Dobrodošli v Greencity!

V najbolj zelenem delu Minicityja Ljubljana se bomo vrnili k naravi. Podajte se z nami na pustolovščino s kajakom ali kanujem ter spoznajte osnove supanja in ostalih vodnih športov. Najprej si bomo pripravili odličen piknik, potem pa se posvetili še kampiranju v našem šotoru in zaščiti, ki jo potrebujemo na kampiranju. Spoznali bomo slovenski les in pomen ohranjanja le-tega. Opremili se bomo z gozdarskimi pripomočki ter spoznali kako se les obdeluje. Posebno pozornost bomo namenili medovitim rastlinam in spoznavali kako lahko za čebelico ustvarimo pozitivno klimo v vsakem domu. Le tako bomo doprinesli k večjemu in boljšemu obstoju naših prijateljic, čebelic. V Greencityju pa bomo posebno pozornost namenili tudi kmetijstvu ter spoznali kaj pomenijo lokalno pridelani izdelki. Spoznali bomo poklic kmetovalca in pomen kmetijstva ter pomen lokalne pridelave. Podali se bomo po čutni poti in se zabavali v različnih kreativnih delavnicah. Greencity je vsem obiskovalcem na voljo BREZPLAČNO!

Postaja GOZD v Greencityju

Ste vedeli, da v slovenskih gozdovih uspeva kar 71 različnih domačih (avtohtonih) drevesnih vrst? V naši gozdni postaji se boste spoznali s poklicem gozdarja in opremo, ki jo le-ta uporablja ter jo tudi preizkusili. Čaka vas prava gozdarska pustolovščina.  V Greencityju boste lahko pomerili gozdarsko čelado, hlače, oblačila, rokavice in čevlje, čaka pa vas tudi čisto pravo gozardsko orodje: sekira in motorna žaga. Ne, seveda teh ne bom opreizkušali:), bomo jih pa dodobra spoznali, ter izvedeli za kaj se uporabljajo. V našem gozdu se bomo dodobra posvetili slovenskemu lesu in si ogledali bukov hlod. Na različnih primerih lesa bomo preizkušali svoje znanje in spoznavali nove vrste, s pomočjo povečevalnega stekla pa si bomo dodobra ogledali letnice in različne barvne odtenke lesa. Spoznali bomo tudi gozdni bonton in se naučili kaj vse v gozdu lahko in česa ne smemo početi. Pokrovitelj postaje je SIDG - Slovenski državni gozdovi. 

Postaja LESENI KOTIČEK v Greencityju

Ker je v Sloveniji čebelarstvo tradicionalna kmetijska dejavnost, se bomo še posebej posvetili čebelicam. Spoznali bomo njihov dom in se naučili dejstva o njihovem življenju. Naučili se bomo kaj lahko za njihov boljši obstoj naredimo doma, na vsakem vrtu. Že veste katere rastline so medovite? Otrokom bomo skozi didaktične aktivnosti približali pomen slovenskega kmetijstva, poljedelstva in lokalne pridelave izdelkov. Otroci bodo na stojnici spoznavali lokalno pridelane izdelke in se poučili o kakovostni lokalno pridelanega sadja. Veste kdo je branjevka in kaj pomeni ličkanje? Pokrovitelj postaje je Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo

Postaja KAMPIRANJE v Greencityju

Ste že kdaj kampirali v naravi? Kako se vam je zdelo in katere pripomočke ste imeli s seboj? V naši "kamping postaji" vas čaka prava zakladnica pripomočkov, ki na kampiranju ne smejo manjkati. Otroci se bodo spoznali s spalnimi vrečami in šotori, blazinami za spanje, kompasom, jedilnim priborom,.... Spoznali bomo pomembnost zaščite naše kože pred sončnimi žarki. Ker ima sonce zraven koristnih lahko tudi negativne vplive, je še kako pomembno, da se pred njim primerno zaščitimo. 

Postaja ČUTNA POT v Greencityju

Podajte se po naši čutni poti in spoznajte kakšne podlage lahko najdete v adrenalinskem parku. Preverili bomo kako dobro poznamo varovalno opremo v tovrstnih parkih in katere pripomočke potrebujemo za varno plezanje. Da pa bo tudi pri nas zaživel pravi utrip adrenalinskih športov, otroke v naši postaji otroke čakata tudi čisti pravi kajak in kanu. Ko bodo dodobra usvojili na kaj vse morajo biti pozorni pri pripenjanju, se bodo lahko podali na adrenalinsko dogodivščino v kajaku. 

Postaja PIKNIK v Greencityju

Otroci bodo diskutirali se poglobili v v razmišljanje o prehranjevanju na prostem. Kdaj pripravimo piknik in kaj vse potrebujemo, da bo le-ta res dober (zraven dobre volje, seveda:)). Skozi kreativno delavnico bodo otroci z papirnatimi prtički izdelali čudovite pogrinjke in se na naši stojnici opremili s potrebnim sadjem in zelenjavo za pripravo odličnega obroka. 

Postaja Levčkove kreativnice v Greencityju

Ne spreglejte odličnih kreativnih delavnic, o katerih vas bomo sproti obveščali v Greencityju. Kreativne delavnice so na voljo brezplačno. 

Greencity so podprli tudi donatorji: 

Na našem Facebook profilu ne spreglejte Greencity kvizov, v katerih bomo preverili, kaj vse smo se v Greencityju naučili. 

Pravila in pogoje posameznega kviza, najdete spodaj. 

Greencity kviz #1