Digitalni bon '22 je dobroimetje, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme, ki jo vaš otrok potrebuje za osvajanje novih znanj.

 

Informacije o digitalnem bonu '22

Digitalni boni '22 so prejeli prebivalci Republike Slovenije, ki so 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče in so takrat bili šoloobvezni, vpisani v 7., 8., 9. razred, dijaki srednje šole, študentje višje šole po predpisih o višjem šolskem izobraževanju, študentje študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu, stari 55 let in več in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti, in vsi, ki izpolnjujejo navedene pogoje ter se šolajo v tujini. Slednji morajo izpolniti in predložiti Vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22.

Koristite ga lahko od 15. junija 2022 do 30. novembra 2022. Unovčite ga lahko za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Vrednost digitalnega bona ’22 je 150 evrov. 

 

''Šolajoči učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti lahko s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami digitalne bone '22 združijo in jih koristijo za skupni nakup. Za združitev bonov je treba izpolniti Izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki se jo predloži ob koriščenju digitalnega bona '22 skupaj z Izjavo o unovčitvi digitalnega bona,'' pojasnjujejo na portalu gov.si.   

 

Ob unovčitvi digitalnega bona v prodajalni potrebujete Izjavo o unovčitvi digitalnega bona '22.

Kje unovčiti digitalni bon ’22?

''Digitalni bon '22 lahko unovčite pri poslovnih subjektih s sedežem v Republiki Sloveniji, katerih poslovna dejavnost, registrirana v Poslovnem registru Slovenije na dan unovčitve, je ena od naslednjih dejavnosti iz Priloge I Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti ali njim podrejena dejavnost: G 46.5 – Trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, G 47.4 – Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami,'' navajajo na portalu gov.si.

Uporaba računalnika

 

V zadnjih letih se je še dodatno izkazalo, kako pomembna je računalniška oprema za naša življenja, izobraževanje in delo.  Otroci jo potrebujejo za različne namene, predvsem pa jim lahko služi za osvajanje novih znanj. S pomočjo računalnika lahko dobijo zakladnico informacij s področja biologije, matematike, fizike, geografije, zgodovine, maternega ali tujega jezika ... Naučijo se uporabljati različne programe in z njimi prebudijo ustvarjalno žilico po pisanju, risanju, petju, snemanju ... Računalnik je njihovo okno v svet, v vir informacij, ki jih lahko dobijo dodatno poleg tistih, ki so predstavljeni v učbenikih, enciklopedijah in priročnikih. Svetovni splet jim omogoča popotovanje v neskončno bazo znanja. Koristijo ga lahko za dodatno učno pomoč ali pisanje seminarskih in domačih nalog. V prostem času jim predstavlja možnost za komuniciranje s sošolci, prijatelji in sorodniki.  

 

Ključno je, da imate starši vpogled nad tem, kaj počne otrok na računalniku in koliko časa preživi za njim. Nacionalni inštitut za javno zdravje je podal časovna priporočila za uporabo zaslonov v prostem času. Otrok star, od šest do devet let, naj bi jih uporabljal največ eno uro dnevno, od 10 do 12 let največ eno uro in pol na dan, od 13 do 18 let pa največ dve uri na dan.

 

Bodite pozorni na to, da otrok na računalniku dostopa do kvalitetnih vsebin. Dobro je, da je otrok digitalno pismen, vendar mora poznati spletno etiko, vrste spletnih zlorab in tudi načine pomoči v takšnih primerih. Pogovarjajte se z otrokom in mladostnikom o vsebinah, ki jih srečujejo na svetovnem spletu in opozorite na nevarnosti. Ob znakih prekomerne uporabe zaslonov si ne zatiskajte oči, ampak pravočasno poiščite strokovno pomoč.

 

Kakšen računalnik izbrati?

 

Digitalni bon lahko unovčite pri svojem najljubšem prodajalcu računalniške opreme. Izberite le najboljše za šolanje, zabavo ali domačo pisarno.

 

Prenosni računalnik HP 250 G8 je primeren za šolsko uporabo. Je cenovno ugoden, lahek in tanek ter na mizi v otroški sobi ne bo zavzel veliko prostora. Ponaša se  s procesorjem Intel Core i3 - 1115G4 (1,7 - 4,1 GHz), operacijskim sistemom Windows 11 Pro 64 bit (slo/ang), pomnilnikom 8 GB, integrirano Intel UHD grafično kartico, priključki: 1x USB-C 3.1, 1x HDMI 1.4b, 2x USB 3.1 G1, 1x RJ-45, 1x kombiniran 3,5mm audio, slovensko tipkovnico, stereo zvočnikom, HD kamero, mikrofonom …

 

Prenosni računalnik HP Proobok 450 G8 zagotavlja zmogljivost in varnost, primeren je tudi za poslovno rabo. Odlikuje ga lahko, tanko in kompaktno ohišje. Procesor je Intel Core i5 -1135G7 (2,4 - 4,2 GHz), 8MB 4 jedra/8 niti. Njegove specifike so: velikost pomnilnika: 8 GB DDR4 3200 MHz (1x 8 GB), SSD pogon: 512 GB PCIe NVMe value M.2, grafična kartica: Integrirana Intel Iris Xe, priključki: 1x USB-C (DP in polnjenje), 1x HDMI, 3x USB 3.1 G1, 1x RJ-45, 1x kombiniran 3,5mm audio, osvetljena slovenska tipkovnica, ločena številčnica, odporna proti kapljanju tekočin, HP Clickpad, zvočniki in kamera: stereo zvočnika, HD 720p 30 fps kamera, stereo mikrofon, baterija in napajanje: Li-Ion 3 celična 45 Wh, 45 W Smart AC adapter, varnost: TPM 2.0 modul, bralnik prstnih odtisov ...

 

Prenosni računalnik HP 470 G8 vas bo navdušil, saj ima takšne zmogljive funkcije, kot bi imeli namiznega, uporabljajo ga lahko tako šolarji kot tudi vi za službo. Pohvale si zaslužijo njegov veliki zaslon z zaščito proti bleščanju in številne funkcije za mobilnost, tako da lahko študirate, delate ali se zabavate kjerkoli, doma, v pisarni ali na poti. Procesor je Intel Core i7 -1165G7 (1.2 - 4.7 GHz) 12MB 4 jedra/8 niti. Ostale njegove lastnosti so: operacijski sistem: Windows 10 Pro 64 bit, slo/ang, velikost pomnilnika: 16 GB DDR4 3200 MHz (2x8GB), SSD pogon 512 GB PCIe NVMe Value, grafična kartica: nVidia GeForce MX450 2GB, priključki: 1x USB-C 3.2 G1, 2x USB 3.2 G1, 1x HDMI 1.4, 1x kombiniran 3,5mm, tipkovnica in miška: slo, zvočniki in kamera: HD 720p 30fps, stereo mikrofon, stereo zvočnika ...

 

Obiščite karierno hišo v Minicityju Ljubljana

V kreativnem otroškem mestu Minicity ponosno stoji tudi karierna hiša, v katerem otroci, stari od dve do 14 let, stopijo v svet računalništva. Pod vodstvom izobraženega animatorja se jim približata poklica, kot sta računalniški operater in programer. Sprehodijo se skozi zgodovino računalnikov in pravzaprav izvedo, kaj sploh je računalnik. Dobro si zapomnijo, čemu služijo procesor, notranji in zunanji pomnilnik. Kaj vse lahko počnejo z določenimi računalniškimi programi? Tudi to ne ostane skrivnost! Dobijo koristne informacije o zaslonu, tipkovnici, miški, trdem disku, grafični kartici in še in še bi lahko naštevali. Aktivnosti so zastavljene tako, da jih otroci razumejo in zelo zanimivo. Ne manjka praktičnih nalog in razgovora o določeni tematiki, ob tem pa mali obiskovalci kravžljajo možgane. Hm, pravzaprav je to tudi idealna priložnost, saj se naučijo tudi zaščiti svoj računalnik in shranjevati podatke. Dragi starši, naj vam namignemo, da se tu skriva tudi internetni kotiček, v katerem lahko tudi vi sami pobrskate po svetovnem spletu, medtem ko otroci raziskujejo Minicity, v katerem lahko postanejo to, kar si želijo. Dobrodošli!

Avtor: N. K.