Ste vedeli, da od 8. aprila do 8. maja 2022 v kreativnem otroškem mestu Minicity potekajo športne igre z Intersportom? Otroci se preizkušajo v nogometu, košarki, plezanju, badmintonu, kolesarjenju, tenisu ... In ob tej priložnosti nas je obiskal ljubitelj športa Rok ter malim navdušencem nad športom predstavil plezanje in vso potrebno opremo za to. Otroci so mu zavzeto prisluhnili in si zvedavo od blizu pogledali plezalni pas, čelado, vponke z matico, trakove, sisteme vponk, vrvi, prižeme, komplet prve pomoči, plezalno obutev ...   

 

Spoznavali smo različne oblike plezanja

 

Simpatični Rok je privabil veliko množico otrok, ki so komaj čakali, da jim zaupa, kaj več o plezanju. Predstavil jim je tako športno plezanje kot takšno v hribih, na naravnih plezališčih, otroci pa so ga ljubko podučili, da lahko plezamo tudi po drevesih. Njihove oči so žarele, ko je pripovedoval o tem, da lahko plezamo v dvorani, po skalah, ledenikih, ledenih slapovih ... V ospredju so bili alpinizem in tudi urbano plezanje. V njih je prebudil zanimanje in želeli so vedeti še in še. Vsi skupaj, otroci, starši in Rok, smo se strinjali, da vsi najbolje poznamo športno plezanje, saj so naši plezalci na olimpijskih igrah dosegli vrhunske rezultate. Podučil jih je, da obstajajo različne vrste športnega plezanja. Tako so vstopili v svet balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Spoznali so razlike med njimi, na povsem preprost način. Zagotovo nihče od njih ni vedel, da je balvansko plezanje dobilo ime po ogromnih skalah, balvanih.

 

''Tudi jaz sem že plezal!''

 

Seveda so nekateri otroci Roku ponosno zaupali, da so se že preizkusili v plezanju in so v tem uživali. Celo natančno so mu pokazali, kaj vse so potrebovali, da so prišli do vrha. In ne, niso pozabili omeniti čelade. Med udeleženci na dogodku je bila tudi deklica, ki je z veseljem na glas povedala, da je sama tudi članica plezalnega kluba in da enkrat tedensko pleza po veliki steni.  

 

Spoznavali smo plezalno opremo

 

Rok je s sabo prinesel ogromno plezalne opreme, ki je prav v vsakem otroku prebudila zanimanje. Pozorno so ga poslušali in mu zastavljali tisoč in eno vprašanje, na katerega so vedno dobili poučen, a hkrati tudi zabaven odgovor. Takorekoč ni šlo samo za strogo predstavitev plezalne opreme, otroci so lahko plezalni pas, klin, dereze in drugo potrebno opremo za športno plezanje vzeli v roke, jo obračali z vseh strani, preverili, kako je težka, kompaktna, udobna, trdna, varna ... Stisnili so glave skupaj in modrovali, kako edinstveno doživetje omogoča plezanje. Zelo natančno so spoznali, kako je treba biti med plezanjem varno pripet. Ooo, kako začudeni so bili, koliko opreme pa se potrebuje pri plezanju v hribih. Primerjali so obutev, ki je nujna za športno plezanje, in tisto, ki je nujna za plezanje v hribih. Ozavestili so, da med obvezno opremo pri kakršni koli obliki plezanja morajo imeti s sabo komplet prve pomoči. Rok jim je doživeto pokazal, kako se v skalo zataknejo klini, kako se pleza navzgor, kako se vsak posamezen del zapne ... Pogosto je bilo slišati: ''Uau, kako je to zanimivo!'' Otroci sedaj znajo tudi en dva tri našteti vse, kar potrebujemo za zimsko plezanje. Strmeli so v ostre dereze, ki jih namestimo na zimske ''gojzarje'', in spoznali, kako se zobčki zarežejo v led. Spominjale so jih na smučarske čevlje, ''pancerje''. Kaj pa, če nam ob obisku gora pozimi pade cepin? Tudi za to jim je predstavil rešitev. V gorah pa obstaja možnost sprožitve plazu. In male brihtne glavice so takoj vedele, da si takrat reševalci pomagajo tudi s teleskopsko palico, da najdejo ponesrečenca, ki ga je zasul sneg.

 

Popoldne v družbi Roka je en dva tri minilo in malčki so se naučili veliko novega. Prepričani smo, da smo marsikaterega še bolj navdušili nad plezanjem.

 

Nove športne igre

 

Tudi vi in vaši otroci obožujete šport? Kateri pa vam je najbolj pri srcu? Želite izvedeti še mnogo mnogo več o njem? Nikar ne zamudite novega tedna športnih iger. Tokrat bomo spoznavali igre, ki se igrajo z loparji. V čem se razlikujeta tenis in badminton? Katero žogico moramo uporabiti? Zakaj so strune na loparju različno napete? Kako točkujemo pri tenisu? Hurej, čas je za osvajanje novih športnih učenosti. Pridružite se nam skupaj z vašimi otroki. Zabavno in hkrati poučno bo. Obiščite našo športno dvorano, ki je zrasla v sodelovanju s partnerjem Intersport, in skupaj z nami razgibajte mišice.

Avtor: N. K.