Agencija za varnost prometa opozarja, da se na naše ceste vračajo otroci. Z geslom Varno v šolo želijo opozoriti voznike, da je treba hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, da je pripetost izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu in ključna za varnost otrok ter da za volan vedno sedemo le trezni. Obenem poudarjajo, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. Odrasle pozivajo, da poskrbijo za dobro prometno vzgojo otrok in njihovo varnost vse dni v letu. O varnosti v prometu pa se lahko otroci veliko naučijo tudi v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana.

S 1. septembrom se v šolske klopi vrača skoraj 200.000 osnovnošolcev, zato bodimo še bolj pazljivi, vendar ne samo ta dan, ampak vse dni v letu. Prvošolčke, ki jih je letos 20.797, boste prepoznali po rumeni rutici. Le-ta je namreč obvezna za prvošolce in drugošolce in praznuje že 40 let. Agencija za varnost prometa priporoča, da pred začetkom šolskega leta z otrokom starši prehodijo pot do šole in nazaj do doma ter jih podučijo o varnem vedenju v prometu. Načrte šolskih poti si lahko ogledate TUKAJ.

Direktor Agencije za varnost prometa, Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., je izpostavil, da bo v tem šolskem letu na šolskih poteh 194.554 osnovnošolcev, od tega 20.797 prvošolcev: ''Skoraj 20.800 učencev bo v četrtek šolsko pot prehodilo prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Starše in skrbnike naprošamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje. Opozarjamo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole, ki pomembno prispeva k varnosti otrok. Letos obeležujemo že štiri desetletja od zakonske uvedbe rumene rutice. Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi. Vsi skupaj zato z največjo mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu!''

Več kot 1.000 prostovoljcev Zveze ZŠAM bo otroke varovalo na šolskih poteh od 31. avgusta do 9. septembra 2022.

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity se otroci učijo o varnosti v prometu

V kreativnem otroškem mestu Minicity je v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa in zavarovalnico Generali postavljeno interaktivno motorično-didaktično igralo. Na njem se otroci, stari od dve do 14 let, učijo o varnosti v prometu. Skozi različne aktivnosti, izzive in naloge se pod vodstvom izobraženega animatorja seznanijo o prometnih znakih, odsevnih telesih, zakaj je pomembno nositi čelado med kolesarjenjem, zakaj morajo med vožnjo biti pripeti z varnostnim pasom, da so v prometu udeleženci prav vsi (pešci, otrok v vozičku, voznik skiroja, rolke, rolerjev, kolesarji, motoristi, vozniki in sopotniki v avtomobilu, avtobusu, kombiju, vlaku ...) in o še mnogo drugih poučnih informacijah. Otroci v Minicityju pridobijo tudi potrdilo za vožnjo s skirojem po Minicityju. Najprej spoznajo prometne predpise, potem se preizkusijo pri vožnji na poligonu in šele na koncu se peljejo s skirojem po Minicityju, kjer so postavljeni različni prometni signali. Za vsako opravljeno dejavnost si prislužijo štampiljko in naposled svečano pridobijo potrdilo za opravljen izpit za vožnjo s skirojem v malem mestu. Osvajajo bonton in pravila, da postanejo zavedni udeleženci v prometu, katerim je mar zase in ostale soudeležence.

 

Vir: AVP

Prva fotografija: AVP

Druga fotografija: Minicity