Bolezni so del otrokovega življenja, ampak obstajajo številni načini, kako se jim lahko izognete oz. okrepite njegov imunski sistem. V nadaljevanju vam posredujemo nekaj nasvetov, kako boste odgnali bakterije in viruse stran.


Otrok mora dovolj spati.

Čeprav vas moleduje, da bi bil zvečer čim dlje pokonci, ga opozorite, da bo imel naslednji dan več energije, če se bo naspal. Vzpostavite večerno rutino in se dosledno držite ure, kdaj gre v posteljo. Mlajši otroci potrebujejo več ur spanja, zato jim omogočite tudi opoldanski počitek. Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje razlagajo, da spanje dobro vpliva na naše počutje, spomin, koncentracijo, imunski in živčni sistem ter telesni razvoj. Ob pomanjkanju spanca lahko otrokov imunski sistem oslabi in takšen se težko bojuje proti raznim obolenjem.


Pogosto postrezite sadje in zelenjavo.

Sadje in zelenjava sta prava zakladnica vitaminov in mineralov, zato se potrudite, da ga bo otrok vzljubil že ob prvem uvajanju goste hrane. Četudi bo prve žličke zavračal, uvajajte določeno živilo postopoma, po malem in bodite vztrajni. Odpeljite ga na tržnico, kjer ima priložnost opazovati, kako pestrih barv so jabolka, breskve, češnje, maline, rdeča pesa, paprika, paradižnik, korenček, solata, redkvica, brokoli ... Dobrodošel je tudi vrt, kjer ima lahko otrok svojo gredo in opazuje, kako raste zelenjava. Ker bo del celotnega procesa, bo potem z večjim apetitom zaužil vse, kar bo dobil na krožnik. Pomembno je, da ste tudi vi veliki ljubitelji sadja in zelenjave, kajti tako mu lahko pokažete, da so takšna živila odlična za vaš organizem, saj tako kljubujete napadalcem imunskega sistema.


Otrok naj bo čim več na svežem zraku.

Spodbujajte otroke k igri s prijatelji na igrišču, dvorišču, pred hišo, v parku ... saj bo to prav tako pripomoglo h krepitvi obrambnega sistema. Ko je več dni zaporedoma slabo vreme, ne ostanite notri. Oblecite se vremenskim razmeram primerno in skupaj z malčki odidite opazovat naravo, kakšna je ob dežju, mrazu ali snegu. Ob najbolj vročih dneh pa ujemite jutranje ali večerne ure za sprehod, plezanje po igralih, guganje, igranje nogometa, lovljenje ...


Bodite mu dober vzgled in se ukvarjajte s športom.

Otroci zelo hitro končajo pred televizijskim ali računalniškim zaslonom, če vidijo starše, da tudi oni tako preživljajo popoldneve. Tecite ob reki, igrajte košarko s prijatelji, plavajte v olimpijskem bazenu ... s sabo pa povabite otroke, naj se vam pridružijo. Organizirajte družinske športne dneve, povzpnite se na bližnji hrib ali kolesarite v mesto. Dosti gibanja pripomore, da tako vi kot otroci ostanete zdravi, obenem pa so športne aktivnosti priložnost za srečo, veselje, kakovostno druženje, ko skrbi preprosto izpuhtijo.


Naučite ga doslednega umivanja rok.

Z doslednim umivanjem rok ne boste okrepili obrambnega sistema, boste pa z milom in toplo vodo odplaknili bakterije stran. Otroka naučite, kako si je treba pravilno umivati roke, pri čemer mora biti temeljit in ne sme končati prej kot v eni minuti. Da bo lažje razumel, kako izrednega pomena je to, mu pojasnite, da se preko rok prenašajo razni povzoročitelji bolezni.


Navdušite ga nad fermentiranimi mlečnimi izdelki.

Poskrbite za zdravje družine tudi tako, da uživate fermentirane mlečne izdelke, ki vsebujejo takšne mikroorganizme, ki se ponašajo z značilnostmi probiotikov. Na trgovskih policah lahko izberete kefirje različnih okusov, ker pomagajo pri prebavi in presnovi, imajo visoko vsebnost antioksidantov, ki preprečujejo razne bolezni, različnih vrst bakterij in kvasovk, ki proizvajajo mnogo protiteles. Prav zaradi teh odlik spadajo med super živila, ki jih imate vedno na dosegu, če želite okrepiti imunski sistem ali mu dati podporo, ko le-ta oslabi.


Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjujejo, da kefir, kisel in osvežujoč fermentiran mlečni napitek, izvira iz Kavkaza, kjer so ga pridobivali v usnjenih vrečah ali hrastovih sodih iz kozjega, kravjega ali ovčjega mleka. Danes je pravi tisti, ki je pripravljen po starem tradicionalnem postopku iz pravih kefirjevih zrn – gobic. Zavedati se moramo, da se v primerjavi z drugimi fermentiranimi mlečnimi izdelki, lahko pohvali z najbolj pestrim repertoarjem mlečnokislinskih, človeku koristnih mikroorganizmov.


Božansko dobrega okusa je bio kefir Krepki suhec malina/rdeča pesa, ki ga je za nas pripravila družinska in prva ekološka mlekarna v Sloveniji - Krepko. Uživate ga lahko kar vsi družinski člani za zajtrk, malico, večerjo, se z njim osvežite po fizični aktivnosti ali v vročih dneh. Super živilo je nastalo iz bio kefirja z nizko vsebnostjo maščob, obogateno z zdravo kašo svežih malin in sokom rdeče pese. Ne le, da je kakovostno, nahrani in hidrira, postreže vam tudi z obilico vitaminov, mineralov, antioksidantov in probiotikov.

Razveselite najdražje s prav posebnim energijskim zajtrkom. Recept za okusno strjenko, prelito z bio kefirjem Krepki suhec malina/rdeča pesa, najdete na spletni strani Mlekarne Krepko

Želimo vam veliko zdravih in srečnih dni!

Avtor: N.K.