Kaj je pinjenec?

Nekateri zamenjujejo pinjenec s kefirjem. Kefir je fermentirani mlečni napitek, medtem ko pinjenec, znan tudi kot pinjeno mleko ali masleno mleko, nastane pri pripravi masla iz smetane. Uporabljamo ga lahko v kulinariki, najdemo pa ga tudi v številnih kozmetičnih izdelkih.

Kakšnega okusa je pinjenec?

Pinjenec ali pinjeno mleko se ponaša s kiselkastim okusom. Po strukturi je redek in tekoč, zato ga lahko pijemo tudi kot osvežilni napitek.

Kaj vsebuje pinjenec?

Pinjenec kot mlečni proizvod vsebuje zelo malo maščob, veliko lecitina, vitamine A, C, D, E in K, kalcij, kalij in magnezij.

Zakaj je dobro, da ga uživamo?

Pinjenemu mleku pripisujemo visoko prehransko vrednost. Če postanemo lačni, bomo z uživanjem tega mlečnega proizvoda organizem zelo hitro nahranili. Z njim se lahko spopademo tudi z utrujenostjo, priporočajo pa ga tudi športnikom za podporo pri aktivnostih. Uživajo ga lahko vse populacije.

Marsikdo pohvali njegovo koristnost pri negi kože in las.

Kulinarično razvajanje s pinjencem

Pinjenec je dobrodošel v domači kuhinji. Z njim lahko ustvarimo okusne kolače, mafine, palačinke in vaflje. Vsi družinski člani bodo pohvalili rahlost in mehkost testa. Še več, kot sestavino ga lahko uporabimo tudi pri pripravi kruha, pit, omak, polivk, sladoleda itd. Kombiniramo ga lahko tudi s sadjem ali z zelišči.

Recept za okusen zajtrk z BIO pinjencem Krepko najdemo TUKAJ.

Kje ga lahko kupimo?

V Mlekarni Krepko lahko izbiramo med BIO pinjencem in BIO pinjencem z okusom jagode. Naročimo ga lahko v njihovi spletni trgovini, kjer ga imajo vedno na zalogi. Izdelke Krepko nam lahko terenski komercialisti dostavijo tudi na dom. Če želimo njihove izdelke redno uživati, se lahko dogovorimo za tedenske obiske. Vse podrobne informacije dobimo TUKAJ.

Njihovo ponudbo najdemo tudi v drugih trgovinah.

Prispevek je nastal v sodelovanju z Mlekarno Krepko.
Avtor: N. K.