Bližajo se počitnice in posledično se bo promet na naših cestah povečal. Mnogi med vami se boste odpravili na morje, v hribe na izlet ali dopust, na obisk k sorodnikom in prijateljem, zato smo zbrali nekaj nasvetov, kako bo vaše potovanje potekalo varno in brezskrbno.

Preverite brezhibnost avtomobila.

Izognite se morebitnim težavam zaradi pokvarjenega vozila, zato preden se odpravite na potovanje, preverite, ali vse brezhibno deluje ter dotočite gorivo. Preglejte, ali vam še veljajo razna potrdila, zavarovanja za pomoč na cesti. Namestite varnostne sedeže za otroke.

Na pot le naspani in spočiti!

Za vami je naporen dan v službi? Nikar se z družino ne odpravite na pot nespočiti ali neprespani. Odložite pot na kasnejše ure in si do takrat privoščite počitek. Na cilj si želite priti varno, četudi nekaj ur ali celo kakšen dan kasneje. Imejte v mislih, da nočna vožnja tudi lahko izzove dodatno utrujenost, zato dobro premislite, kdaj boste odrinili na pot.

Delajte vmesne postanke.

Četudi je pred vami dolga pot in si želite čim prej priti na cilj ter začeti z uživanjem, vmes naredite kakšen daljši in krajši postanek, lahko tudi več njih, da se pretegnete, nadihate svežega zraka in lahkotno malicate.

Če se med vožnjo utrudite, naj vožnjo prevzame nekdo drug.

Javili ste se za voznika, a se je med dolgotrajno vožnjo prikradla utrujenost? Krmilo naj prevzame nekdo drug, ki ima opravljen vozniški izpit in izkušnje z vožnjo na relacijah. Če te možnosti ni, se obvezno ustavite in spočijte.

Ustavljajte se le na parkiriščih.

Nikar ne ustavljajte ob cesti, na sredi cestišča, pod mostom, na križišču, semaforju, avtomobil parkirajte na obcestnem parkirišču oz. počivališču, in sicer na označenem delu za to. Pri izstopu in vstopu iz avtomobila bodite pozorni tudi na druge avtomobile, ki parkirajo ali pravkar speljujejo. Otrokom ne dovolite, da brezglavo tekajo po parkirišču, raje se usedite na klopco ali si privoščite priboljšek v okrepčevalnici.

Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona.

Ne izpostavljajte sebe in sopotnikov nevarnosti, zato med vožnjo ne govorite po telefonu, kajti to odvrača vašo koncentriranost na dogajanje na cestišču. Če že morate nujno nekoga poklicati, se raje ustavite na parkirišču.

Med vožnjo se osredotočite na cestišče in se ne ozirajte nazaj k otrokom ter ne brskajte po predalih ali telefonu in podobnih napravah, ki odvračajo vašo pozornost.

Med vožnjo skrbno spremljajte, kaj se dogaja na cesti, ne ozirajte se nazaj, četudi se je vnel ''najhujši'' prepir med bratom in sestro. Na pomoč vam lahko prihiti drug odrasli sopotnik, če pa ste sami, težave rešujte mirno z besedami ali se ustavite na primernem mestu. Če pade otroku igračka na tla, ni na vas, da jo pobirate, počaka naj tam do konca vožnje. Prav tako ne brskajte po predalih za robčki, žvečilnimi gumiji ali podobnem, oči imejte na cesti.

Pred in med vožnjo ne pijte alkoholnih pijač in ne uživajte drugih psihoaktivnih snovi.

Vedno znova poudarjamo, da se na cesto nikoli ne odpravite pod vplivom alkohola. Razmišljajte trezno in z glavo, kajti le tako bodo vaši refleksi dovolj hitri, osredotočeno boste lahko sledili vsem prometnim predpisom in premikom ostalih vozil in oseb, vključenih v promet, vaš vid ne bo zmanjšan in ne boste precenjevali svojih sposobnosti.

Upoštevajte prometne predpise.

Seveda za volan sedite le, če dobro poznate prometne predpise, ste spretni pri vožnji in najpoglavitneje – imate opravljen vozniški izpit in veljavno vozniško dovoljenje. Dobro se seznanite tudi s predpisi v državi, kamor potujete, in jim natančno sledite. Bodite dosledni in dober vzgled otrokom, bodočim voznikom.

Zavod Reševalni pas poudarja, da ob primeru zastoja na cesti ali prometne nesreče ustvarite reševalni pas.

Zakon o pravilih cestnega prometa vključuje, da v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti z dvema ali več pasovi za vožnjo v eno smer, morate vozniki med kolonama takoj vzpostaviti reševalni pas. Le- ta mora biti dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Dodaja, da vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Zapisano je še, da pa se vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Hiška Hitimo na pomoč

Da pa bodo z vsemi predpisi seznanjeni tudi otroci, najmlajši sopotniki, jih vabimo v Minicity Ljubljana, kjer domuje hiška Hitimo na pomoč, ki je nastala v sodelovanju z zavodom Reševalni pas, Slovensko policijo, Gasilsko zvezo Slovenija, podjetji Webo, Valina in Detekta.

Želimo vam srečno pot!

Avtor: N.K. 

Photo by Matheus Bertelli from Pexels