Svetovni dan ribištva, ki ga praznujemo 21. novembra, je namenjen ozaveščanju o pomembnosti trajnostnega ribolova in vplivu, ki ga ima na zdravje oceanov in voda na splošno.

Trajnostni ribolov je koncept, ki zagotavlja, da se ribe in drugi morski organizmi lovijo na način, ki omogoča ohranjanje populacij in morskega okolja. To pomeni, da se ribolov izvaja na način, ki ne ogroža dolgoročne stabilnosti ribjih populacij in ohranja ekosistemsko ravnovesje. Pomembno je tudi zmanjševanje učinkov lova na druge morske organizme ter preprečevanje negativnih vplivov na morsko dno in območja ribiškega habitata.

Prihodnost zdravja oceanov je odvisna od trajnostnega ravnanja s morskimi viri. Prekomerno izkoriščanje ribjih populacij lahko privede do izumrtja različnih vrst in poruši celotne morske ekosisteme. S trajnostnim ribolovom zagotavljamo, da se morski viri uporabljajo na način, ki ne povzroča dolgoročne ogroženosti teh vrst in ohranja raznolikost morskega življenja.

V Sloveniji bodo ob svetovnem dnevu ribištva potekale različne dejavnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o pomembnosti trajnostnega ribolova. Na spletni strani si lahko ogledate seznam dogodkov, ki bodo organizirani v Sloveniji. To vključuje predavanja, delavnice in druge aktivnosti, ki bodo poudarjale pomen ohranjanja morskega okolja.

Rio Mare, ki o pomembnosti pravilnega ravnanja z oceani otroke že od majhnih nog poučuje tudi skozi svojo hiški v Minicityju, ki se imenuje prav Ocean, je blagovna znamka, ki se že vrsto let trudi za lepšo prihodnost oceanov. Pod njihovim okriljem potekajo številne dejavnosti in projekti, namenjeni ohranjanju morskega okolja. Na njihovi spletni strani lahko izveste več o njihovem sodelovanju z različnimi organizacijami in pobudami, ki prispevajo k trajnostnemu ribolovu. Rio Mare se zavzema za odgovorno ravnanje in aktivno sodeluje pri projektih za ohranjanje morske biotske raznovrstnosti.

Trajnostni ribolov je ključen za zagotavljanje zdravja oceanov in ohranjanje morskega okolja za prihodnje generacije. Ob svetovnem dnevu ribištva se lahko vsak posameznik vključi v prizadevanja za ohranjanje morskih virov, hkrati pa lahko na prodajnih policah vsakodnevno izbira dobrote blagovnih znamk, ki si prizadevajo za trajnostno ravnanje z morskimi viri in prispevajo k ohranjanju lepote naših oceanov.


Fotografije: Pexels.com in Minicity.si