Otroci mobitel uporabljajo za obveščanje staršev, iskanje informacij za šolo na internetu, spremljanje objav na družbenih omrežjih, igranje iger, pogovor s prijatelji, poslušanje glasbe, gledanje risank in filmov, fotografiranje itd. Najprej, kot malčki, uporabljajo starševega, kasneje pa se jim porodi želja po svojem. Starši se sprašujejo, kdaj je otrok dovolj star, da mu kupijo lasten mobitel?Kdaj je čas za prvi mobitel?

Mnenja, koliko naj bi bil star otrok, ko dobi prvi mobitel, se razlikujejo. Nekateri so prepričani, da ga ne potrebuje do srednje šole, drugi menijo, da je dobro, da ga ima že v prvem razredu. Center pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta Logout navaja, da je otrok sposoben razumeti, čemu je namenjen mobitel, okrog devetega leta, kar pa ni nujno pravi čas za vašega otroka. Vi najbolje poznate svojega otroka, vi veste, ali je dovolj odgovoren, da vstopi v svet mobilne tehnologije. Ne primerjajte ga z vrstniki, raje se osredotočite na to, zakaj ga bo primarno uporabljal. Če sta oba z otrokom enotnega mnenja, da mu bo služil za to, da vas obvesti, kje je, kaj počne ter kako se počuti, in ne le za igranje iger, potem se lahko odločite za ta korak.

Pomembno je, da otroka varno pospremimo v svet telekomunikacij s pogovorom. Pri tem si lahko pomagate s spodnjimi vprašanji, da dobite pravi občutek o tem, kdaj bo vaš otrok dovolj odgovoren in zrel za svoj prvi mobitel.

Vas otrok na splošno uboga in upošteva?
Vas vpraša za dovoljenje pri stvareh, ki potrebujejo vaše soglasje?
Ali se na splošno drži pravil in dogovorov?
Ali otrok brez težav sledi pravilom v šoli?
Se otrok sam spomni na svoje obveznosti?
Ali redno izgublja in pozablja stvari?
Se drži pravil, ko uporablja vaš mobitel?
Ali mirno sprejme, kadar mu svoj mobitel odvzamete?
Ali zna argumentirati, zakaj potrebuje mobitel?
Je vaš otrok nagnjen k sistematičnosti in redu?

Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, potem je vaš otrok najverjetneje dovolj zrel in pripravljen za uporabo prvega mobitela.

Pogovorite se o nevarnostih

Mobiteli so danes več kot samo telefoni za klicanje, s pomočjo njih lahko otrok uporablja svetovni splet, je aktiven na družbenih omrežjih, dostopa do različnih aplikacij, a pri vsem tem imate vi ključno nalogo, da ga opozorite na nevarnosti, ki se skrivajo v spornih vsebinah. Podučite ga spletnega bontona in opomnite na spletno nasilje. Vedeti mora, da ne sme komunicirati z neznanci v spletnih klepetalnicah in razkrivati osebnih podatkov. Bodite mu vedno na voljo, da vas lahko prosi za nasvet glede rabe mobilnega telefona, da vam lahko zaupa, če naleti na nekaj sumljivega.Pametna raba mobitela

Predstavite mu tudi prednosti mobitela: z njim lahko pokliče prijatelje, ki jih ni videl dolgo, posname ljubko fotografijo ali smešen video, na spletu poišče odgovor, ki ga ni našel v učbeniku zgodovine ipd.

Poleg obvezne namestitve zaščitne opreme na otrokov mobilni telefon je ključno to, še enkrat poudarjamo, da si vzamete čas za pogovor iz oči v oči ter izobraževanje o pametni rabi mobitela. Postavite pravilo, da se vam vedno mora oglasiti, ko ga pokličete. Mobitel ne sme postati njegova igračka, še vedno se mora zabavati s prijatelji in uživati v hobijih, ki ga veselijo. Uporabljati ga mora le za dobre namene, z njim se ne sme bahati pred prijatelji. Zavedati se mora tudi, da mora na mobilni telefon, ki ima svojo vrednost, paziti in z njim skrbno ravnati, da ga ne izgubi ali razbije.Moja prva pogodba

Starši si lahko pomagate s Prvo pogodbo, s katero v Telekomu Slovenije skupaj z Logoutom pomagajo, da se z otrokom vnaprej dogovorite o uporabi mobilnega telefona in drugih komunikacijskih naprav. Staršem jo priporočajo, saj bodo z njo lahko spremljali, koliko se otrok drži dogovorjenega. Z njo boste z otrokom na primer dorekli, da je otrokova odgovornost, da ga za zabavo lahko koristi le ob določenih dnevih in urah, da ga ne more uporabljati vsepovsod, kaj vse mora storiti, preden ga vzame v roke za zabavo. V pogodbi je 13 pravil, ki se jih mora otrok držati, kar jamči s svojim podpisom. Če se otrok pravil drži, se lahko vnaprej dogovorite za nagrade, v primeru kršitve pa je vnaprej dorečena tudi posledica. Namen Prve pogodbe je ozaveščanje staršev o zdravi, uravnoteženi, varni in odgovorni uporabi mobilnih naprav ter pomoč pri vzgoji. S Prvo pogodbo, če povzamemo, otrok spozna tako pravice kot dolžnosti v digitalnem svetu.Aplikacija Kaspersky Safe Kids

Poleg tega vam je lahko v pomoč tudi mobilna aplikacija Kaspersky Safe Kids, ki je odlična prav za otroke, ki začnejo z uporabo mobitela. Omejitev dostopa do spornih vsebin in aplikacij, glede na otrokovo starost, je za starše odličen pripomoček, ki zagotavlja otroku varno rabo interneta in mobilnega telefona. Opozorila, ki jih aplikacija staršem sporoča, pa odlična iztočnica za pogovor z otrokom.

Staršem se bo trud, ki ga boste vložili ob prvih korakih otrokove rabe mobitela, v prihodnje zelo obrestoval. Otroci si želijo postati odgovorni uporabniki, zato je na nas, da jim pri tem pomagamo.

Avtor: N.K. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels