Naučite otroke, da cenijo denar in najdejo veselje v stvareh, ki jih denar ne more kupiti.

 

Med odraščanjem ste zagotovo slišali poved: ''Denar ne raste na drevesu.'' Vendar vas to ni ustavilo pri tem, da ste prosili za stvari, da so vam jih kupili starši. Otroci in tudi odrasli doživljamo nekakšen pritisk, da moramo imeti najnovejšo, najbolj ''kulsko'' stvar. In otroku je težko ne zahtevati teh stvari, obenem pa je staršem pogosto težko reči: ''Ne.'' Če ugotovite, da vaš otrok vedno sprašuje, koliko stvar stane, šteje svoje kovančke in vas prosi, da mu ves čas kupujete nekaj, ne skrbite – to je normalno. "Normalno je, da si otroci želijo stvari, in kot oče šestih otrok iz izkušenj vem, da želje običajno vključujejo denar," pravi Gregg Murset, certificirani finančni načrtovalec. "Vsi smo bili takšni otroci. Naučil sem se, da je najboljši način za to, da otroka vprašamo, kaj je naredil, da si to zasluži.''

 

Pogovor z otroki o denarju je ključnega pomena za vzgojo otrok, ki se zavedajo, od kod prihaja denar. Pogovarjati se je treba, kako varčevati in porabiti denar na način, ki je previden in ne zgolj materialističen. Čeprav se je pogovor z otroki o denarju v preteklosti morda štel za tabu, danes mnogi starši otroke vključujejo v finančno opismenjevanje in pogovore o družinskih financah. Če otroke poučite o denarju in jih vključite v družinske finance, kadar je to mogoče, jim bo pomagalo, da se odmaknejo od materialističnega pristopa do denarja v bolj celostnega.

 

Naj bo denar del otrokove rutine.

 

Poiščite načine, kako učiti svoje otroke o denarju v vsakdanjem življenju. "Starši bi morali otroke naučiti finančnih veščin tako, da se osredotočajo na proces (rutino) upravljanja denarja in ne na to, koliko denarja imate ali kaj je mogoče kupiti," pravi Murset. Predlaga, da svojim otrokom date nekaj opravil in jim zagotovite majhno žepnino, ki jim bo pomagala pri učenju upravljanja denarja. ''Temu pravim 'uravnotežen finančni pristop' – in otroci se bodo tega najbolje naučili, če bodo to počeli znova in znova,'' dodaja.

 

Vzemite s sabo otroke v trgovino z živili in jim razložite, zakaj nekatere izdelke kupujete namesto drugih ali kako iščete živila na razprodaji. Omogočite jim dejansko izkušnjo, da primerjajo cene med sabo, da vidijo na primer, zakaj ste kupili te kuhinjske brisačke namesto drugih.

 

Pojasnite, kako zaslužite denar in kako ga porabite.

 

Pogovorite se z otroki o tem, kako služite denar z delom in kako ta denar porabite (na primer za najemnino ali kredit stanovanja, nakup hrane ali plačilo avtomobila). Naučite jih njegove vrednosti, naj vedo, da je prislužen in ga nimate v neomejenih količinah ter da vedno poplačate najprej najnujneše.

 

Naučite otroke, da cenijo denar, tako da delajo zanj.

 

Dodelite jim gospodinjska opravila in jim dajte žepnino. Tako bodo vadili zdrave denarne navade. Nato jim pomagajte pri odločanju o denarju, ki ga zaslužijo, namesto da jim le dovolite, da ga porabijo, za kar hočejo. "Začeli bodo vzpostavljati povezavo med delom in denarjem, prav tako pa bodo začeli ceniti denar, ki ga zaslužijo," pravi Murset. "Otroci nimajo težav s porabo denarja, ki ga dobijo od drugih. Vendar ga skrbno čuvajo, če morajo zanj delati,'' dodaja. "Nikoli ni prezgodaj, da naučite otroka, kako naj si postavi določene finančne cilje in stremi k njim," pravi strokovnjakinja Dorothy Rich iz Washingtona. "Otrok bo ponosen, če si bo s svojim trudom kupil igračo.''

 

Bodite dober zgled svojim otrokom.

 

Vodite z zgledom. Navsezadnje veliko slabih denarnih navad, ki se jih otroci naučijo, prihaja od staršev. Zdravi pogovori o financah in opazovanje, kako sprejemate premišljene odločitve glede denarja, bodo v veliki meri oblikovali otrokov odnos do denarja. "Če vidijo, da vedno kupujete najnovejše, največje, najdražje in druge sodite po tem, kaj imajo, po blagovnih znamkah njihovih oblačilih ali po znamki avtomobila, ki ga vozijo, bodo verjetno šli po vaših stopinjah,'' opozarja Teresa Britton, lastnica spletne strani MomsWhoSave. Predlaga, da se z otroki pogovarjate o tem, za kaj so hvaležni – o preprostih stvareh, kot so družina, prijatelji, hišni ljubljenčki ali šola. Pokažite jim, da obstajajo v življenju več kot samo materialne stvari, ki jih lahko kupijo.

 

Podarite izkušnje in ne stvari.

 

Pri darilih pokažite otrokom, kako dragocene so izkušnje. Seveda ni nič narobe, če svojemu otroku podarite novo igračo, ki si jo želi, a uravnoteženje tega z dejavnostmi in izkušnjami mu lahko pomaga videti onkraj materialnih dobrin. "Pomagajte svojim otrokom spoznati, da so izkušnje in čas, preživet z družino, veliko bolj dragoceni kot igrača," pravi Teresa Britton. Ni nujno, da so to luksuzne počitnice, lahko so to kampiranje, igre z žogo, izlet v mestni muzej ali raziskovanje starega mesta. Vse to so nematerialne izkušnje, ki jih lahko doživite skupaj kot družina.

 

Izogibajte se uporabi denarja ali daril kot nagrado za dobro vedenje.

 

Poskušajte ne uporabljati denarja ali daril kot nagrado za dobro vedenje ves čas. "Nočete, da vaš otrok verjame to, da vsak majhen dosežek ali samo primerno vedenje pomeni, da bo dobil novo materialno nagrado," pravi Britton. "Vaš otrok hrepeni po vaši spodbudi, čustveni podpori in času, ki ga preživite skupaj," dodaja. Z dejanji otrokom pokažite, da jih imate radi in da ste ponosni nanje. To je veliko in jim bo pomagalo ceniti pomembne stvari v življenju, katerih denar ne more kupiti.

 

Priredba prispevka na Parents.

Photo by cottonbro from Pexels