10:00 - 20:00 (7)

info@minicity.si

+386 41 377 366

V zadnjih dveh mesecih se je zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa izobraževanje otrok preselilo iz šol v njihove sobe, ob uporabi sodobne tehnologije. Tako dnevno preživijo več časa na tablici, računalniku in mobilnem telefonu ter osvajajo učno gradivo, obenem pa v prostem času igrajo igre, se pogovarjajo s prijatelji in objavljajo posnetke ter fotografije na različnih družbenih omrežjih. Da bi pametno in varno puščali svoje sledi in se vključevali v razne spletne aktivnosti, je Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout pripravil RokOut! - malo šolo spletnih vsebin za mlade, v kateri na zanimiv in humoren način predstavijo različne internetne pasti in izzive, s katerimi se soočajo mladi.

Ne glede na razglašeno epidemijo današnji otroci pogosteje uporabljajo različno tehnologijo in del proste igre na igriščih ter druženje v živo sta zamenjala uporaba različnih naprav, kot so računalnik, mobilni telefon in tablični računalnik, ter gledanje televizije. Nacionalni inštitut za javno zdravje izpostavlja smernice pediatrov, ki priporočajo, da naj bi bili otroci med tretjim in petim letom največ eno uro dnevno pred zaslonom, otroci in mladostniki med šestim in 18. letom pa največ dve uri dnevno.

Ključno je, da se starši z njimi pogovorite o nevarnostih, ki tam prežijo nanje, česa na spletu ne smejo početi, da ne smejo nadlegovati in trpinčiti drugih, kršiti zakona, se sestajati z neznanci, ki so jih spoznali v klepetalnici. Otroku morate date vedeti, da vam lahko zaupa, ko naleti na kakršnekoli težave na spletu, v igri, družbenem omrežju, forumu ...

Ideja za RokOut! je nastala v času epidemije ob ugotovitvi Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout, da otroci in mladostniki zaradi šolanja doma občutno več časa preživijo pred računalniki in je zato še toliko bolj pomembno, da so pri uporabi kar se da zmerni in previdni. Ker pa preventivne aktivnosti organizacij na običajen način niso bile več mogoče, so poiskali nov način, da to ciljno skupino nagovorijo po digitalni poti.


Prek videov spoznamo mladostnika Roka in njegove 'pomočnike': gospoda Sodnika, čarobnega modreca Gandalfa in profesorja Gumzeja ter druge, ki vsak teden pripravijo kratek video prispevek na temo varne rabe interneta. Še bolj pomembno pa je, da otrokom in najstnikom teme predstavijo na zanimiv in humoren način, kjer jim digitalnega sveta ne prepovedujejo, ampak jih smiselno opozarjajo na nekatere pasti, na katere je dobro, da so pozorni.


Objavljeni so videi o tem, kako pravzaprav mineva čas na spletu, o objavah fotografij na spletu, o video igrah … Sledijo še nove aktualne vsebine, vse pa so namenjene mladim od devetega do 14. leta. Zanimiv in uporaben vir informacij pa so tudi za starše, skrbnike in učitelje, ki si želijo razumeti digitalni svet najstnikov. Vabijo vas, da spremljate vsebine Rokout in jih tudi delite naprej. Še več koristnih in zanimivih informacij najdete tudi njihovem blogu (na primer: Zakaj je lahko video klic napornejši od pogovora v živo?, Vsi smo doma, kaj sedaj?, Družinski vodnik za preživljanje obdobja izolacije brez naprav in druge.

Mladim uporabe sodobne tehnologije ne moremo prepovedati, lahko pa jo uporabljajo zmerno in po pameti, pri tem pa morate še vedno vi, starši, imeti pregled, koliko časa preživijo pred zasloni in kakšno vsebino izbirajo. Bodite jim dober vzgled in tudi vi ne bodite ves čas 'priklopljeni' na različne naprave. Vzemite si čas za otroka in se z njim pogovarjajte tako, da mu gledate v oči, pri tem pa ne 'brskate' po mobilnem telefonu. Skupaj pojdita na sprehod in se nadihajta svežega zraka, počnita nekaj, kar vaju oba zanima. Spodbujajte mlade, da uživajo v svojih hobijih, ki niso povezani s sodobno tehnologijo.

Minicity je ponovno odprt