Pust bo kmalu tu in otrok je izrazil željo, da bi se našemil v detektiva. Priredite mu pravo pustno rajanje doma, pri katerem bo v ospredju detektivska tematika z veliko natančnega opazovanja podrobnosti, preiskovanja, iskanja sledi ali določenih predmetov ... Organizirajte zabavne aktivnosti, pri kateri lahko sodelujete vsi družinski člani.

 

Otroka izve, kaj počne detektiv

Vašega otroka zanima, kaj pravzaprav počne detektiv? To mu lahko predstavijo animatorji v kreativnem otroškem mestu Minicity, ki ga lahko te dni brezplačno obišče na daljavo. V hiški Hitimo na pomoč se namreč skriva prava detektivska agencija, ki je nastala pod okriljem detektivske družbe Detektiv Biro. Pripravili smo interaktivne spletne delavnice, na katerih spoznajo vsebino posameznih hišic, se zabavajo, ustvarjajo, podučijo o poklicih, burijo domišljijo, razgibajo in še in še bi lahko naštevali. Prijave na delavnice, ki potekajo petkrat dnevno, zbiramo TUKAJ.

Postanem detektiv!

 

''Mami, oči, detektiv bom!'' Najprej izpolnite željo otroku in mu nabavite pustni kostum detektiva. Kako je videti detektivska oprema? Lahko vsebuje črne detektivske brke, lupo, čepico, plašč v stilu slavnega detektiva Sherlocka Holmesa, pripomočke za odkrivanje prstnih odtisov, fotoaparat ...

 

Zabavne detektivske igre

Na pustni torek se lahko igrate detektivske igre. Zelo zabavna je takšna, pri kateri lahko sodelujejo mlajši in starejši otroci ter starši. Mali detektiv naj si pozorno ogleda vse zbrane. Potem naj odide ven iz sobe, vi pa zmanjajte majico, hlače, verižico, si snemite očala, obujte druge copate ali si pnite si lase v čop. Povabite malega detektiva, da se vam spet pridruži. Uganiti mora, kaj je na vas sedaj drugače. Mu bo zelo hitro uspelo?

 

Lahko pa doma skrijete en predmet, otroku pa na listke napišete uganke. S pravilno rešitvijo ugank bo dobil namig, tako da bo vse bližje predmetu. Najtežja uganka mu prinaša razkritje skrivališča. Ja, ne bo enostavno, moral bo razmišljati in razmišljati.

 

Z detektivsko opremo oz. igračami lahko otrok odkriva prstne odtise in razkrije, kdo je pojedel mamine piškote. Hm, le kdo se je ponoči prikradel v kuhinjo? Mogoče je celo pustil svoje sledi. Naj vam prišepnemo, pustite jih lahko na potreseni moki po tleh.

 

Napete zgodbe z detektivsko tematiko

V knjižnici ali knjigarni poiščite knjige, ki vsebujejo detektivsko tematiko. Mladega bralca navdušite za branje in naj se poda v svet detektivov s sposobnostjo dobrega opazovanja in logičnega sklepanja. Zagotovo bo navdušen nad napetimi zgodbami, polnimi skrivnosti.

 

Takšne zgodbe lahko v otroku prebudijo domišljijo, da se tudi sam loti pisanja prave detektivske zgodbe. Kako bo zapletel zgodbo, kdo bodo njegovi junaki, prepustite njemu. Vi pa počakajte na slavnostni zaključek, ko jo boste dobili v branje.

Pobarvanke za najmlajše družinske člane

Poiščite na spletu pobarvanke, na katerih je detektiv in omogočite pravo sprostitev otroku. Spodbujajte ga, da je čim bolj ustvarjalen, da uporabi čim več kombinacij barv.

 

Kako je videti detektiv?

 

Kakšen pa je po njegovem mnenju pravi detektiv? Naj ga nariše s svinčnikom, barvicami, flomastri, tempera ali vodenimi barvami tako, kot si ga zamišlja v akciji.

Risanke z detektivskimi junaki

V detektive so se prelevili številni risani junaki, med njimi tudi Nodi v deželi igrač in Pikachu. Otroku se ob njih obeta razburljiva pustolovščina z mnogimi nauki.

 

Želimo vam zabavno pustno rajanje v detektivskem slogu!

Avtor: N. K.