Konec šolskega leta se približuje s pospešeno hitrostjo in učenci imajo trenutno kar nekaj preverjanj znanja pisno in ustno. Njihovi dnevi so izpolnjeni z učenjem in utrjevanjem snovi. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki jim jih lahko posredujete, da bodo uspešno dosegli zastavljene cilje, pri tem pa bodo stres odvrgli kar čez ramo.

Pri učenju je pomemben celoten proces, ne samo le-to, temveč vsi dejavniki, ki so povezani s tem. Otrok mora imeti svoj prostor, kjer se lahko v miru uči, brez motenj drugih članov družine, skratka učni kotiček, v katerem ima lepo zložene knjige, zvezke, šolske potrebščine, primerno pisalno mizo, udoben stol in zadostno količino svetlobe. V tem prostoru se mora počutiti prijetno.

Skozi leta mora vzpostaviti neko rutino učenja, kdaj se največ nauči, kako kombinira gledanje v šolsko gradivo s preživljanjem prostega časa. Organiziranost je ključ do uspeha. Ko se uči en predmet, naj bo osredotočen na učno snov le-tega, naj ne razmišlja o drugih nalogah, ki ga še čakajo, prijateljih ali kakšnih drugih težavah.

Poskuša naj se sproti učiti in dovolj zgodaj pripravljati na določena preverjanja. Več učinka bo, če bo snov postopoma usvajal, kot če bi se za to odločil v eni noči.

Med učenjem je pomembno, da si otrok vzame odmor. Ni priporočljivo, da se od jutra do mraka uči brez prestanka. Lahko je to več krajših odmorov ali daljši. Takrat naj se pretegne, stopi na balkon ali pred hišo, zazre v naravo in nadiha svežega zraka.

Novodobni otroci ne morejo živeti, ne da bi ves čas gledali v mobilni telefon. To je dejstvo, a vseeno naj se v minutah in urah učenja odrečejo nenehnemu pregledovanju objav na družbenih omrežjih, pisanju SMS sporočil, pogovarjanju prek spleta s prijatelji in se posvetijo le učnemu procesu. Hitreje se bodo naučili neznano in potem imeli več časa za vse te sodobne prostočasne aktivnosti.

Naj se nikakor ne zapre v svojo sobo za ves dan. Ostati mora aktiven, odmor naj preživi športno obarvano. Naj izbere katerikoli šport, v katerem uživa, in se malce razmiga ter pospeši svoj srčni utrip. Lahko se tudi skupaj odpravite na sprehod v bližnji park ali gozd, kar bo odgnalo stresne misli stran in otroku omogočilo tako telesno kot tudi duševno sprostitev.

Otroku stojte ob strani skozi celotno šolsko leto, ne samo na koncu, ko je spraševanja in pisanja testov več. Zanimajte se za njegov napredek, težave sproti in ob njihovem nastopu, skupaj poskušajte najti ustrezno rešitev. Mogoče potrebuje le dodatno učno pomoč inštruktorja, mogoče bo dovolj le vaša razlaga, mogoče pa se lahko z vprašanji, s katerimi se sooča, obrne na učitelja izbranega predmeta. Naj ve, da ste mu vi lahko v oporo v dobrih in slabih trenutkih.

Zadostna količina spanca tudi pripomore k boljšim učnim rezultatom, naj ne skrajšuje počitka na račun učenja. Drži naj se ure, ko običajno hodi v posteljo, in naj ne vstaja sredi noči. V postelji naj se poskuša umiriti in v sanje priklicati lepe stvari. Spočit si bo veliko več zapomnil in bo poln energije pripravljen se soočiti z obsežnim učbenikom.

Poskrbite, da jedo zdravo in uravnoteženo prehrano, ki jim bo dala moč in sposobnost koncentracije. Med učenjem naj razvajajo sami sebe, ker si to tudi dejansko zaslužijo. Privoščijo si naj svoj najljubši prigrizek, da bo učenje lažje in prijetnejše. Ena Pokica za eno predelano stran. Zagotovo jim bo učenje tako postalo zabavnejše, motivacija pa bo tudi najbolj izvirna.

Vsem vašim malim in velikim šolarjem želimo uspešen zaključek šolskega leta!

Avtor: N.K. 

Fotografija: Pexels.com