Že pri prvem rojstnem dnevu sem se ujela v zanko, kakšno je popolno darilo, česa se bo moj sin najbolj razveselil. Naj mu kupim ogromen avtomobil, najslastnejšo čokoladno torto, nova trendovska oblačila ali nekaj, kar bo lahko shanil za spomin? Kolikšne vrednosti naj bo darilo, da bo resnično nekaj posebnega? Spoznala sem, kaj je najpomembnejše in našla najboljše darilo za prvi in vse naslednje rojstne dneve.

Pravijo, da je praznovanje prvega rojstnega dneva vedno nekaj posebnega. Prvega nikoli ne pozabiš ne ti ne sorodniki ter prijatelji, če se ga otrok spomni še dolga leta kasneje, pa je vprašanje, mogoče po fotografijah. Zagotovo bi na to dobila odgovor pri kakšnem strokovnjaku za možgane, ampak tako daleč še nisem šla v svoja poizvedovanja. Za tako veličasten prvi dogodek sem želela, da je vse organizirano do najmanjše podrobnosti vnaprej. Praznovanje smo načrtovali doma, povabili smo najbližje sorodnike in najtesnejše prijatelje. Seveda so me vsi zasipali z vprašanji, kaj naj kupijo slavljencu in sestavljanje seznama mi je vzelo ogromno časa. Tuhtala sem, da bi bilo dobro, da v dar dobi nekaj, kar nujno rabi, kar bo spodbudilo njegov razvoj, kar ga bo razveselilo in še in še kriterijev sem si postavila. Seznam materialnih dobrin bi bil na koncu dolg, a nekako me to ni osrečevalo. Predstavljala sem si sinovo prihodnost, kako kupi igrač slonijo v kotu in on nejevoljno pogleduje sem ter tja. Ja, vem, pretiravala sem, ampak to mi je služilo kot izhodišče, da sem se domislila popoldnega darila zanj. Želela sem, da si praznovanje rojstnega dneva zapomni zaradi izkušnje in ne zaradi gore daril. Želela sem, da na ta posebni dan v letu (ali nekaj dni kasneje, pač, ko nam to dopušča čas) doživi nekaj, kar mu bo pričaralo nasmeh na obraz. Da takšne utrinke lahko ujamemo s fotoaparatom in potem obujamo spomine ob gledanju fotografij v družinskem albumu.

Ker praznuje pozimi, je za prvi rojstni dan tako dobil od prijateljev in sorodnikov v dar svetlo rjave sanke z rdečim detajlom (malce res spominjajo na Božičkove) in presunljivo zabavo na snegu v naših hribih. Še danes, mnogo let kasneje, mi odzvanja njegov smeh, ko se je spuščal po belih strminah skupaj z mano ali očkom. Vse rojstne dneve smo tako obogatili z nepozabnimi izkušnjami, ki so se mu za večno vtisnili v spomin. Da mu takšna darila zelo veliko pomenijo, mi je zaupala tudi njegova vzgojiteljica, ki mi je nekoč povedala, kako se je sin pohvalil, da za rojstni dan z mamo in očetom vedno počne nekaj nevsakdanjega. Izdal ji je, da smo obiskali različne bližnje in daljne kraje, si ogledali lutkovno predstavo, znamenitosti, razstavo, se povzpeli na hrib, preživeli dan v kreativnem otroškem mestu ... Vsako leto ga čaka novo presenečenje, nikoli vnaprej ne izve, kakšna avantura se obeta in prav zaradi tega je nekaj edinstvenega. Svečke je tako že pihal na mini tortici ob morju, mafinu v živalskem vrtu, piškotu na vlaku, sendviču na zimskem pikniku in pici v igralnici. Ne kompliciramo, ampak poskušamo biti čim bolj domiselni.

Za rojstni dan mu tako mi, starši, sorodniki in prijatelji podarimo čas, preživet z njim. Ne gledamo na uro, kako dolgo smo že skupaj, ampak se prepustimo toku dogajanja, da nas posrka. Prijetno nam je skupaj in našo tradicijo praznovanja sinovega rojstnega dneva smo, ker se je izkazala za več kot uspešno, razširili. Zadnja leta tako praznujemo tudi moj, partnerjev, babičin in dedkov rojstni dan in naša druženja na slikovit način nas še dodatno povezujejo. Dobra volja je tisto, kar ima veliko vrednost in mi jo imamo na pretek. Drug drugemu podarimo ob takšnih slavjih nešteto prijaznih besed, toplih objemov in sladkih poljubov. Zagotovo so to naša popolna darila, na katerih se nikoli ne bo nabiral prah ...

Avtor: N.K. 

Photo by cottonbro from Pexels