Aljoša Obradovič, animator v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana, je sicer magistrski študent prava, a ga je karierna pot odnesla v čisto druge vode. Že sedem let vsak dan dela z ljudmi, zadnja leta pa tudi z otroki, tako z vrtčevskimi kot tudi z osnovnošolci in dijaki. Po značaju je zelo komunikativen, radoveden, samoiniciativen in pozitivno naravnan. Kaj pa nam je zaupal v intervjuju?

 

Kdaj in zakaj si se odločil za delo animatorja v Minicityju?

 

Za delo animatorja sem se odločil avgusta leta 2022. Že prej sem imel izkušnje z delom z otroki – tako v skupini kot individualno – tako da sem iskal nove izzive na tem področju. In prvi oglas, ki sem ga videl na študentskem servisu, je bil za Minicity. Takoj sem poslal prošnjo in že naslednji dan me je kontaktirala vodja animatorjev, Tina Tavčar. Naslednji dan sva imela razgovor, dan zatem pa me je animatorka supervizorka uvedla v delo in potem se je vse skupaj začelo. Tako sem na prvi šolski dan delal prvič.

 

Kaj vse so animatorjeve naloge in zadolžitve?

 

Animator ima mnogo nalog in zadolžitev. Prva njegova naloga je spoznavanje s konceptom Minicityjevega dela in učenje njegovih pedagoških programov. Ker je hišic več kot 40, pedagoški programi pa so kar obsežni, je ta del dlje trajajoč in poteka tudi sočasno z delom. Animator lahko izvaja praznovanje rojstnega dneva ali pa je odgovoren za vodenje zaključene skupine (vrtčevske, osnovnošolske ...). Druga možnost, ki je pa bolj pogosta, pa je tako imenovano ''delo v mestu''. Odgovoren si za to, da je vse čisto, na svojem mestu in da malo mesto ''deluje''. Animator tudi pomaga obiskovalcem pri odkrivanju mesta, recimo pomaga otrokom plezati v adrenalinskem parku, vozi vlakec, z otroki kuha kosilo in podobno. Ves čas pa izvaja tudi animacije, in sicer na podlagi prej omenjenih pedagoških programov. Animacija se napove prek mikrofona, tako da se ji lahko pridružijo vsi otroci, ki so v tistem trenutku v mestu. Animator lahko dobi otroke tudi v varstvo, kar pomeni, da njihovi starši oz. skrbniki zapustijo Minicity in gredo po svoje, otrok pa ostane pri nas. V teh primerih je animatorjeva glavna naloga, da čas preživi z otrokom, se z njim igra oz. pazi nanj.

 

Kaj te pri delu animatorja najbolj veseli?

 

Pestrost dela – vsak dan je nekaj novega. Nikoli ti ni dolgočas. Veliko je pedagoških programov, ki se tudi osvežujejo, in tako se vedno naučim nekaj novega. Dobim ogromno znanja, ki ga prej nisem imel.

 

Delo z otroki je zabavno, a tudi zahtevno. Kaj ti predstavlja največji izziv?

 

Njavečji izziv mi predstavlja dejstvo, kako ohraniti pozornost otroka ali skupine, ne da bi kogarkoli v določene dejavnosti silil. Trudimo se, da se otroci ne dolgočasijo ob dogajanju, ko izvajamo animacije.

 

Včasih so v skupini različno stari otroci, ki obiščejo kreativno otroško mesto. Kako v takšnem primeru poteka animacija?

 

Animatorji v Minicityju se držimo načela, da animacijo vedno prilagodimo svoji publiki, kar je včasih težje. Pogosto je, da sta pri animaciji prisotna štiriletnik in desetletnik. V tem primeru moremo animacijo prilagoditi obema. Starejšemu recimo damo nalogo, ki je primerna njegovi starosti, in sicer mora kaj napisati ali pa celo pomagati pri animaciji, mlajšemu pa damo pobarvanko ali pa ga sprašujemo lažje. Prav tako je jasno, da ne smemo – in to velja za vsako animacijo – preveč dolgoveziti ali pa postati preveč podobni šoli, ker se lahko otroci zelo hitro začnejo dolgočasiti ali pa zbežijo v drugo hiško.

 

Ali v kakšni hiški v malem mestu najraje izvajaš animacijo? Kaj tam spoznavate oz. počnete z otroki?

 

Najraje izvajam animacije v tistih hiškah, kjer trajajo dlje časa. Super je dobiti pozornost svoje skupine, saj takrat otroci s tabo dejansko sodelujejo, izdelujejo, analizirajo, debatirajo, sestavljajo (in mojstrovine lahko potem odnesejo domov) ... Včasih dobijo nagrado, na primer jogurt, bonbone, knjižico, ki jo pomagajo ustvariti, in podobno, kar jim tudi predstavlja motivacijo.  

 

Katere aktivnosti te najbolj navdušujejo v Minicityju?

 

Odvisno od dneva. Ko nekaj dni delam v mestu, si zaželim, da bi bil animator na praznovanju rojstnega dneva. In ponavadi se zgodi tudi obratno ... Hihihi ... Zelo vesel sem, ko Minicity obišče poseben gost, kot sta na primer gasilec ali policist.  Takrat je delo še bolj razgibano.

 

Kakšen mora biti po tvojem mnenju dober animator?

 

Dober animator mora najprej odlično poznati programe, ki se izvajajo v hiškah. Mora imeti posluh za otroke, z njimi mora komunicirati na primeren način, jim znati odgovarjati na njihova vprašanja, upoštevati njihove želje in zanimanja. Mora imeti ogromno mero empatije in razumevanja,  hkrati pa mora, glede na naravo delo, tudi ohranjati določeno mero avtoritete nad otroki, ki jih ima v skupini. Le tako lahko otroci dobijo dobro izkušnjo animacije.

 

Ali je težko biti hkrati prijatelj, vodja, učitelj malim obiskovalcem? Kako ti uspe biti obenem prijazen, dostopen, po drugi strani pa tudi ohraniti neko mero avtoritete?

 

Včasih res. Menim pa, da v Minicityju avtoriteto dobiš tudi na podlagi znanja in izkušenj, ki jih podajaš otrokom. Ne gre za neko formalno avtoriteto, ampak za mehkejšo obliko, s katero se lahko otrokom zares približaš in ti posledično lahko tudi zaupajo.

 

Bi našim bralcem zaupal kakšno anekdoto, ki je Minicityjevo ekipo zelo nasmejala?

 

Večina anekdot je seveda povezanih z otroki, ki so zelo zabavni.

 

Animatorska ekipa mora biti za uspešno opravljeno delo zelo povezana med sabo. Kako krepite vezi, kako ohranjate dober odnos?

 

Res je, med sabo se veliko pogovarjamo in povezujemo že med delom. Prav tako se povezujemo na mesečnih supervizijah, zadnje čase pa tudi na mesečnih aktivnostih, ki jih izvajamo skupaj – pred kratkim smo si skupaj ogledali gledališko predstavo.

 

Kako uspeš usklajevati študentsko delo v Minicityju z ostalimi obveznostmi? Delaš le popoldne in za vikend?

 

Na srečo sem že na koncu študija, zato nimam študijskih obveznosti, razen pisanja magistrske naloge. Sem pa dober organizator lastnega časa, zato mi tudi kombiniranje z ostalimi obveznostmi ne predstavlja težav. Delam tako med tednom kot tudi med vikendom, skratka takrat, ko imam čas.  

 

Česa si se naučil pri delu v Minicityju in ti bo prav prišlo v prihodnje pri opravljanju drugih poklicev?

 

Naučil sem se ogromno. Izboljšal sem svoje komunikacijske sposobnosti. Naučil sem se, kako ravnati v stresnih situacijah, osvojil sem veliko novih pedagoških tehnik in veščin. In še enkrat moram izpostaviti, da z vsako novo hiško v malem mestu dobimo tudi veliko teoretičnega dela. In tako tudi ogromno novega znanja. Menim, da je vse skupaj odlična popotnic za naprej.