Poletja sin čez teden preživlja pri babici in dedku, v 80 kilometrov oddaljenem mestu od našega. Zakaj? Ker ga imata zelo rada in pravita, da imata še vedno dovolj energije, da gresta lahko v korak z dečkom, ki si želi ves čas akcije, kar pomeni, da dedek z njim dopoldne in popoldne igra nogomet, babica pa z njim ure in ure sestavlja sestavljanke.

Ker je še premajhen, da bi bil sam doma, mogoče bi bil že lahko, ampak jaz ne bi bila mirna v službi in bi ga ves čas klicarila ter preverjala, ali je v redu, je sin poleti na počitnicah pri babici in dedku dlje časa. V petek popoldne greva z očetom ponj in potem smo do nedelje popoldne skupaj. Sprva sem mislila, da naju bo grozno pogrešal, da nama bo manjkal, ampak smo se vsi navadili in se imamo vsak po svoje super. Ob sončnih dnevih gre sin s starimi starši na bazen, kjer od jutra do mraka uživa v vodnih vragolijah. Lani se je naučil plavati, zato mu je zdaj še večji izziv, kolikokrat lahko preplava veliki bazen in ali mu uspe biti hitrejši od dedka. Če bi bil doma, bi tako več ur čakal, da se midva vrneva iz službe, šele nato popoldne bi bil čas za neke posebne poletne dogodivščine. Babica in dedek pa si zanj res vzameta čas in se mu posvetita s srcem in dušo ter ga tudi malce razvajata, ampak nič ne škodi, saj tega sin ne izkorišča in ve, da imajo skupaj drugačne običaje, navade, kot jih imamo doma. Ve tudi, da mora takrat ubogati njiju in da ni mame in očeta, ki bi mu solila pamet. Aktivnosti tako ali tako prilagajata njemu, tako da mu res ni težko, ampak naravnost fantastično. Celo na kakšne otroške delavnice ga prijavita in potem uživa v ustvarjanju z okoliškimi otroki, kar je super, ker si je tako z leti ustvaril nov krog prijateljev izven našega naselja. Vsako poletje se zdaj dobijo tudi na igrišču in skupaj plezajo po igralih, medtem ko babice in dedki, ki jih varujejo, klepetajo med sabo. Res mu ni dolgčas, saj nekateri otroci praznujejo tudi rojstni dan takrat, ko je on tam na počitnicah, ter ga vedno povabijo. Nazadnje so se skupaj podili po telovadnici in igrali razne športne igre, medtem pa je babica zanj doma pripravila presenečenje, in sicer mu je spekla njegovo najljubše pecivo – belo damo. Kako je bil vesel, ko je zagledal, kaj ga čaka. Takoj nama je poslal fotografijo, s katere sva razbrala, da mu res tekne. In takšnih fotografij, na katerih se smehlja skupaj s starimi starši res ne manjka. Dedi ga je naučil igrati tudi šah, babica šivati strgane nogavice in zdaj jih doma ves čas pozorno pregleduje, če se le kje pojavi majhna luknja, je že z iglo in sukancem pri delu. Res je posrečen, ker jaz res nisem imela navade šivati strganih nogavic. No, pa je on prevzel vlogo malega krojača.

Sodelavka me je okarala, da je mogoče za sedemdesetletnika vseeno prenaporno, da je fant tako pogosto z njima. Seveda sem dobila slabo vest in začela podrobno preverjati, kako se mami in oči počutita ob res res razposajenem dečku. A sta mi zatrdila, da je on popoln nadomestek za vsa njuna zdravila. Počutita se mladostno, polna sta energije, ko je pri njima, si tudi opoldanskega počitka ne privoščita, ker ga preprosto ne potrebujeta. Babica pravi, da so njihovi večeri, ki jih preživijo pod zvezdami na balkonu, opazujoč naravo, nekaj edinstvenega. Takrat se vnuk razgovori in jima pripoveduje, kaj vse se mu je pripetilo čez leto v šoli, kaj vse je ''ušpičil'' (marsikaj tudi jaz ne vem, to ostane njihova skrivnost). Dedek je ves ponosen na pametnega vnuka, ko mu le-ta razlaga, kako se išče po You Tubu določene videoposnetke, kako se objavlja na Facebooku. O, ja, njegov dedek je res moderen in želi biti v toku dogajanja mlajših generaciji. On preprosto ve, kaj so ''všečki'', selfieji, ''hashtagi'' in podobno. Skupaj tudi kdaj pa kdaj posnemeta mini filmčke med igranjem z lego kockami in figuricami. No, potemtakem, zakaj bi jim vzela ta skupni čas, kajti vsi se imajo izvrstno. In če sem mislila, da bo sina dajalo domotožje, sem se krepko zmotila. On namreč že načrtuje, kako bo med jesenskimi počitnicami babico in dedka povabil na turistično kmetijo ter tako obudil spomin na njuno mladost.Avtor: N.K.