Jesen je tu z vsemi svojimi darovi in to je idealen čas za našo družino, saj si lahko iz domačega sadja vsak dan pripravimo okusne smutije različnih okusov. Obožujemo jih in vedno znova se domislimo kakšne nove različice. Kateri smuti pa je naš družinski zmagovalec?
Ja, pri nas so še posebej v jesenskem času smutiji redno na meniju. Za malico, no, včasih tudi za zajtrk, ko se nam mudi in nimamo časa dolgo časa sedeti za kuhinjsko mizo ter obedovati. Prisegamo na njih, ker jih en dva tri lahko pripravimo iz raznovrstnih sestavin. To navado sem prinesla še iz svoje družine. Oče nama je z bratom redno pripravljal različne smutije, no takrat smo jim ''navadno'' rekli napitki iz zmiksanega sadja, danes pa imajo bleščeč naziv - smutiji.
Sina včasih zalotim, da si ga sam pripravi. Pokuka v shrambo in hladilnik ter si izbere njemu najljubše sadje ali zelenjavo, obogati pa ga z oreščki, kakavom ali medom. Prepričana sem, da je tudi zaradi rednega uživanja smutijev, ki so prava zakladnica vitaminov in mineralov, kos vsem virusom in bakterijam, ki so na pohodu ob padcu temperatur in muhastem vremenu. Ne mara se smukati po kuhinji in je prav vesel, ko mu nekdo drug postreže obrok, ampak za smuti si pa vzame čas. Prejšnjo nedeljo sta si s sošolcem po skupnem učenju (uf, uf, ta matematika) pripravila smuti iz banan in oreščkov. In ves čas sta se hecala, da sta si po trdem garanju zaslužila sladko nagrado.
Kateri smuti pa je veliki zmagovalec jeseni pri nas doma? Seveda vam zaupam recept. Priprava je preprosta. Potrebujete dve jabolki (mimogrede, mi jih po navadi kupujemo na mini tržnici v našem naselju, tako da vemo, da so resnično domača). Ponavadi damo zraven še pol kozarca riževega in pol kozarca kokosovega mleka, ampak ti dve sestavini sta zamenljivi (včasih je navadno mleko, jogurt, kefir ...). Za sladek okus poskrbi ena žlička medu ali datelj, ob posebnih dnevih tudi košček temne čokolade. Kot pika na i pa je čajna žlička cimeta, ki okus samo še obogati.
Priprava je lahka, tako da ta recept na pamet poznamo prav vsi družinski člani. Jabolki narežemo na manjše koščke in jih damo v Power blender Beko, ki je pri nas vedno na kuhinjskem pultu. Pripravljen, da ga ''zaženemo'' in da nam z izjemno močnim motorjem s 1600 W in 32000 obrati/minuto ''ustvari'' novo poslastico. Ja, prav ste prebrali. Smuti je za nas prava poslastica. Kot najboljša sladica, po kateri hrepeniš ves dan in ko prideš domov iz šole ali službe, komaj čakaš, da si jo pripraviš za malico. No, da nadaljujem. V blender damo še preostale sestavine in potem nastavimo hitrost. V pičlih dveh ali treh minutah je naš smuti pripravljen. Priznam, potem se samo še predamo eksploziji njegovega okusa, umazano posodo pa zložimo v pomivalni stroj. To je naše mini razvajanje po vseh vsakodnevnih obveznostih. Količino sestavin prilagodim, glede na to, kakšno je povpraševanje, ampak po navadi mož in sin dvigneta roko, da še njima postrežem smuti. Takrat dam več jabolk, ampak spet odvisno, kako velika so.
Že sanjarite o okusnem jesenskem smutiju? Uživajte v njem in razvajajte svoje brbončice. Naj vam prišepnem, da smo naš blender, našega super kuhinjskega pomočnika, našli v trgovini Big Bang.
Avtor: N. K.
Photo by Charlotte May from Pexels