Organizirate praznično pojedino za prijatelje? Da bodo priprave potekale popolnoma brez stresa, smo za vas zbrali nekaj modrih nasvetov.

 

Ne načrtujte tik pred zdajci!

 

Če ste se odločili, da na praznično pojedino v veselem decembru povabite prijatelje in njihove družine, se priprav lotite dovolj zgodaj, vsaj nekaj dni prej. V miru razmislite, s čim želite razvajati njihove brbončice. Kaj imajo radi? Česa bi se najbolj razveselili? Kaj znate dobro pripraviti? Postavite sami sebi čim več vprašanj.

 

Postavite stroškovnik

 

Še preden se lotite vsega skupaj, postavite stroškovnik. Vprašajte se, koliko ste pripravljeni odšteti za takšno praznično pojedino. Vaša odločitev naj bo v okviru vaših finančnih zmožnosti. 

 

Najprej se odločite za meni

 

Potem določite meni. Boste postregli hladne ali tople jedi? Jih boste razveselili s samopostrežnim bifejem? Načrtujete enohodni ali večhodni meni? Preverite tudi, ali je kdo izmed povabljenih alergičen na kakšno živilo. Upoštevajte tudi, da bodo na vaši mali ali veliki zabavi tudi otroci, ki mogoče ne obožujejo vsega, kar jedo odrasli.

 

Poiščite super recepte

 

Če vsako leto pripravite iste jedi, je tokrat skrajni čas, da ste bolj izvirni. Poiščite super recepte! V veliko pomoč vam je lahko zakladnica receptov za okusne jedi na spletni strani Rio Mare. Če se ne želite predolgo smukati po kuhinji, boste z izdelki Rio Mare pripravili en dva tri domiselne prigrizke. Najmlajše goste pa lahko presenetite s slastnimi tuninimi grižljaji.

 

Sestavite seznam živil

 

Določili ste meni, izbrali recepte, katerim boste sledili, zdaj pa je čas za seznam. Natančno prepišite vse, kar potrebujete. In preverite, ali imate kaj od teh živil doma. Poglejte v hladilniku, zamrzovalniku, kuhinjskih omaricah in shrambi. Določite količino, glede na število povabljenih na vašo praznično pojedino. Ne pretiravajte, saj ne želite, da vam potem ostane še gora hrane.

 

Določite, kje boste vsa živila nakupili

 

Odločite se, kje boste vsa živila, ki jih potrebujete, nakupili. Preštudirajte na spletni strani ponudbo ali izberite lokacijo trgovine, ki vam je najbližja domu, da ne boste izgubljali veliko časa na cesti ali z iskanjem parkirišča. Pa ne pozabite preveriti delovnega časa, da ne boste prišli na zaprta vrata.

 

Vzemite si čas za nakupovanje

 

In za nakupovanje si vzemite čas, ne kupujte brezglavo. Držite se seznama! Moder nasvet je tudi, da se v trgovino ne odpravite lačni, kajti ptem bodo v vašem vozičku končala tudi živila, ki jih ne potrebujete za pripravo praznične pojedine.

 

Začnite s pripravo jedi dovolj zgodaj

 

Zagotovo ste določili uro prihoda gostov, zato se prilagodite temu. Začnite dovolj zgodaj s pripravo prazničnega jedilnika. Povabite v kuhinjo še najmlajše družinske člane, tako vam bo hitreje šlo od rok. Prepričani smo, da vam bodo z veseljem pomagali rezati, mešati, mazati, sekljati ...

 

Imejte v mislih, da morate poskrbeti še za svečan pogrinjek. Dobrodošli so krožniki, kozarci in prtički s prazničnim motivom. Mogoče lahko na sredino mize postavite tudi izvirno, doma narejeno, dekoracijo.

 

In če vam kljub temu ostane nekaj hrane ...

 

Čeprav ste vse preudarno načrtovali, se lahko zgodi, da vam bo nekaj hrane ostalo. Nikar jo ne zavrzite! Ustrezno jo shranite in si odlične jedi privoščite še z družino naslednji dan. Mogoče lahko več jedi pokombinirate in pripravite novo, še slastnejšo, jed. Navdih so vam lahko recepti na povezavi.

 

Želimo vam okusno praznično pojedino!

Avtor: N. K.

Fotrografiji: Rio Mare