Preživljate počitnice doma? Naj bo vaše letošnje poletje na vašem vrtu, terasi, pred hišo, dvorišču, balkonu ... nadvse inovativno. Zbrali smo nekaj namigov, kaj vse lahko počnete, da vam in otrokom nikoli ne bo dolgčas.

 

Nikar ne bodite žalostni, ker se ne 'namakate' v morju. Umislite si svoje kopališče. Privoščite si najbolj mokre počitnice pred hišo. V trgovskih centrih Bauhaus imate na voljo vse, kar vam srce poželi - bazene, vrtne garniture, solarne svetilke, žare ... Uživajte po zvezdniško pred svojim domom vsak dan.

 

Saj veste, da kopanje v bazenu tudi vključuje škropljenje? Oblecite se v kopalke in poskušajte 'ohladiti' prav vse, tudi tiste, ki se bodo spretno skrili za drevesom.

 

Ooo, in kako lep pogled imate. Ko se uležete na ležalnik, občudujete rožice in svoj vrt. Bravo, ker vam je družinsko uspelo zasaditi svojo malo oazo. Letos je vaša letina bogata, zato je poletje idealno, da si pripravite najbolj domiseln piknik. Razvajajte svoje brbončice z izbranimi dobrotami s svojega vrta ali iz sadovnjaka.

 

Kdo pa je pri vas žar mojster? Mogoče se vedno držite preverjenih receptov, toda dajte tokrat domišljiji prosto pot in eksperimentirajte. Poiščite na svetovnem spletu najbolj izvirno jed in jo pripravite na žaru. Prepričani smo, da bodo vsi družinski člani navdušeni nad vašimi žar sposobnostmi.

 

Prijetno pihlja? Hurej, potem je čas, da iz garaže spustite na plan največjega zmaja. Koliko vriskanja in smeha bo izzval, pa nam le javite.

 

Imate stezo, ki naravnost zahteva polepšavo? Dajte otrokom v roke krede in videli boste, kako izvrstni umetniki so. Njihovi vzorci na vašem dovozu k hiši bodo unikatni in prava paša za mimoidoče.

 

Ko smo že pri kredah ... Se še spomnite iger iz svoje mladosti? Krasti zemljo in ristanca? Razložite navodila otrokom in naj se zabavno popoldne prične!

 

Prebudite slikarski talent ... Slikate lahko na platno, kamenčke, risalne liste, v zvezek ... Obvezna oprema so vodene barvice, tempera, barvice, flomastri ... Mogoče pa lahko umetniški duh dvignete na višji nivo in se lotite poslikave majic, šalov, torbic ... Vaši prečudoviti izdelki so lahko najlepše darilo za babico, dedka, prijatelje, teto, strica ...

 

Ker omenjamo darila ... Če radi lepite, režete, šivate, rezbarite ... obudite svoje hobije in se napolnite s tistim dobrim občutkom, da vam je spet uspelo izdelati nekaj prekrasnega.

 

Spuščanje milnih mehurčkov in njihovo lovljenje lahko traja ure in ure. Ko tako lebdijo v zraku, so čarobni. In kar naenkrat počijo ... Hihihi ...

 

Imate že dolgo na seznamu animirani film, ki si ga želite ogledati z otroki? Zdaj je čas za kino pod zvezdam kar na domačem dvorišču. Zložite po tleh blazine, odeje, pripravite si zdrav prigrizek, se stisnite skupaj in odjadrajte v svet simpatičnih junakov.

 

Med letom nikoli nimate časa za družabno igro, ki zahteva več tuhtanja, potez in igralcev? Danes sem vam nikamor ne mudi. Privlecite jo na plan in razkrili boste, kdo je največji strateg v družini.

 

Seznam iger, ki se jih lahko igrate z otroki na prostem, je neskončen: gnilo jajce, črni mož, skrivalnice, ravbarji in žandarji, slepe miši ... 

 

Na travniku pred hišo lahko igrate nogomet, ali bejzbol, ali golf, ali odbojko, si podajate frizbi ali žogo, badminton in ping pong sta pa tako ali tako zakon ... Mogoče pa se naučite kakšnega novega športa ... nikoli ne recite ne. Mogoče sosedov deček pozna drugačno igro, bodite odprti za novitete. 

 

V domačem okolju se sprostite - odžejajte se z domačo limonado in osvežite z domačim sladoledom. Boste videli, kako vam bosta teknila ...

 

Ko si želite malo miru, se umaknite v senco drevesa in berite knjige. Mogoče imate lahko en dan pravljično obarvan. Mogoče lahko otroci za odrasle priredijo gledališko ali lutkovno predstavo. Odločitev prepuščamo vam.

 

Če nekdo izmed vas igra kakšen inštrument, je mali večerni koncert super ideja. Postavite stole na dvorišču, povabite še prijatelje in naj vas prečudoviti zvoki očarajo.  

 

Plešite, pojte, skačite ... dokler vas noge drže. Od jutra do mraka. Pssst ... odlična ideja je tudi plesna zabava, ko se lahko prelevite v DJ in vrtite najljubše pesmi vseh družinskih članov. Naučite otroke, kako se pleše sambo, tango, čačača, quickstep, rock'n'roll, salso, flamenko, trebušni ples, hiphop ... 

 

Mali raziskovalci lahko z lupo ugotavljajo, katere žuželke živijo na vašem vrtu. Pozorno prisluhnite ptičjemu petju in poskušajte ugotoviti, kdo vas razveseljuje vsako jutro. Naj vam namignemo, da lahko v poletnih dneh iz odpadnega materiala, ki ga najdete doma, zgradite tudi malo ptičjo hišico.  

 

Radi kampirate? Zakaj letos ne bi kampirali kar na domačem dvorišču? Ena noč v šotoru ali samo spalnih vrečah bo prava pustolovščina za otroke.

 

Poletje je čas, da se znebite vseh bremen. Pomagajte si s kakšnim videoposnetkom s spleta in se naučite meditirati ali izvajati joga vaje. Otroci se vam lahko pridružijo in tako boste prav vsi poskrbeli za svoje psihično in fizično ravnovesje.

 

Za konec pa ... saj veste, kako popularne so zapestnice prijateljstva, kaj ne? Kaj pa če bi si vi spletli iz nitk, ki bi jih okrasili s perlicami, družinske zapestnice, ki bi vas spominjale na najbolj noro poletje doma? Kjerkoli in kadarkoli vas bodo opominjale, da ste preživeli prekrasne vroče mesece z najdražjimi.

 

Idej je zagotovo še veliko ... Počnite to, kar veseli vse družinske člane. Prav vsak dan lahko začinite z novo aktivnostjo, ki vam bo pospešila srčni utrip in vas navdala s pozitivnimi čustvi.

 

Želimo vam enkratno poletje!

Avtor: N. K.