Z začetkom šolskega leta pride tudi nakup novih oblačil. Otroci so čez poletje zrasli in lanskoletna jim niso prav. Ker pa so nad novimi majicami, puloverji, hlačami, nogavicami ... tako navdušeni, da jih želijo takoj obleči, je prav, da premislimo, ali jih je treba pred prvo uporabo najprej oprati.

 

Preprečite draženje kože

 

Preden končajo oblačila na policah in stojalih v trgovini gredo skozi razne procese obdelave, proizvodnje, transporta ... zato se lahko na tkaninah naberejo različne škodljive snovi, ki lahko povzročijo draženje otrokove kože, ki je občutljiva in se še razvija. V mislih imejte tudi, da je lahko kar nekaj oseb že pomerilo isto oblačilo v trgovini, posledično so se na njem lahko nabrale različnie bakterije in virusi.

 

Prav zato je dobro, da ne podležete otrokovemu navdušenju nad novo majico, na kateri je njegov najljubši risani junak, in jo pred prvim nošenjem operete. To velja tudi za druge kose oblačil. Poleg tega bodo oprana oblačila imela svež vonj in bodo tudi prijetnejša ter mehkejša za nošenje.

 

Upoštevajte navodila na etiketi oblačila

 

Nikar ne skrbite, da bodo takoj videti nošena, rabljena, starejša. Ključno je, da upoštevate navodila za vzdrževanje, ki so zabeležena na etiketi posameznega oblačila. Pred pranjem bodite dosledni, da perilo ločite na tri kupe: belo, pisano in temno, če ne želite na primer, da bela oblačila postanejo siva. Na pralnem stroju nastavite ustrezen program in nikar ne pretiravajte s količino pralnega sredstva.

 

Izberite ustrezno pralno sredstvo

 

Izberite ustrezno pralno sredstvo, ki ne bo dražilo otroške občutljive kože. Uporabite lahko Persil Sensitive, ki se ponaša z dermatološko odobreno formulo, ki vsebuje naravne sestavine in hipoalergeno dišavo. Primeren je tako za pranje belih kot tudi barvnih oblačil za dojenčke in otroke. Z njegovo uporabo boste več kot zadovoljni, saj perilo ostane sveže dalj časa, obenem pa prijetno diši.   

 

Vključite v gospodinjska dela tudi otroke

 

Zagotovo so otroci uživali ob nakupovanju oblačil. Sedaj pa je na vas, da jih podučite o tem, kako jih je treba sortirati pred pranjem, kako se uporablja pralni stroj, kakšna so ustrezna pralna sredstva, kako jih je treba sušiti, likati, pospraviti ...

 

V svet rokovanja s pralnim in sušilnim strojem, likalno desko in likalnikom ter ustrezne izbire pralnega sredstva, pa lahko skozi igro pod vodstvom usposobljenega animatorja vstopijo tudi v zanimivi igralni enoti Pralnica in sušilnica, ki se nahaja v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana, kjer vsak otrok postane to, kar si želi. Nastala je ob podpori partnerjev B/S/HPersil in Henkel. Kakšen program, ki so ga zasnovali pedagogi in psihologi v skladu z učnim načrtom in vrtčevskim kurikulumom, prinaša ta posebna igralna enota, pa izveste na povezavi.

Avtor: N. K.