preveril še vse ostale simptome, ki bi bili lahko vzrok za močenje postelje ter se na podlagi ugotovljenega odločil za svetovanje in morebitno zdravljenje.

 

Nočne hlačke Bambo Dreamy

 

Da otroku ne bo tako neprijetno, mu lahko predlagate nošenje mehkih, tankih in varnih nočnih hlačk, s katerimi se bo izognil vsem ''nezgodam'' in rjuha bo ostala suha do jutra. Nočne hlačke Bambo Dreamy imajo izjemno vpojno jedro in ne prepuščajo, poskrbijo, da bo otrok brezskrbno zaspal, da mu bo ponoči udobno in da bo ostal samozavesten. Ne skrbite - so prijazne do kože, ne vsebujejo parfumov, parabenov, losjonov in drugih nevarnih konzervansov, kar zmanjša tveganje za nastanek alergij in pleničnega izpuščaja. Nosijo jih lahko tako deklice kot tudi dečki, stari od četrtega do 15. leta.  

 

Je vaš otrok dobil vabilo na zabavo v pižamah? Ga je strah, da bodo težave z močenjem postelje opazili tudi njegovi prijatelji? Potolažite ga in spodbudite, da se udeleži tako posebne zabave. Nočne hlačke so izjemno diskretne, nordijskega dizajna in dajejo videz pravega spodnjega perila, tako da jih otrok lahko nosi tudi, ko prespi drugje. Želimo mu veliko razigranih, norčavih, poskočnih, srečnih in radostnih trenutkov s sovrstniki!

 

Ključno je, da težav z močenjem postelje ne zanemarite in jih vzamete resno ter dosledno sledite navodilom zdravnika. Še enkrat poudarjamo, da se nanj ne jezite in ste mu v oporo pri usvajanju pravilnega vzorca lulanja. Avtor: N.K.