Za udoben in varen korak je ključnega pomena ustrezna velikost čevljev, ne glede na to, ali jih nosite le nekaj minut ali več ur. Še posebej morate biti pozorni pri otrokovi obutvi, kajti noga mu lahko v enem letu zraste za več centimetrov. Kako izbrati pravo velikost obutve?

 

Izmerite velikost noge.

 

Velikost noge ne merite sede. Oseba, za katero želite izvedeti, katero velikost obutve potrebuje, mora stati s polno težo. Najbolje bo, da na tla položite list papirja in nanj stopi tako, da se s peto dotika stene. S svinčnikom označite, kje se konča največji prst. Izmerite tudi drugo stopalo, saj se velikosti lahko razlikujeta. Pri otroku raje dvakrat preverite, da ste pravilno zarisali. Potem izmerite razdaljo od konca papirja do zarisane oznake. Izmerjeno razdaljo v centimetrih pretvorite v velikostno številko. V pomoč vam je lahko tabela, ki jo najdete na spletni strani Alpina. V mislih imejte tudi to, da se določene številke oz. modeli razlikujejo po udobju in so lahko malo večje ali manjše.

 

Pri pomerjanju ne hitite.

 

Ko pomerjate nove čevlje, nikar ne hitite, ampak to storite premišljeno. Četudi ste nad njimi navdušeni, vam v končni fazi morajo biti prav. Obujte jih na nogavice in preverite, ali vas kje tiščijo, ali pa so vam preveč ohlapne. Zavežite jih, zapnite ježke ali zadrgo. Sprehajajte se v obeh čevljih nekaj minut gor in dol. Ne tolažite se s tem, da se bodo razširili, da vam bodo potem, ko jih boste nekaj časa že nosili, udobnejši. Med hojo vam ne smejo skakati gor in dol, peta mora biti čvrsto prekrita in zaščitena pred nestabilnostjo.

 

Pri Alpini izdelujejo ženske modne čevlje v različnih širinah, tako da boste našli najustreznejše zase. Modeli G širine so primerni za običajno nogo, H širine za močnejša in širša stopala, K  širine za izrazito močna stopala. Razvili so tudi poseben koncept obutve Binom, ki se prilagaja različnim stopalom. To pomeni, da jo lahko nosijo tako tisti z nizkim kot tudi z visokim nartom. Poseben vložek VCP omogoča prilagoditev volumna vsakemu stopalu posebej. Poiščite obutev, ki se bo popolnoma prilegala stopalu, lahko je celo vaša idealna polovična velikostna številka.

 

Izbira kakovostne in ustrezne velikosti obutve pri otrocih je še posebej pomembna, saj nepravilna lahko vodi k deformaciji stopal in slabi drži. Na vas je, da jim izberete ustrezne čevlje, ki pa jih ne smejo utesnjevati ali jim biti preveliki. Četudi veste, da jim zelo hitro raste noga, jim zaradi tega ne smete kupovati prevelike obutve. Prostora mora biti le za en centimeter in nič več. Združite več kriterijev, ki kažejo na odličnost obutve: kakovost materiala, zračnost, odpornost na zunanje vplive, udobnost, elastičnost podplata, fleksibilnost čez prste in ustreznost vremenskim razmeram. Seveda vse to lahko dandanes zaokrožite tudi s trendovskim pridihom in barvo, ki je po otrokovem okusu. Ko določite velikost na podlagi izmerjene nogice, mora otrok obutev obvezno pomeriti. Naredi naj nekaj korakov in vam poroča, kako se počuti. Nuditi mora pravo oporo stopalom, ne sme se mu sezuvati, prste pa mora imeti stegnjene.   

 

Opravite nakup iz naslonjača.

 

V trgovini Alpina vas čakajo vroči zimski popusti obutve! Ne odlašajte! Na modno in športno obutev namreč ponujajo do 60 odstotkov popusta od 11. 1. 2021 do 17. 1. 2021. Nakup lahko opravite iz domačega naslonjača kar prek spleta na www.alpinashop.si.

 

Potrebujete pomoč in nasvet? Pišite jim na elektronski naslov svetovanje@alpina.si ali pokličite telefonsko številko 080 22 22. Vabijo vas, da se sprehodite med njihovo pestro ponudbo in preverite ugodnosti. Naj vam prišepnemo, da je dostava brezplačna.

 

S stabilnimi koraki v udobnih čevljih boste prišli daleč, dosegli nove cilje in uživali v vsakdanjih aktivnostih. Obutev, ki se prilega stopalu, bo pripomogla k temu, da se boste počutili prijetno. Bodite del družine zadovoljnih kupcev, ki se vedno znova vračajo po čevlje v Alpino.

 

Čevljarska delavnica v Minicityju

 

Ste vedeli, da v kreativnem otroškem mestu Minicity lahko najdete tudi prav posebno čevljarsko delavnico? Naša animatorka male občane nagovarja prav iz nje. Pokukajte na spletno stičišče Igrajmo se doma in si poglejte posnetek. Otroci se bodo razgibali, poskušali razvozlati uganke in se naučili marsikaj zanimivega o izdelavi čevljev, njihovi raznovrstnosti, domu čevljarstva – Žireh in še mnogo drugega. Na koncu pa jih čaka še domiselna čevljarska kreativnica.

 

Avtor: N. K.