10:00 - 20:00 (3)

info@minicity.si

+386 41 377 366

Kreativno otroško mesto Minicity je zopet na stežaj odprlo svoja vrata in animatorji komaj čakajo male obiskovalce, da jih popeljejo po ulicah majhnega mesta, kjer domujejo pekarna, trgovina, banka, policijska in gasilska postaja in še marsikaj zanimivega ter da skozi igro spoznajo različne poklice in na izkustven način doživijo, kako je biti v svetu in življenju odraslih. Kako poteka delo animatorja, ko po malem mestu raziskujejo otroci, smo se pogovarjali s Tino Tavčar, vodjo animacije, ki z dobro voljo in znanjem vedno najde pot do src najmlajših generacij.

Kdo je animator in kako je videti njegov dan, ko je obkrožen z otroki? Kakšne so prepoznavne vrline dobrega animatorja?

Kvalitetna in odgovorna animacija otrok ni preprosto delo, saj od posameznika zahteva cel kup vrlin in znanja. Dober animator otrok je odprt, komunikativen, energičen, nasmejan in predvsem čuječ, da zna ob pravem času ponuditi otroku tisto znanje in idejo, ki jo je le- ta sposoben razumeti in ponotranjiti. Otroci so namreč različnih starosti, prihajajo iz različnih okolij, s številnimi izkušnjami, polni idej in domišljije, dober animator pa mora vso to energijo sprejeti, jo med druženjem voditi, imeti nadzor ter skrbeti, da otrok prejme ravno toliko znanja, kot ga je sposoben usvojiti. Na kratko, ustvarjati mora varen prostor, ki v otroku ustvarja zanimanje in interes. Delo v Minicityju je tako polno izzivov, izredno dinamično in nikoli dolgočasno.

Epidemija je vplivala tudi na delo animatorjev v Minicityju, medtem ko so bila njegova vrata zaprta. Kako ste svoje delo nadgradili in vseeno popestrili dneve otrokom doma? Kakšni so bili njihovi odzivi?

V času epidemije in onemogočenega fizičnega stika smo v Minicityju ustvarili Minicity ONLINE, animacijo prek računalnika. Naši Minicity animatorji so otrokom prek računalnika kar v njihove domače sobe prinesli Minicity animacijo in teme, povezane z našimi hiškami in poklici, ki otroke tako zanimajo in zaradi katerih tudi sicer obiskujejo naše kreativno otroško mesto. Odzivi so bili odlični – skupaj z otroki smo se marsičesa naučili, predvsem pa smo uživali, se sproščali po šoli s kreativnimi delavnicami in se zabavali.

Kako bo potekalo delo animatorja poslej, ko bodo mali obiskovalci spet stopili v mini mesto? Vsi skupaj bodo morali upoštevati tudi varnostne ukrepe za preprečitev širjenja virusa. Kaj to dejansko pomeni?

Vsi se že izredno veselimo odprtja in v dneh pred tem delamo vse, da bi animacija otrok potekala čimbolj nemoteno in karseda »po starem«. Seveda bomo izdatno skrbeli za higieno, več se bomo posvečali umivanju rok, večkrat dnevno bomo razkuževali prostor in vse igralne površine, organizirali bomo manjše skupinice otrok, manj bo prostega prehajanja otrok med hišicami. Vsekakor bodo animatorji otroke in njihove starše sproti seznanjali z vsemi spremembami, tako da ne pričakujemo zapletov, nasprotno, komaj čakamo nove zabavne dogodivščine.

Igralne enote oziroma hišice našega kreativnega otroškega mesta so zasnovane tako, da vsak otrok, ne glede na njegovo starost, izkušnje, predhodno znanje in značaj, lahko najde nekaj, kar ga zanima. V vsaki hišici so številni igralni rekviziti, stenske nalepke, pohištvo, ki otrokom pomagajo razumeti področje in vse značilnosti določenega poklica. Vsak program in vse delavnice so skrbno zasnovani s strani naših pedagogov. Vsekakor spodbujamo, da otroci hiške odkrivajo skupaj z animatorji, saj imajo le- ti največ znanja, ki ga prek didaktične igre in zmerne animacije predajajo otrokom. Le tako otroci odnesejo največ znanja in izkušenj, ki lahko pomembno vplivajo na njihovo igro, delo v šoli in tudi kasneje v življenju.

Med zaprtjem smo bili res izredno pridni, mesto je namreč doživelo temeljito prenovo in zasijalo v čisto novih, svežih barvah. Čaka vas tudi nekaj novih hišk – vabljeni k obisku!

Animator ni animator brez nadebudnih otrok, zato se odprtja že nestrpno veselimo. Komaj čakamo naše male obiskovalce, s katerimi bomo ponovno vsak dan znova odkrivali nove svetove, veselimo se novih izkušenj in vsega znanja, ki ga bomo prenašali na naše najmlajše!

Kot rečeno, poteka v Minicityju vodena animacija z našimi strokovno usposobljenimi animatorji, tako da nam starši svoje otroke lahko brez težav zaupajo v varstvo. Zaradi zagotavljanja visoke ravni higiene in razkuževanja igralnih površin, bomo obisk omejili na dve uri dnevno.

Avtor N.K. 

Vodja animacije v Minicityju: Tina Tavčar