Vrt je idealen kotiček za učenje in zabavo. Kaj vse lahko skupaj z otroki počnete na vrtu?

 

Preden se družinsko odpravite urejati vrt, poskrbite za vso ustrezno orodje in pripomočke. V pomoč, kaj vse potrebujete, da vam olajša delo in ostale koristne nasvete najdete na spletni strani  bauhaus.si. V naših trgovinah BAUHAUS najdete bogato ponudbo vrtnih strojev (kosilnice, puhalnike listja, rahljalnike, prezračevalnike, škarje za travo in grmičevje ...), ročno orodje (lopate, vrtne škarje, krampe, trosilnike, grablje, vile, žage, kose ...), vrtne hiške, sadike, semena, vrtno dekoracijo in še marsikaj drugega.

 

Zabavne aktivnosti na vrtu

 

Svoje malčke vzemite s saboj na vrt, naj vas opazujejo pri vrtnarjenju. Poskušajte skupaj z njimi čim več časa preživeti v naravi, obkroženi z vrtninami, ki bodo končale na vaših krožnikih. Sčasoma lahko otroka naučite, kako se koplje, grabi, seje, zaliva ... z različnim vrtnarskim orodjem, s katerim boste spodbudili razvoj grobe motorike.

 

Sortiranje semen in sajenje

 

Ne samo, da bo otrok veliko časa tako preživel na svežem zraku, kar je koristno za njegovo zdravje, tako bo krepil tudi fino motoriko. Sortiranje in priprava semen ter sajenje z rokami bo k temu veliko pripomoglo. 

 

Zalivanje

 

Otrok naj opazuje, kako posajena je zelenjava ter kako rastejo rože. Podučite ga, kdaj je čas, da zaliva, kdaj je sušno obdobje in zemlja potrebuje vlago. Za to opravilo naj ima svojo kanglico.

 

Okrasitev

 

Določite mu njegovo gredo, katero lahko označi s svojim imenom, zraven vsake zelenjave, ki jo je posadil, pa lahko na palčki obesi označbo. Svoj mali vrt lahko poljubno okrasi s kamenčki in drugimi vrtnimi okrasi ter ga naredi tudi privlačnejšega za oko.

 

Učenje

 

Skozi zabavno vrtnarjenje, pri katerem si bo umazal roke, se bo veliko naučil o rastlinah in živalih na vrtu ter spoštovanju okolja, v katerem živimo.

 

Pobiranje pridelka

 

Največje veselje pa bo, ko bo zagledal, kako je njegov korenček ali paradižnik zrasel. Komaj bo čakal, da boste pripravili zelenjavno juho, ki jo bo z največjim apetitom tudi pojedel. Zagotovo se bo o svojih vrtnarskih uspehih pohvalil tudi v vrtcu ter babici in dedku.

 

Nadgradnja: obisk Minicityjeve spletne delavnice

 

V sodelovanju s partnerjem Bauhaus pa lahko otroci pridobivajo znanja skozi igro o gradnji hiše in vrtnarjenju tudi v posebni hišici v kreativnem otroškem mestu Minicity. Vabimo vas, da ga prijavite te dni na brezplačno spletno delavnico. Vse o programu Minicity ONLINE izveste TUKAJ.

Avtor: N. K.

Photo by Maggie My Photo Album from Pexels