Zbirate ideje za aktivnosti v prostem času? Za vas imamo super idejo! Skupaj z otrokom obiščite  kreativno otroško mesto Minicity Ljubljana. V njem se skriva prava Lesarska delavnica, v kateri ni nikoli dolgčas. Animatorji otrokom predstavijo, kaj les je, kakšne vrste poznamo, kakšen je pravzaprav poklic lesarja ipd. Izvedo, kako pomemben je les kot trajnostni naravni material, obenem pa se naučijo ustvarjati iz njega.

 

Zanimiva ideja za preživljanje prostega časa, kaj ne? Pospremite otroke v kreativno otroško mesto Minicity in pokukajte v Lesarsko delavnico, ki je zrasla v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in direktoratom za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

 

Spoznavanje lesa in lesne panoge

Pod vodstvom animatorja bodo skozi različne aktivnosti spoznavali les, lesene izdelke in lesno panogo. Prelevili se bodo v lesarje in ugotovili, kako se je njihovo delo nekoč razlikovalo v primerjavi z današnjim, kakšni pripomočki so pri njihovih obveznostih nepogrešljivi ... Pa ne samo to!

Spoznavanje trajnostnega materiala

Pridobili bodo ogromno znanj o uporabi lesa pri gradnji objektov in izdelkih v bivalnih prostorih. Na koncu se bodo vsi strinjali, da je les edini zares uveljavljen obnovljivi vir v gradnji. Je enostaven za vzdrževanje, vzdržljiv, dober izolator in pomemben pri uravnavanju vlažnosti v prostoru. Male glavice bodo vsrkavale in vsrkavale pomembne informacije.

 

Spoznavanje pomembnosti lesa za nas

Povrh vsega pa se bodo otroci zavedli, da ima les izjemno velik ekološki pomen za nas. Dobili bodo odgovore, kaj pomenijo trditve, da je les skladišče ogljika, da je organski material in da je naravna surovina.

 

Spoznavanje gozda

Pokukali bodo v gozd, spoznali iglavce in listavce ter razliko med njimi. En dva tri vam bodo znali povedati, kako je zgrajeno deblo. In ko vam bodo razlagali o branikah, jim pozorno prisluhnite. Po obisku Lesarske delavnice vam bodo tudi razkrili, zakaj se les krči in nabreka.

 

Raznolikost aktivnosti

Vse to in še več bodo osvojili skozi poslušanje, razmišljanje, opazovanje, določanje, prepoznavanje, preizkušanje, tipanje, vohanje, načrtovanje, oblikovanje itd. Uporabljali bodo tudi določene pripomočke in od ideje prišli do končnega izdelka iz lesa. Pod budnim očesom animatorjev bodo začutili toplino lesa in od slej naprej se  bodo še raje igrali z lesenimi igračami ter cenili njihovo vrednost.

 

Naši mini obiskovalci

Po obisku Lesarske delavnice nam je šestletni deček zaupal: ''Lesene igrače so boljše, ker se ne polomijo in so za zmeraj!'' Štiriletna deklica pa nam je povedala, da se pri njih že zavedajo pomembnosti lesa: ''Mi imamo doma vse iz lesa. Posteljo, okna, stranišče ... Ha ha ha ... :-)''

Avtor: N. K.