Otrok v sebi skriva velikega umetnika in njegove risbe, narisane z vodenimi barvicami, flomastri, pisanimi barvicami, prstnimi barvami ali svinčnikom, izdelki iz papirja, modelirne mase, gline ali plastelina so mojstrovine, ki razkrivajo njegovo doživljanje. Njegova opažanja in čustva so ujeta v umetniška dela, ki jih lahko starši shranite za večen spomin. Ker veliko slikajo in oblikujejo v vrtcu in šoli, je lahko takšnih dovršenih izdelkov zelo veliko. Navajamo nekaj idej, kako jih lahko pospravite, da jih boste lahko občudovali še leta in leta kasneje.

 

Risbice v okvirju

 

Otrokove risbice lahko zaščitite pred zobom časa v lesenih, steklenih ali plastičnih okvirjih, velikost prilagodite umetnini. Prav tako lahko otrok izbere barvo okvirja za določeno risbico. Obesite jih v otrokovi sobi nad posteljo ali pisalno mizo v ravni vrsti ali asimetrično, da zasijejo v vsej svoji lepoti.   

 

Umetnine nad stopniščem ali na največjem zidu

 

Do izraza lahko pridejo otrokove risbice, če jih obesite na največjem zidu v stanovanju. Mogoče pa imate dolgo stopnišče, nad katerim imate ogromno prazno steno. Tudi nad njim lahko vsem obiskovalcem in tudi vam na ogled postavite otrokove portrete, tihožitja, grafike, akvarele ali kolaže. Občudujte njegov trud, izvirnost, domišljijo in dejstvo, da se je njegova fina motorika z odraščanjem izpopolnila.

 

Slike v registratorju in prozornih mapah

 

Če imate doma malega umetnika, bo kup njegovih risb iz dneva v dan večji, zato jih lahko shranite v prozornih mapah kar v registratorjih. Slednje lahko označite z nalepkami, na katerih navedite otrokovo ime in starost. Pospravite jih lahko v omaro ali na polico, kjer bodo vedno na dosegu rok za obujanje spominov na prekrasne ustvarjalne trenutke, ki jih je preživel otrok v vrtcu, šoli ali skupaj z vami doma. 

 

Razstavni prostor v stanovanju

 

Nekje v stanovanju lahko priredite razstavni prostor, v katerem se umetnine na določen čas zamenjajo. V domačo galerijo ali muzej otrokovih kreacij lahko povabite prijatelje in sorodnike ter vsi skupaj pokomentirate, kaj prikazujejo mogočna dela vašega otroka. Mogoče je prav on vzhajajoči naslednik Leonarda da Vincija ali Michelangela Buonarrotija.   

 

Izdelki v škatli s pokrovom

 

Ker so otrokovi izdelki pogosto različnih oblik, jih je najbolje shraniti v veliko škatlo. Predlagamo, da izberete takšno s pokrovom, da se na njih ne nabira prah. Če bo izdelkov za več škatel, naj bodo le-te prozorne, obenem pa jih lahko tudi označite z otrokovim imenom in starostjo. Bodite previdni, kam jih postavite. Otroci so zelo radovedni in z veseljem bodo večkrat pokukali v njih, kaj so na primer ustvarili kot triletniki in kaj kot sedemletniki, zato poiščite prostor za njih na tleh v kotu otroške sobe ali v omari pod visečimi oblačili. 

 

Različni izdelki za darilo

 

Otrok lahko razveseli babico in dedka s prav posebnim darilom, ki ga je izdelal ali narisal za njiju. Prepričani smo, da bosta umetnino sprejela z odprtimi rokami in zanjo našla prav poseben prostor v svojem domu. Takšni dari so neprecenljive vrednosti, saj so narejeni z ljubeznijo.

 

Polica za otrokove umetnine

 

Ob spominkih s potovanj, knjigah, svečnikih in vazah lahko na policah najdete prostor tudi za najbolj unikatne izdelke, ki so nastali izpod rok vašega otroka. Čuvajte jih kot zaklad, umestite jih med suvenirje in jim vdahnite večnost.  

 

Priložnostni okraski

 

Otroci ob posebnih praznikih izdelujejo različne okraske, ki jih lahko potem vsakič znova izkoristite. Shranite jih skupaj z ostalimi okraski in jih potem kot dekoracijo za božič, veliko noč, noč čarovnic ali valentinovo razobesite na vidna mesta.   

 

Okrasitev vikenda, brunarice ali avtodoma

 

Seveda lahko vsa umetniška dela kopičite doma, ampak nekaj pa jih lahko odnesete tudi na vikend, v brunarico ali avtodom in tako tudi v teh kotičkih pričarate toplino doma. Otrokov 'dotik' bo tako poskrbel, da se boste tudi daleč stran od doma počutili udobno in prijetno.

 

Nasvet

 

Kjerkoli boste shranjevali otrokove slike in izdelke, je pomembno, da jih zaščitite pred direktno izpostavljenostjo soncu. Prav tako ni priporočljivo, da so blizu radiatorja ali v kopalnici ter na balkonu. Zaščitite jih pred prahom, vlago in tudi pred hišnimi ljubljenčki ter majhnimi otroci, ki lahko kaj hitro poskrbijo, da stvar izgubi prvotno obliko. Ohranite otrokovo izražanje na različne načine in z raznovrstnimi materiali za večno.

 

Ohranjanje kulturne dediščine

 

Za ohranjanje kulturne dediščine vseh nas pa skrbi podjetje GNOM, ki pri svojem delu stremi k uporabi tradicionalnih materialov, kljub vsemu pa z uporabo 3D tehnologije hodi v korak s časom. Kot restavratorji so poskrbeli za obnovo številnih starih predmetov, poslopij in umetnin. Eden izmed njihovih aktualnih projektov je tudi restavriranje poslikav na stenah in obokanem stropu v Ruardovi graščini na Jesenicah. Kaj vse še mojstrsko obnavljajo, čistijo, na katerih umetninah odstranjujejo razpoke in razjede, lahko vidite na njihovem Facebooku, kjer lahko s pomočjo videoposnetkov začutite, kako izjemno dragocena ekipa strokovnjakov so. 

Avtor: N.K. 

Photo by Daian Gan from Pexels